נמר אנטולי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
קריאת טבלת מיוןנמר אנטולי
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
סדרה: טורפים
משפחה: חתוליים
סוג: פנתר
מין: נמר
תת־מין: נמר אנטולי
שם מדעי
Panthera pardus tulliana

נמר אנטולי או נמר הגליל (שם מדעי: Panthera pardus tulliana) הוא תת-מין, בעל חיים זה בסכנת הכחדה חמורה, מסווג כנמר, אשר מקורו באסיה הקטנה ותפוצתו מהים השחור בצפון ועד קו הגליל בדרום.

פיזיולוגיה ותזונה

הנמר האנטולי הוא גדול ממדים וגופו שרירי. נמר אנטולי בוגר שוקל כ-90 קילוגרמים ואורכו כשני מטרים עד שני מטרים וחצי. תוחלת חייו של הנמר היא כ-20 שנים בטבע, אך בשבי הוא חי זמן רב יותר.

הנמר האנטולי הוא טורף, והוא ניזון מבעלי חיים כמו יעלים, עזים, חזירי בר, יחמורים, איילים וחיות נוספות.

תפוצה

הנמר האנטולי היה נפוץ באסיה הקטנה (טורקיה), ותחום תפוצתו השתרע מקו הגליל בדרום ועד אזור הים השחור בצפון. מאז הכנסת הנשק החם לאזור המזרח התיכון, שהוביל לציד מוגבר של נמרים, לרבות תת-מין זה, החל הנמר האנטולי להיעלם מרוב שטחי תפוצתו. כיום נמר זה מוגדר כנכחד, שכן לא קיימים דיווחים מאושרים עליו. תחום תפוצתו המשוער שבו ייתכן כי עדיין קיים הוא צפון מערב סוריה, טורקיה ואזור הים השחור המזרחי.

הפעם האחרונה בה דווח על נמר אנטולי מחוץ לישראל הייתה בשנת 1974, אז נמר תקף אישה בכפר בשם באגוזו (Bagozu), מרחק של חמישה קילומטרים מביפזארי (Beypazari), ונהרג. ב-1965 ניצוד הנמר האנטולי האחרון בישראל. למרות היעדר דיווחים בני זמננו, ישנם מדענים הטוענים שהנמר האנטולי טרם נכחד ושכ-10–15 נמרים אנטוליים חיים באזור אסיה הקטנה. בשנת 2001 נטען שבאזור דאנדי ובאזור מוזיקלי (Musikli) נצפו נמרים. בספטמבר 2013 צולם לראשונה ממלכודת מצלמה נמר אנטולי בטורקיה.[1] בחודש נובמבר 2013 נהרג במחוז סינר שבפרובינציית דיארבקיר בטורקיה על ידי רועים הנמר היחיד שנצפה באנטוליה במשך יותר מ-35 שנה.[2]

הנמר האנטולי בישראל

הנמר האנטולי הוא אחד משלושת תת-המינים של הנמר שחיו בישראל והגדול שבהם. בישראל תפוצתו של הנמר האנטולי התרכזה בגליל, שם ניזון בעיקר מחזירי בר, שכן היחמור ואייל הכרמל נכחדו מן האזור. במשך השנים התבצעו תצפיות רבות על נמרים בישראל ובהן:

  • 1834- לאחר רעידת האדמה בצפת נמרים נכנסו לתוככי העיר.
  • 1900- בעשר השנים הראשונות של המאה ה-20 נורו לפחות כ-5 נמרים בסביבות ירושלים.
  • 1936- נתפס גור שנקרא טדי ליד צפת. טדי גודל בגן החיות של תל אביב והגולגולת שלו נמצאת באוסף הגן הזואולוגי של אוניברסיטת תל אביב[3].
  • 1938- באזור גבול לבנון ניצוד נמר מבוגר על ידי ערבי מן היישובים הסמוכים.
  • 1947- נמצאו מתחת לגדר בסביבת הכפר הערבי מיַאָר שבגליל המערבי גופותיהן של שתי ילדות ערביות בנות שבע שנהרגו על ידי נשיכות בצווארן
  • 1965- עבדאללה קאסם ובנו מהכפר הבדואי ערב אל עראמשה שעל גבול הלבנון פגשו את הנמר בנחל בצת באזור נקודת המפגש עם נחל נמר. הנמר שהרגיש לכוד בין האב ובנו תקף את האב. לאחר התגוששות שבה נקטעו 3 מאצבעות ידיו השמאלית (בניסיון למנוע מהנמר לנשוך את צווארו), דקר עבדאללה את הנמר בצווארו. שוטר מג"ב שהוזעק לנקודה, ירה בראשו של הנמר הגוסס והרגו.[4]

עם זאת, יש טענות שנויות במחלוקת כי נמרים נצפו בגאון הירדן, רמת הגולן וגבול לבנון[3].

מארג המזון בישראל נפגע קשות לאחר הכחדתו של הנמר האנטולי מן הגליל, משום שהוא וויסת את אוכלוסיית החזירים ומנע מהם להגיע למצב של פיצוץ אוכלוסין. כיום, עם היעלמות הנמרים בצפון הארץ, נעשים ניסיונות לווסת את אוכלוסיית החזירים על ידי ציידים, אם כי לשיטה זו חסרונות רבים[5].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נמר אנטולי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ World Bulletin (2013). "Panthera pardus" spotted in Turkey. World Bulletin, 11 September 2013.
  2. ^ Hürriyet Daily News (2013). Shepherd kills first Anatolian leopard sighted in Turkey for years Hürriyet Daily News, 3 November 2013.
  3. ^ 3.0 3.1 צור שיזף, לאן נעלמו הנמרים
  4. ^ מירית קושניר-סטרומצה, אגדת אבו נימר: רועה הצאן הבדואי הרג נמר, באתר mynet (כפי שנשמר בארכיון האינטרנט), 11 במאי 2012
  5. ^ אחיעד דוידסון גילרון, סקר ספרות: חזירי הבר בעולם ובישראל, באתר רמת הנדיב, ‏ינואר 2017
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

22845462נמר אנטולי