הסביח של עובד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף מזנון עובד)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בעל המזנון, עובד. מאחוריו עוזרו מוטי

הסביח של עובד (ידוע גם בשם מזנון עובד) הוא מזנון סביח שהוקם בגבעתיים בשנות ה-80 על ידי המסעדן הישראלי עובד דניאל. המזנון נמצא ברחוב סירקין 7. המזנון התפרסם בעיקר בשל אישיותו הצבעונית של בעליו, עובד דניאל והעגה יוצאת הדופן שבה הוא משוחח עם לקוחותיו. בעקבותיהן זכה מזנון הסביח לפרסום באמצעי התקשורת השונים, הפך לאחד ממזנוני המזון המהיר המפורסמים ביותר בישראל ונחשב למוביל בתחומו[1].

לסביח עובד נפתחו שני סניפים נוספים, במרכז תל אביב ובהרצליה.

פרסום

הז'רגון של עובד תועד ב-"הלקסיקון של החיים: שפות במרחב הישראלי" של רוביק רוזנטל ובבלוגים שעוסקים בשפה העברית המדוברת, והפך, עם השנים, את עובד דניאל לדמות ידועה בגבעתיים[2], בגוש דן וברחבי ישראל. הוא זכה לחיקויים ואזכורים בתוכניות הבידור השונות, בהן חלומות בהקיציס, ארץ נהדרת[3], הכל שפיט[4] ובעיתונים השונים.

עובד נבחר לפרסם את סלטי צבר[5], השתתף בתוכנית הדוקו-ריאליטי רויאל שף של yes, ולקח חלק בקליפ של לוקץ'[6] שבו היווה מעין ניגוד לאייל שני. עובד אף מהווה דוגמה בקרב אנשי שיווק למיתוג חווייתי והיכולת של בעל עסק חסר ייחוד לכאורה לבדל עצמו[7].

בידול זה כולל תליית תעודות על "שיאי" אכילת סביח ושיאים נוספים כמו מספר כפיות חריף במנה, מספר חצילים ומספר ביצים במנה. בנוסף תלויות תמונות של הלקוחות המצטלמים עם שם המקום ברחבי הארץ והעולם.

במהלך חודש יוני בשנת 2019 השתתף בפרסומת לבירה גולדסטאר[8].

מילון מונחים חלקי

המונחים המיוחדים שדניאל טבע לזמן מכירת הסביח כוללים בדרך כלל הטיות של שורשים תנייניים הנגזרים ממרכיבי הסביח, מושגים מעולם הכדורגל ועגה צה"לית[9][10]:

מונח פירוש
סבי"ח סלט-ביצה-יותר-חציל
לחצל להוסיף חצילים. קיימות מספר דרגות חיצול: קל, בינוני, כבד, מסיבי-אגרסיבי ומיליטנטי. מינון מליטנטי מתרחש כאשר עובד מבצע "הצגת תכלית ומראה לקהל איך הופכים את הפיתה לכדור. זה יכול להיות מ-25–40 פרוסות חציל בפיתה אחת"[9].
לבצל להוסיף בצל
לבצבץ להוסיף ביצה קשה
לטחן להוסיף טחינה
לפטרל להוסיף פטרוזיליה
לחמס להוסיף חומוס
לסלט להוסיף סלט
לאטום דרכי מריחת החומוס במנה. וריאציות: קיר כפול, ארבעה קירות.
טיחון עליון הוספת שכבת טחינה נוספת בראש המנה
לרוץ על כל המגרש מנה עם כל התוספות. וריאציה: לרצרץ.
כמה כמה בדרבי? מה הכמות הרצויה של עמבה וסחוג במנה? ההקשר לקוח מצבע מדיהן של קבוצות מכבי תל אביב (צהוב=עמבה) והפועל תל אביב (אדום=חריף). כאשר מגיע תייר למזנון, מתאים עובד את צבעי המדים לפי מדינתו[10].
תוצאת מחצית כמות העמבה והחריף שרוצים לשים באמצע הכנת הסביח, בניגוד לתוצאת הדרבי שמוכנסת בסוף הכנת המנה.
החמצה חצי כפית עמבה / חריף
הרעשות כבדות בגזרה קריאה שנוהגים הלקוחות להכריז כאשר התור במזנון מתארך מדי
דאבל פס הוספת טחינה לפני ואחרי הוספת הסלט
שלישייה סוגרת הוספת חומוס, טחינה וחציל בראש המנה
כתר אליפות הוספת שכבת חציל נוספת בראש המנה
שריקת סיום הגיע זמן תשלום
הארכה מנה נוספת

דניאל נוהג לברך את הלקוחות שזהו ביקורם הראשון בברכת "מזל טוב, מרגע זה חייך הולכים להשתנות מקצה לקצה" ו"אתה עומד לאכול את המנה הטובה ביקום".

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ מלכי הסביח: מי מנצח בקרב?
  2. ^ כשהזרים של הפועל רמת גן פגשו את הסביח של עובד
  3. ^ רוצה לעוף מיד? שאל את מרדונה כיצד!"
  4. ^ הכל שפיט - פרק 2 - מערכון סביח
  5. ^ סלטי צבר מציגים: הסביח של עובד
  6. ^ לוקץ' מעריץ את אייל שני: "בטח ראש הממשלה הבא"
  7. ^ אייפון בפיתה: הקשר בין הסביח של עובד לאפל
  8. ^ הבחורים ההם (2019-06-25), איפה הם הבחורים ההם?, נבדק ב-2019-06-29
  9. ^ 9.0 9.1 תיקי גולן, עובד מהסביח: "שחקן שלא שולט ברחבה מעכב את המשחק", באתר ynet, 19 באפריל 2018
  10. ^ 10.0 10.1 הסביח של עובד, באתר ארטיקה
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32181350הסביח של עובד