נזמית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןנזמית
נזמית מקווקוות
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: צינוראים
משפחה: שפתניים
סוג: נזמית
שם מדעי
Lamium

נזמית (שם מדעי: Lamium) הוא סוג במשפחת השפתניים. הסוג כולל כ-40–50 מינים, שארבעה מהם מיוצגים בצמחיית הבר של ארץ ישראל.

מאפייני הסוג

מיני סוג זה הם עשבים חד שנתיים או רב-שנתיים, שאופייני להם עלים משוננים ומחוספסים. הפרחים אופייניים למשפחה בצורתם ואיבריהם. יוצאת דופן היא התכונה שפרחים רבים אינם נפתחים משלב הניצן, והפרח עובר האבקה עצמית, מהם יכולים להתפתח זרעים פוריים.

סוג זה מונה כ-40 מינים, הנפוצים בחצי הכדור הצפוני. שמו ניתן לו בזכות דמיון הפרח לנזם. חלק ממיני סוג זה מאפיינים בתי גידול מופרעים בקרבת האדם.

הפרי זעיר, בעל 3 מקצועות ('פאות').

מיני הסוג המיוצגים בצמחיית הבר של ארץ ישראל

מיני הסוג נחלקים ע"פ הימצאות או חיסרון של טבעת שערות בצינור כותרת הפרח. לשני מינים קיימת טבעת שערות:

  • נזמית לבנה (Lamium moschatum) - עשבוני חד-שנתי, שחלק מעליו לבנים בחלקם הקרוב לגבעול. צבע הפרח לבן. צבע האבקנים כתמתם והם בולטים על רקע הצבע הבהיר של הפרח. צמח נפוץ שגדל במקומות מופרעים על ידי האדם, בעלי עודף חנקן, פעמים רבות במקומות מוצלים. נפוץ בעיקר בחבל הים תיכוני של הארץ. תקופת הפריחה בחורף ובאביב.
  • נזמית קטועה (Lamium truncatum) - עשבוני רב-שנתי. צבע הכותרת ורוד, העלים תמיד ירוקים. גדל במקומות לחים ומוצלים בגולן ונחשב לצמח נדיר מאוד. הפריחה באביב.

בשני מינים חסרה טבעת שערות:

נזמית לבנה
סריקה של נזמית לבנה
נזמית לופתת
  • נזמית לופתת (Lamium amplexicaule) - עשבוני חד-שנתי, נמוך יחסית לשאר מיני הסוג, העלים העליונים (כלומר, הקרובים לפרחים) לופתים את הגבעול, ומכאן שם המין. צינור הכותרת ארוך מאוד יחסית לגודל הפרח. צבע הפרחים לרוב בגווני אדום-סגול-ורוד, ובמקרים מעטים לבן. יש המחשיבים את הפרטים בעלי הפרחים הלבנים כזן שונה. מין זה נפוץ בגינות ובמקומות המופרעים על ידי האדם, והוא נחשב למין מלווה אדם רחב תפוצה - גם ברחבי אסיה ואירופה. פריחתו של מין זה מוקדמת- החל מחודשי החורף, והוא משגשג היטב בטמפרטורות קרות.
  • נזמית מקווקוות (Lamium garganicum) - עשבוני רב-שנתי זקוף, פרחיו בהירים בעלי פסים ('קווים') בגווני אדום-סגול. מין זה גדל במקומות מוצלים בגליל ובגולן- כדוגמת צל חורשה או מקומות סלעיים. הוא נחשב למין נדיר, שהגליל העליון מהווה את גבול תפוצתו הדרומי של המין.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נזמית בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
נזמית28076671