מרד דונגאן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מרד טוֹנְגזִי חְווֵי
同治回乱
עיירה הרוסה לגדות מדבר גובי בתמונה משנת 1875
עיירה הרוסה לגדות מדבר גובי בתמונה משנת 1875
תאריכים 18621877 (כ־15 שנים)
מקום שינג'יאנג, גאנסו, שאנשי, נינגשיה
עילה מאבק לעצמאות המוסלמים הטורקים בסין
תוצאה ניצחון שושלת צ'ינג
הצדדים הלוחמים

שושלת צ'ינגשושלת צ'ינג שושלת צ'ינג


מוסלמים בני חווי נאמנים לשלטון הסיני, מסדר כופייה הסופי.

קאשגאר (אוזבקים ועמים טורקיים)
תמיכה
האימפריה העות'מאניתהאימפריה העות'מאנית העות'מאנים
בריטניהבריטניה האימפריה הבריטית


טורקים מורדים באגן טארים
תמיכה
האימפריה הרוסיתהאימפריה הרוסית האימפריה הרוסית


צד שלישי
בני חווי מורדים

מנהיגים

שושלת צ'ינגשושלת צ'ינג טונגזי

שושלת צ'ינגשושלת צ'ינג גואנג סו 
יעקוב ביי 
לערך 20,770,000 אבדות מבחינה כוללת

מרד דּוּנְגָּאן ידוע גם בתור מרד טוֹנְגזִי חְווֵי (סינית מסורתית: 同治回亂回民叛乱屠杀同族; שיאו-ארג'ינג: توْجِ حُوِ بِيًا/لُوًا; דונגאן: Тунҗы Хуэй Бян/Луан) אשר התרחש בין השנים 18621877 היה מרד מרכזי של המיעוטים המוסלמים בסין נגד שלטון שושלת צ'ינג במטרה להקים לעצמם מדינה עצמאית בטורקסטן.

המרד אשר החל לקראת סופו של מרד טאיפינג ופגע קשות בסמכות שושלת צ'ינג אשר הביסה לבסוף את המורדים הביא מחיר כבד ועלה בחייהם של לערך 20,000,000 איש, מה שהופך אותו לאחת המלחמות הקשות ביותר בהיסטוריה.

תולדות המרד

במהלך מרד טאיפינג מנהיגי המרד סיכמו עם מספר מנהיגי שבטים ורבי סמכויות על האוכלוסייה הטורקית מוסלמית באגן טארים כי יחלו במרד מקביל נגד שלטון שושלת צ'ינג ובעל תיפול השושלת תוקם מדינה עצמאית לטורקים אשר תתפרש על שינג'יאנג, גאנסו, שאנשי ונינגשיה.

המרד החל בספטמבר 1862 בעיר אורומצ'י. בנקודה זאת ממלכת טאיפינג הייתה על סף קריסה והאימפריה הבריטית אשר ראתה את הניצחון הקרב של שושלת צ'ינג שינתה צדדים והחלה לתמוך במרד המוסלמי למען תגדל השפעתה שלה על האזור.

היה זה רק בפברואר 1865 שהשייח' האוזבקי רב ההשפעה; יעקוב ביי החל במרד מרכזי מקאשגאר. במהרה המרד התפשט אל אגן טארים ומדבר טקלה מקאן ובאוקטובר 1866 התאחד עם המרד באורומצ'י ויעקוב ביי הכריז על עצמו חאן, בנקודה זאת החלה תמיכה כספית ואספקה אל המרד מידי האימפריה העות'מאנית והאימפריה הרוסית. במשך מספר שנים פשטו הטורקים על המחוזות הצפון-מערביים של סין ושושלת צ'ינג נכשלה בהבאת תגובת נגד מרכזית.

עם ניקוי מרכז סין מכלל המרידות הגדולות בשנת 1873 הפנה הממשל בבייג'ינג תשומת ליבו אל עבר המורדים הטורקים והחל בתכנון מתקפת נגד. ראשית פעלו הכוחות הסיניים נגד הטורקים המורדים בעיר שיאן הקדושה למוסלמים. עם סופו של המרד האוכלוסייה המוסלמית בעיר התדלדלה בכדי 93%.

לאחר לקיחת העיר מידי המורדים מונה הגנרל ז'וֹאוּ ג'וֹנְגטָאַנְג לפקד על הכוחות אשר נעו דרך הנהר הצהוב על מרכזי הכוח של המרד. בקרבות שהתמשכו מאות אלפים נטשו את בתיהם ההרוסים בעודם חסרי כל, משבר פליטים הציף את סין ומיליונים מתו מרעב וממגפות.

לבסוף בשנת 1877 הכוחות הסיניים השיגו את היד העליונה ויעקוב ביי נפטר בעודו נס מהם, בכך הסתיים המרד. השפעתו של המרד החלישה את סמכות צ'ינג אשר לבסוף תיפול תחת מהפכת שינהאי והיוותה את הפתיח של הסכסוך בשינג'יאנג המודרני.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מרד דונגאן בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

מרד דונגאן29320294