מדינה לכאורה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף מיקרו-מדינה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שלט "ברוכים הבאים לרפובליקת קונק" בשדה התעופה הבינלאומי של קי וסט, בירת הרפובליקה
המדינה לכאורה - נסיכות סילנד

מדינה לכאורה היא מדינה שהוכרזה על ידי העומדים בראשה, ואף עמדה בקריטריונים של המשפט הבינלאומי הפומבי לקיומה של מדינה כגון סממני עצמאות סמליים, כמו בולים וחוקה, גבולות מוגדרים ואף הכרה מסוימת של מדינות לכאורה אחרות, אך לא זכתה להכרה רשמית כלשהי של מדינה אמיתית בקיומה. חלק מן המדינות לכאורה היו בגדר תעלול פרסומי וחלקן נבעו מצורך אמיתי.

דוגמאות למדינות לכאורה

ישויות בעלות סממנים של מדינה אך אינן עומדים בקריטריונים של "מדינות לכאורה"


מדינת אכזיב

ערך מורחב – מדינת אכזיב

מתחם קטן בחוף אכזיב שמצפון לנהריה. אלי אביבי הגיע למקום ב-1952 ושכר שני מבנים על החוף, במטרה לשפץ אותם. הוא בנה שם את ביתו (שבסיסו בנוי אבן וקומותיו העליונות עץ) בטכניקות בנייה וגימור שונות מהמקובל, ופתח בו מוזיאון אקלקטי. הוא הכריז על המקום כ"מדינת אכזיב", בחר המנון ודגל, הנפיק דרכונים ובמשך תקופה גם החתים את דרכוני המבקרים במקום. מתוך דרכון המדינה: "תושבי המדינה: רינה ואלי אביבי. ממשל: נשיא נבחר פה אחד, בפה שלו. המנון: המיית גלי הים. דגל: בתולת הים האגדית, על רקע אכזיב". המקום לא זכה להכרה מדינית.

ממלכת העולם האחר

ממלכת העולם האחר ( The Other World Kingdom-OWK) הייתה מדינה לכאורה ששכנה בתוך מתקן נופש מסחרי גדול, שנפתח בשנת 1996 בבניינים שניטען שהיו חלק מטירה מהמאה ה-16 הממוקמת בעיירה Černá בצ'כיה. אמנם המדינה לא הוכרה על ידי אף מדינה אחרת, אך שמרה על מטבע משלה, דרכונים, משטרה, בתי משפט, המנון ודגל לאומי. המשטר במדינה היה מונרכיה אבסולוטית. הממלכה מתקיימת כיום כאתר אינטרנט בלבד.

אורניה

בשלהי ימי האפרטהייד הציע רמטכ"ל צבא דרום אפריקה לשעבר, גנרל קונסטנט פיליון[1], להקים מדינה אפריקנרית עצמאית באזור אורניה הלא-מיושב שבדרום אפריקה. היוזמה נקראה גם "ישראל האפריקנרית". בספרו של אלון ליאל, שגריר ישראל לשעבר בדרום אפריקה, "צדק שחור", הוא מספר שפיליון, אחד מידידי ישראל הגדולים, פנה אליו בנובמבר 1993 וביקש ממנו את נוסח ההסכמים בין ישראל לרשות הפלסטינית, כדי לנסות להגיע עם השלטון השחור של מנדלה להסכם דומה לזה שהשיג ערפאת מול יצחק רבין - של מדינה עצמאית. בסופו של דבר החליט פיליון לרוץ לפרלמנט המשותף לשחורים ולבנים. מפלגתו, "חזית החופש", זכתה בתשעה מושבים (מתוך 400 צירים). ב־2001 פרש פיליון מהפרלמנט לחוותו. כ־600 חוואים נענו להצעה של פיליון להקים יישוב אפריקנרי במדבר אורניה השומם[2]. בשנת 2004, במקביל לחגיגות העשור לסיום האפרטהייד, וכמחאה על התנהגות ממשלת דרום אפריקה, החליטו להנהיג מטבע בשם "אורא" המיועד ללבנים בלבד[3]. עיקר הכלכלה באורניה מושתת על חקלאות. אין מדובר במדינת לכאורה בהיעדר הכרה דה פקטו.

פדניה

ערך מורחב – פדניה

שם אלטרנטיבי לחלק של איטליה שמצפון להרי האפנינים, שהוכרז ב-1996 כמדינה נפרדת על ידי הליגה הצפונית, מפלגה איטלקית בדלנית. מנטובה הוכרזה כבירת פדניה ובה יושב ה"פרלמנט" של ה"מדינה". דגלה של פדניה הוא עיגול שממרכזו יוצאים שישה עלים שנוגעים במעגל, וצבעם ירוק - צבעה הסמלי של המדינה. "מקהלת העבדים העבריים" מהאופרה "נאבוקו" של ורדי נבחר להמנון המדינה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ CURRICULUM VITAE, באתר vryheidsfront.co.za
  2. ^ Barnaby Phillips,‏ South Africa's 'white homeland'‎, באתר ה-BBC,‏ 22 בנובמבר 2002
  3. ^ 'Whites-only' money for SA town‎, באתר ה-BBC‏, 29 באפריל 2004
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

מדינה לכאורה27941238