מהפכת שינהאי
ערך מחפש מקורות
| ||
ערך מחפש מקורות | |
מהפכת שׂינְהַאי (בסינית: 辛亥革命; 10 באוקטובר 1911 – 12 בפברואר 1912) הייתה מהפכה עממית בסין. המהפכה התרחשה בשנה הסינית שינהאי (1911), וקרויה על שמה. במהלך המהפכה הדיחו מהפכנים רפובליקנים, בהובלתו של סון יאט-סן, את שושלת צ'ינג הקיסרית אשר שלטה במדינה מאז 1644, והקימו את הרפובליקה הסינית.[1]
המהפכה החלה בהתקוממות ווצ'אנג ובהתפשטות המרידות הרפובליקניות במחוזות הדרומיים. לאחר משא ומתן ממושך בין המשטר הרפובליקני בנאנג'ינג לבין תומכי הקיסר בבייג'ינג, וויתר הקיסר פּוּ-יִי על כתרו באופן רשמי.
מהפכת שינהאי פתחה בסין תקופה של מאבקים על אופי המדינה. בפרק זמן זה היו במדינה שתי תקופות קצרות של שלטון מונארכי ומספר תקופות של משטרים יציבים, עד לכינונה הסופי של הרפובליקה.
היסטוריה כללית
מאז תנועת הג'וואוואדן של המאה העשרים, בין פלישת המעצמות הגדולות לסין (מלחמות האופיום), יזם בית המשפט של שושלת צ'ינג תנועה 'תיאוקרטית' שנקבעה לבצע רפורמה פוליטית בסין.
בנסיבות אלו, סון יאט-סן הקים את הברית המהפכנית של סין (ברית סין) בשנת 1905, והוביל קבוצה מהפכנית הדוגלת בעקרונות דמוקרטיה, ופתח במאבק מזוין נגד שושלת צ'ינג. בשנת 1911, כששושלת צ'ינג הוציאה קו רכבת בבעלות המדינה וניסתה להתגבר על המשבר הכלכלי באמצעות השגת הלוואה מהסמכויות המשתמשות ברכבת הפרטית כבטוחה, התארגנה אופוזיציה נרחבת ובסופו של דבר התפתחה למאבק מזוין מסיבי שכונה מרד סצ'ואן. כתוצאה מכך, הצבא החדש התמרד בווצ'אנג ב -10 באוקטובר, והצית את מהפכת שינהאי, ובערך חודש אחר כך, 14 פרובינציות נענו ומרדו, ולאחר מכן הוכרז על עצמאות. בינואר 1912 הוקמה בנאנג'ינג הממשלה הזמנית של הרפובליקה הסינית, כשסון יאט-סן היה הנשיא הזמני, אך בגלל חוסר הסולידריות והעוצמה של הנושא המהפכני, שושלת צ'ינג הגישה בקשה לפשרה עם יואן שה-קאי (מחליפו של סון יאט-סן, אשר הכתיר עצמו כקיסר סין ב-1915), שקיבלה הנשיאות, וביטול שליטת השליטה בקו. במקום להצליח להשמיד אותה, סון יאט-סן התפטר ויוננסקי היה לנשיא.
שנת 1911 הייתה השנה של השנה החדשה (辛亥 年), היא נקראה מהפכת שׂינְהַאי. המפלגה הרפובליקנית הוקמה עם מהפכה זו (המהפכה הראשונה), אך עד מהרה יוננסקי הפך לנשיא הרפובליקה של קוריאה, ולאחר מכן, עם שאיפת הסנקציות, החלה הדיקטטורה של שה-קאי לדכא את המהפכנים. במהלך הקמפיין 'להפיל את שמי הנוחות', הם ערערו על מהפכה והתמרדו. זו נקראת המהפכה השנייה, אך שה-קאי גייס כוחות כדי לדכא אותה. מאז, שה-קאי הפגין מכר, כולל קבלת דרישת '21 הרפורמות' ביפן בשנת 1915, והאנשים התנגדו בחריפות לדיקטטורה של שה-קאי, שכונתה 'המהפכה השלמה' (מלחמת המולדת) ובשנת 1916 הבלבול נמשך לאחר מותו של שה-קאי בגלל מלחמת אזרחים ומעשיהם של מצביאים.
10 באוקטובר, המרד הראשון בווצ'אנג, מוזכר כ"יום המהפכה בים חדש" ברפובליקה העממית של סין, ו"פסטיבל השמינית הכפולה", חג לאומי חשוב ברפובליקה של סין. מהפכת הים החדש נחשבת לאירוע חשוב הקשור להיסטוריה הפוליטית שהתרחשה באסיה במאה העשרים.
קישורים חיצוניים
- מהפכת שינהאי, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)
- סין, היסטוריה, מהפכה, 1911-1912, דף שער בספרייה הלאומית
הערות שוליים
- ^ Li, Xiaobing. [2007] (2007). A History of the Modern Chinese Army. University Press of Kentucky. מסת"ב 0-8131-2438-7, מסת"ב 978-0-8131-2438-4. pp. 13, 26–27.
מהפכת שינהאי36938021Q190517