מרדכי פרימן
לידה |
2 במאי 1932 ירושלים |
---|---|
פטירה |
26 באפריל 2018 (בגיל 85) ירושלים |
עיסוק | עיתונאי, מנחה טלוויזיה, קריין |
מרדכי פרימן (2 במאי 1932, כ"ו בניסן תרצ"ב - 26 באפריל 2018, י"א באייר ה'תשע"ח) היה מוותיקי הקריינים בקול ישראל, עורך ומגיש תוכניות רדיו וטלוויזיה.
ביוגרפיה
מרדכי פרימן נולד בעיר העתיקה בירושלים בשם משה מרדכי פרידמן, לשמואל יצחק וחיה אסתר פרידמן. פרימן היה צאצא של משה יפה, מאנשי היישוב הישן שעלה לארץ ישראל בשנות ה-90 של המאה ה-18. יפה התיישב בחברון בהוראת האדמו"ר הזקן של חב"ד, רבי שניאור זלמן מלאדי, בעל התניא. היה שליח דרבנן של אותו אדמו"ר לחיפוש אחר עשרת השבטים במזרח הרחוק. מרדכי פרימן היה דור שביעי לילידי ארץ ישראל, ודור שלישי בירושלים.
כאשר היה ילד, עברה משפחתו מהעיר העתיקה לשכונת בית ישראל שבירושלים.
פרימן למד בבית המדרש למורים "מזרחי" ולאחר מכן למד לימודי חינוך ותקשורת באוניברסיטה העברית בירושלים. החל משנות ה-50 היה קריין, מגיש ועורך של תוכניות רדיו רבות בקול ישראל.
בשנות ה-50, שינה פרימן את שם משפחתו מפרידמן לפרימן, כחלק ממגמת העברות של שמות המשפחה של אנשי התקשורת, בהשראתו של ראש ממשלת ישראל, דוד בן-גוריון.
במסגרת תערוכת העשור שנערכה בבנייני האומה בירושלים כחלק מחגיגות העשור למדינת ישראל, בשנת 1958, הועבר אולפן רדיו שלם מאולפני קול ישראל ברחוב הלני המלכה בירושלים לבמה של האולם הקטן בבנייני האומה. מדי יום בשעה 11 היה האולם מתמלא בקהל מכל רחבי הארץ שבא לבקר בתערוכה. קבוצות מאורגנות של מבקרים שהגיעו באוטובוסים היו מכוונות את הגעתן לירושלים לשעת השידור של האולפן ורק לאחר צפייה והאזנה היו פותחות בביקור בתערוכה. על הבמה ערכו פרימן, יצחק שמעוני, חגי פינסקר וצעיר בשם שבח וייס חידונים בשידור חי בהשתתפות הקהל. במסגרת השידור הופיעו בין היתר הדודאים, להקת הנח"ל ואריק איינשטיין. שידורי האולפן זכו להאזנת שיא ברחבי המדינה. פרימן קנה את פרסומו מהופעתו בשידור זה והפך לאחד משדרני הרדיו הפופולריים באותה עת.
במרוצת השנים ערך פרימן והגיש תוכניות רבות בקול ישראל, והתרכז בתוכניות דת ומסורת. החל מאוקטובר 1963 הגיש בקול ישראל את חידון הידע "טובים השניים", שאותו ערך יחד עם דרורה בן אב"י[1].
כמו כן השתתף בטלוויזיה הלימודית. משנת 1982 עד שנת 2000 ניהל את המחלקה למורשת ישראל בטלוויזיה הישראלית. במסגרת זו הגיש בתחילת שנות ה-80 חידון טלוויזיוני בשם "מה הקשר", בו התמודדו מתחרים על זיהוי מושגים הקשורים במסורת ישראל. בחידון זה הופיעו בפינה קבועה טוביה צפיר ודובי גל שגילמו דמויות בשם "הנץ וגנץ". הופעתם של הבדרנים, והעובדה כי החידון שודר בערוץ הראשון ששידר אז ללא מתחרים, הקנתה לחידון, ולפרימן עצמו, פופולריות רבה.
עם פרישתו מרשות השידור החל בהוראת רדיו במכללת ליפשיץ לחינוך, שהיא הגלגול הנוכחי של בית המדרש למורים שבו למד בצעירותו, וניהל את אולפן הרדיו של המכללה המשדר במסגרת התוכניות החינוכיות של קול ישראל, וכן היה אחראי להפקת המגזינים אשר שודרו בטלוויזיה הקהילתית.
פרימן היה מוכר כקריין אשר הקריא בכל לילה את פסוקו של יום בערוץ הראשון. כמו כן, הנחה ערבי חזנות.
פרימן זכה בפרס יקיר ירושלים לשנת 2008, על האדרת התרבות והמורשת היהודית והעברתן לדורות הבאים בעבודתו במערכת החינוך, ברדיו ובטלוויזיה.
נפטר בגיל 86 בירושלים[2] ונקבר בחלקת יקירי ירושלים בבית הקברות שבהר המנוחות.
משפחתו
פרימן היה נשוי לרחל, לזוג שתי בנות ובן, שישה עשר נכדים ושניים עשר נינים. בנו, הרב מאיר פרימן, הוא אב בית הדין הרבני ירושלים וראש כולל בישיבת מרכז הרב.
הערות שוליים
מרדכי פרימן26507023