ארץ נהדרת

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ארץ נהדרת
סוגה בידור, קומדיה, מערכונים, סאטירה
יוצרים מולי שגב, דוד ליפשיץ, אסף שלמון
כותבים דוד ליפשיץ, אסף שלמון, דרור רפאל, אריק זילברמן, ערן זרחוביץ' (עונות 2–3, 8–), אריק שגב (עונות 2–3), איתי רייכר, אילן שפלר, אבי אטינגר, אסף גפן, אסף הראל, ליאור שליין (עונה 1), עומרי מרכוס (עונות 1–4), אסף בייזר, אבי נוסבאום (עונה 2–), יובל פרידמן (עונה 3), אסף כץ (עונות 4-3), אבי רוזנבלום (עונה 4), ערן פורת (עונה 4), ליאור כפיר רפאל (עונה 6–), אמיר בן סירה (עונה 6–), עידו רוזנבלום (עונה 7), אדר מירום (עונה 7), עמרי עמית (עונה 7), שחר אינבינדר (עונה 7), שרון טייכר (עונה 8–), רונה תמיר (עונה 9), איל אפטר (עונות 9–10), מאיה סובול (עונה 10), אמיר בן-דוד (עונה 11), יותם בקר, רשף לוי
בימוי יונתן גורפינקל, רועי פלורנטין, קרן חכמה, בן בכר, ירון שילון, עידו רוזנבלום, אופיר לובל, אמיר אוקרייניץ, אהרון קפלן
מנחים איל קיציס
שחקנים ראו פסקת משתתפים
פרסים פרס האקדמיה לטלוויזיה לתוכנית הבידור הטובה ביותר בשנים 2004, 2005, 2006, 2011, 2018, 2019 ו-2020, ופרס מסך הזהב לתוכנית השנה בשנים 2004 ו–2005
פסקול חיים צינוביץ
תומר בירן
ארץ מקור ישראלישראל ישראל
שפות עברית
מספר עונות 20
מספר פרקים 357 (נכון ל–עונה 18)
תוכנית המשך פסקת ספין-אוף
הפקה
מפיקים בפועל רוני רפפורט
מיכל טופל
שירי לוטן מיכאלי
נועם ליאור
ענת פירסוב
חברת הפקה שידורי קשת
עורכים מולי שגב (עורך ראשי), דוד ליפשיץ, אסף שלמון, ליאת פלדמן (עונה 1), מיקה אלמוג (עונה 2), יורם זק (עונה 2), עדי לוי (עונה 3), ענת ריבלין (עונות 4–8, 12), יוני גולן (עונות 9–11), תמר צפנת כהן (עונות 9–14), ניר זהבי (עונות 14–16)
אתר צילומים אולפני מימד (עונות 1–3), אולפני הרצליה (עונות 4–הווה), קריית התקשורת נווה אילן (עונה 12), Point 2 Point (2 תוכניות בעונה 17)
אורך פרק בסביבות 30–65 דקות בדרך כלל
שידור
רשת שידור שידורי קשת
ערוץ 2 (עונות 1–14)
קשת 12 (עונה 15–אילך)
ביפ
ערוץ ההומור
פורמט (תמונה) SDTV 4:3 (עונות 1–9)
SDTV 16:9 (עונות 10–14)
HDTV (עונה 15–הווה)
פורמט (קול) סטריאו
תקופת שידור מקורית 2 בנובמבר 2003 – הווה (20 שנה)
קישורים חיצוניים
האתר הרשמי של "ארץ נהדרת"

ארץ נהדרת היא תוכנית בידור סאטירית ישראלית, שמשודרת במסגרת "שידורי קשת" החל מנובמבר 2003. התוכנית זכתה בשמונה פרסי האקדמיה הישראלית לטלוויזיה ברציפות, בשנים 20042011. התוכנית שודרה בערוץ 2 עד שנת 2017, ומשודרת בערוץ קשת 12 החל מ-1 בנובמבר 2017. נחשבת לאחת מתכניות הסאטירה המצליחות, האהובות והזכורות ביותר בתולדות הטלוויזיה הישראלית[1].

רקע כללי

התוכנית כוללת התייחסויות סאטיריות והומוריסטיות לאירועי השבוע החולף בעיקר באמצעות חיקויים, מערכונים, בדיחות וחידודים על כותרות השבוע. פורמט התוכנית הוא כשל מהדורת חדשות טלוויזיונית, כשהמערכונים והפינות השונות משתלבים ככתבות, ראיונות ודיווחים חיים, השזורים על פני רצף ה"מהדורה". באופן זה התוכנית מלעיגה על רבים מהמאפיינים של תרבות-הטלוויזיה עצמה, ועל תרבות תקשורת ההמונים בכללה; ובתוך-כך גם על המצבים והדמויות שמחוללים כותרות, ובאופן רחב על המציאות הישראלית כולה.

התוכנית זכתה מראשיתה למדרוג גבוה, ונחשבת לאחת התוכניות המצליחות והמשפיעות המשודרות בטלוויזיה בישראל. יוצר התוכנית הוא מנהל התוכן של קשת, מולי שגב, והיא מבוימת על ידי יונתן גורפינקל. שם התוכנית ניתן לה על ידי דנה מודן, בת זוגו של שגב דאז, בהשראת משפט מהקמפיין של בנימין נתניהו מול פרס "יש לנו ארץ נהדרת"[2].

"ארץ נהדרת" שודרה לראשונה ב־7 בנובמבר 2003. העונה הראשונה שודרה בליל שבת. התוכנית הפכה לאחת התוכניות המתוסרטות ארוכות השנים ביותר בטלוויזיה הישראלית, כאשר הופקו לה 21 עונות נכון ל-2023.

החל מעונה 15 עברה התוכנית להיות משודרת בפורמט HDTV.

מבנה התוכנית

"ארץ נהדרת" בנויה כמהדורת חדשות מדומה, המארחת מדי שבוע פוליטיקאים, אנשי ציבור ובדרנים, וכן מספר דמויות בדיוניות. מנחה המהדורה, איל קיציס, מוצג כדמות הרצינית היחידה וכמי שאינו נלאה מלקוות לכך שכתביו ואורחיו יענו תשובות ענייניות לשאלותיו, ובכך משמש כמצע ו"הרמה להנחתה" לרוב הבדיחות. בנוסף מקריין קיציס את מערכוני החוץ שמוקרנים בין חלק אחד של המהדורה למשנהו. בסיום התוכנית נפרד קיציס מהצופים במשפט הקבוע "ואל תשכחו, יש לנו ארץ נהדרת".

צוות התוכנית מורכב ממשתתפים קבועים ומתוגבר לעיתים בהופעות אורח של אמנים אחרים וידוענים מתחומים שונים. השחקנים מגלמים דמויות רבות ומשתנות המהוות את עיקר התוכנית. הדמויות המגולמות הן של אישים בפוליטיקה הישראלית, של אנשי ציבור ושל אנשי תקשורת מוכרים, המוצגים בחיקוי כקריקטורות, לרוב באור מגוחך ונלעג. חלק מהדמויות המגולמות הן דמויות פיקטיביות, המייצגות סטריאוטיפים ותופעות מוכרות בחברה הישראלית. בעונותיה המאוחרות הוקרנו בתוכנית סדרות מערכונים שונות של יוצרים קומיים שלא היוו חלק מהצוות הקבוע ולא התקשרו ישירות לעיסוק באקטואליה. על פי רוב מערכונים אלו התחילו את דרכם כסרטונים ויראליים ביוטיוב ובפלטפורמות אינטרנטיות אחרות.

ביקורת

למרות ההצלחה המסחרית ספגה התוכנית ביקורות שונות. כותבי התוכנית מציגים את עצמם כבעלי אג'נדה שמאלית מה שהשפיע על תפיסת התוכנית בציבור ועל התגובות אליה, בעיקר מצד הימני של המפה הפוליטית[3]. צופים מימין הרבו לטעון כי התוכנית מוטה פוליטית לטובת השמאל ומציגה ימנים ומתנחלים באופן מוקצן ומוגזם, בין השאר בהצגתם של אביגדור ליברמן ויעקב כץ כפשיסטים ואף כנאצים. ביטוי קיצוני לביקורת זו הייתה הפצתה של תמונה בה הופיע עורך התוכנית, מולי שגב, כשהוא לבוש כקצין אס-אס[4]. משמאל תקפו בחריפות את הפעולה וטענו כי יש צורך להבדיל בין ביקורת סאטירית, גם אם בוטה, לבין מה שהם קראו לו "תוקפנות חסרת ביסוס"[5], מנגד בימין טענו שעל אף שהפעולה עצמה פסולה, בעצם העובדה שהתוכנית בחרה לעשות שימוש בדימויים מעין אלו היא התירה למתנגדיה להשיב באותו מטבע[6].

בעונה ה-15 הוצג שר החינוך והתפוצות נפתלי בנט עם אביזרים של בתי תפילין לראשו כתסרוקת המזוהה עם הזמרת נטע ברזילי וזאת במסגרת מערכון סביב זכייתה באירוויזיון (אף על פי שלא היה מדובר בתפילין אמיתיות). בתוך זמן קצר התחוללה סערה ברשת ובמקביל אליה הגיבו ראשי כל הסיעות הדתיות בכנסת, אפילו הרב הראשי לישראל דוד לאו פרסם באופן חריג הודעה לעיתונות בה גינה מעשה וכתב שמן הראוי שהמערכת תתנצל על כך. בין המבקרים היו גם בנט עצמו שכתב: "עליי תצחקו כמה שתרצו, אבל על תפילין וקודשי ישראל – לא"[7], וגם שר התקשורת איוב קרא. למחרת הגיב גם ראש הממשלה בנימין נתניהו ואמר: "ישנם דברים שפשוט לא עושים"[8]. גם הרשות השנייה, הגוף הרגולטורי אשר מפקח על קשת, הודיעה כי היא "רואה בביזוי סמליים דתיים, של כל הדתות, מעשה חמור", וש"על אף שקיימת חשיבות עליונה לחופש הביטוי והיצירה, על אחת כמה וכמה כשמדובר בסאטירה, נראה כי במקרה זה נחצו קווים אדומים"[9]. ההפקה הגיבה שהמערכון עסק בזכייתה של נטע ברזילי באירוויזיון ובעיסוק הציבורי הנרחב בנושא, וכי לא הייתה כוונה לפגוע או לבזות[10]. באפריל 2019 מחו אנשי מפלגת ש"ס על הצגה של הרב עובדיה יוסף בתוכנית בצורה שהם טענו שהיא מבזה את הרב עובדיה[11].

בנוסף הועלו טענות על כך שהתוכנית מציגה נשים ויחידים מקבוצות מוחלשות בחברה באופן סטריאוטיפי הגובל בגזענות[12].

במרץ 2021 חייב בית המשפט המחוזי בתל אביב את "שידורי קשת" לפצות ב-50,000 ש"ח את יו"ר ועד מתיישבי השומרון, בני קצובר, על שבתוכנית "ארץ נהדרת" הציגה את תמונתו עם הכיתוב "סבא פוגרום". בית המשפט קבע שהפרסום ביחס לקצובר אינו נכנס לגדר סאטירה.[13]

קישורים חיצוניים

Green globe.svg אתר האינטרנט הרשמי של ארץ נהדרת

הערות שוליים

  1. ^ שישי שואו: ארץ נהדרת שולטת, באתר nrg‏, 1 באוקטובר 2008
  2. ^ רן בוקר, מה לעזאזל זה כלבוטק?, באתר ynet, 24 בינואר 2014
  3. ^ דוד ורטהיים‏, דוד ליפשיץ: "אני שמאלני. ואני לא מתנצל על זה ולא מתבייש בזה", באתר וואלה!‏, 24 בדצמבר 2012
  4. ^ יהושע בריינר ופנחס וולף‏, תמונת עורך "ארץ נהדרת" במדי אס-אס מופצת ברשת, באתר וואלה!‏, 9 במרץ 2011
  5. ^ המבקר ניב שטנדל כתב: ”הקצנת דמותו של ליברמן לדמות פשיסט מסוכן היא שימוש בכלי סאטירי להעברת מסר. בהצגת שגב כקצין אס.אס אין כל מסר של מחאה. יש בה רק אלימות לשמה. אלימות מאוד פשטנית, נטולת תחכום 'שמאלני'. אגרוף לפרצוף.”
    ניב שטנדל, עכבר העיר אונליין, ארץ נהדרת היא הקול השפוי? תעבדו על מישהו אחר, באתר הארץ, 9 במרץ 2011
  6. ^ באתר ביקורת התקשורת הימני לאטמה נכתב: ”תעשה לנו טובה שגב, בסך הכל מישהו שיחק עליך את הטריק המלוכלך והפשטני שאתה משחק על אביגדור ליברמן וכצל'ה כבר שתי עונות לפחות. זה זול, זה לא מצחיק, זה זילות השואה, וגם דברים מצחיקים לא מושכים על פני שתים שלוש עונות. אז ככה זה נראה ומרגיש מהצד השני, תכיר.”לטמה SEO - בלוג שיווק, מרקטינג, ודיגיטל, באתר לטמה SEO
  7. ^ יונתן כיתאין, ‏בנט, דרעי וליצמן יצאו בחריפות נגד מערכון ב"ארץ נהדרת", באתר גלובס, 17 במאי 2018
  8. ^ אתר למנויים בלבד איתי שטרן, "יש דברים שפשוט לא עושים": אחרי בנט ודרעי, גם ביבי מגנה את "ארץ נהדרת", באתר הארץ, 17 במאי 2018
  9. ^ יונתן כיתאין, ‏גם הרשות השנייה נגד "ארץ נהדרת": "נחצו קווים אדומים", באתר גלובס, 17 במאי 2018
  10. ^ יונתן כיתאין, בנט, דרעי וליצמן יצאו בחריפות נגד מערכון ב"ארץ נהדרת", באתר גלובס, 17 במאי 2018
  11. ^ דני זקן, ‏פעילי ש"ס הפגינו מול משרדי קשת במחאה על הצגת עובדיה יוסף בארץ נהדרת, באתר גלובס, 4 באפריל 2019
  12. ^ המבקרת אריאנה מלמד כתבה: ”בעיני היו קטעי 'הרומנים' נגועים בגזענות. הנה המלצה לניסוי ביתי קטון: במקום 'רומנים', נסו לחשוב שהקטעים הללו היו מוקדשים ל'יהודים'. לא מצחיק, נכון? אפילו קצת מקומם, אולי?” אריאנה מלמד, הייתה לנו ארץ נהדרת, באתר ynet, 4 במאי 2006
  13. ^ מתן וסרמן, ‏מכה לארץ נהדרת: חויבה לפצות את בני קצובר ב-50 אלף שקל, באתר מעריב אונליין, 4 במרץ 2021
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0