מחנה בסטיון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מסוקים בריטים טסים מעל שטח המחנה

מחנה בסטיון (Camp Bastion) היה הבסיס הצבאי הראשי של בריטניה באפגניסטן. הוא הוקם בשנת 2006 במחוז הלמנד שבדרום המדינה. המחנה שיכן כ-12,000 אלף חיילים מבריטניה, ארצות הברית ומדינות נוספות, שפעלו במסגרת כוח הסיוע הביטחוני הבינלאומי, ושימש כבסיס מרכזי לפעולות במחוז הלמנד. בין היתר פעלו בו שדה תעופה ובית חולים שדה גדולים.

בספטמבר 2014 עזבו חיילי כוח הסיוע הביטחוני הבינלאומי את המחנה והוא נמסר לידי כוחות הביטחון של אפגניסטן.

המחנה

חיילים בריטים שהגיעו למחנה מאזינים לתידרוך

המחנה הוקם בשנת 2006 על ידי חיל ההנדסה הבריטי וקבלנים אזרחיים. כאתר להקמתו נבחר אזור מדברי מרוחק ממקומות יישוב בגובה של כ-850 מטרים מעל פני הים מצפון מערב לעיר לשקר גאפשטו: لښکرګاه), בירת מחוז הלמנד. במקור הוקם מחנה בקיבולת של 2,000 חיילים. מאז הורחב מספר פעמים. כיום הוא משתרע על שטח באורך של 6.4 קילומטרים וברוחב של 3.2 קילומטרים, והוא בעל קיבולת מקסימלית של 28,000 חיילים. הוא מוקף בגדרות ובתלתליות תיל דוקרני, בחיישני תנועה וחום ובמספר רב של מגדלי שמירה.

למחנה מפעל משלו לאספקת מים, הנשאבים ממאגרי מי תהום מקומיים. היו במחנה שירות אוטובוסים, כוח משטרה ותחנת כיבוי אש. הצבא הבריטי הקים בו לצורכי אימונים דגם של כפר אפגני. נמצאה בו גם כלבייה עבור כלבים המצויים בשירות הצבא הבריטי.

בבסיס שהו חיילים מבריטניה, ארצות הברית, אפגניסטן, אסטוניה, דנמרק וטונגה וכן עובדי חברות קבלניות אזרחיות העורכות עבודות עבור הכוח הצבאי הבינלאומי. במחנה נערכו גם אימונים של חיילי צבא אפגניסטן על ידי מדריכים בריטים.

בשכנות למחנה נמצאו בסיסים של צבא ארצות הברית (מחנה לת'רנק) ובסיס של צבא אפגניסטן.

בשנת 2006 ביקר במחנה ראש ממשלת בריטניה טוני בלייר. הוא שוחח עם חיילים שם ותיאר בפניהם את המחנה כ"פיסת מדבר מיוחדת... שבה יוכרע גורל ביטחון העולם בתחילת המאה ה-21".

המחנה הותקף מספר פעמים על ידי אנשי הטליבאן. בהתקפה החמורה ביותר, ב-14 בספטמבר 2012, השתתפו 19 תוקפים. הם פוצצו פתח בגדר ההיקפית של המחנה וחדרו לתוכו, הרגו שני חיילים אמריקאים, השמידו שישה כלי טיס אמריקאים על הקרקע וגרמו נזק לעוד שני מטוסים ולמספר מבנים. התוקפים הובסו על ידי חיילים בריטים ואמריקאים וכולם למעט אחד נהרגו.

בשנת 2013 פרסמה רשת ה-BBC מסמכים שלפיהם מוחזקים במחנה 85 אזרחים אפגנים. שר ההגנה פיליפ המונד אישר בתגובה שבריטניה מחזיקה במחנה 80 עד 90 עצורים אפגנים, וטען כי החזקתם שם היא חוקית.

הבסיס האווירי

אחד ממבני בית החולים במחנה

בשנת 2006 נסלל בבסיס מסלול הטיסה הראשון, שנועד לתנועת מטוסים מינימלית. בשנה שלאחר מכן נסלל בו מסלול בטון באורך של 2,350 מטרים, שהתאים לעד 5,000 תנועות מטוסים בחודש.

בפברואר 2011 הושלמה במחנה הקמת מסלול טיסה שני. מסלול הבטון, באורך של 3,500 מטרים, מתאים לשימוש של מרבית דגמי המטוסים הצבאיים והאזרחיים. באותה שנה הושלמה הקמת מגדל פיקוח חדש באתר.

בשנת 2014 היו בשדה התעופה 600 תנועות מטוסים ומסוקים ביום לצורכי מבצעים, רפואה ולוגיסטיקה.

בית החולים

במחנה פעל בית חולים שדה גדול,שאויש על ידי רופאי הכוחות המזוינים של בריטניה ושל ארצות הברית. צוותו כלל כירורגים כלליים, אורתופדים, רופאים מרדימים ואחיות. הוא העניק טיפול לנפגעים מכל יחידות כוח הסיוע הביטחוני הבינלאומי באפגניסטן, והם הוטסו ממנו בהמשך לטיפול בבתי חולים בארצות מולדתם. בבית החולים טופלו גם אזרחים אפגנים. בית החולים נסגר בספטמבר 2014.

הנצחה

האנדרטה לזכר חללי בריטניה במלחמת אפגניסטן, הניצבת במשתלת הזיכרון הלאומית, נקראת אנדרטת מחנה בסטיון על שם המחנה.

קישורים חיצוניים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

21492606מחנה בסטיון