לימסול
העיר לימסול מהים התיכון, נובמבר 2021 | |
מדינה | קפריסין |
---|---|
ראש העיר | ניקוס ניקוליידס |
אוכלוסייה | |
‑ במטרופולין | 183,656 (2011) |
קואורדינטות | 34°40′N 33°02′E / 34.667°N 33.033°E |
http://www.limassolmunicipal.com.cy | |
לימסול או למסוס (ביוונית: Λεμεσός, בטורקית: Leymosun) היא העיר השנייה בגודלה בקפריסין (לאחר ניקוסיה), העיר הגדולה ביותר מבחינה גאוגרפית, והמטרופולין הגדולה והחשובה באי.
היא ממוקמת בחלקו הדרומי של האי, לחופי מפרץ אקרוטירי. אוכלוסייתה הרב-תרבותית של לימסול, בירת המחוז הקרוי על שמה, עומדת על כ-101,000 תושבים (2011).
היסטוריה
העיר לימסול צמחה בין שתי הערים העתיקות אמתוס וקוריון. היא נבנתה ככל הנראה לאחר שאמתוס נהרסה, אך קברים באזור מעידים שהיה מיושב כבר ב-2,000 לפנה"ס. השרידים המעטים מהעיר באותה תקופה מראים שהתקיימה בעיר קולוניה קטנה שלא שגשגה. בעיר הייתה גם נוכחות פיניקית, כפי שמעידה כתובת בעל לבנון שנמצאה בה. בשנת 85 לפנה"ס, מלך ארמניה טיגראנס הגדול הגיע ללימסול כדי להגן על בעלי ברית יוונים מקומיים מפני רומא. באותה תקופה נקראה העיר ניפוליס (העיר החדשה)
במסע הצלב השלישי, כאשר ריצ'רד הראשון, מלך אנגליה הפליג לארץ הקודש, הפליגו לצדו בספינות נפרדות גם אחותו ג'ואן וארוסתו ברנגריה (אנ'). בעקבות סופה, ספינותיהן הגיעו ללימסול. יצחק קומננוס (אנ'), שליט קפריסין שערק מהאיפריה הביזנטית הזמין אותן לחוף במטרה להחזיק בהן כדי לדרוש כופר נפש, אך הן סירבו להצעתו, ובעקבות כך הוא סירב לשלוח להן מי שתייה או לאפשר להן לעגון. כשריצ'רד הגיע ללימסול, הוא ביקש מיצחק שיתרום למסע הצלב לשחרור ארץ הקודש, ולמרות היענותו הראשונית הוא סירב לעזור בהמשך. ריצ'רד רדף ואסר אותו, מעשה שהעביר את השליטה בקפריסין לאנגלים. ריצ'רד חגג את חתונתו עם ברנגריה שהוכתרה כמלכת אנגליה וקפריסין, החריב את אמתוס והעביר את תושביה ללימסול.[1]
לאחר הכיבוש האנגלי, קפריסין נמכרה לטמפלרים, ובעקבות מרד על המיסים הגבוהים שהשיתו חזרה ונמכרה לגי דה ליזינאן, שהקים את ממלכת קפריסין. תחת הממלכה שגשגה לימסול בזכות הסוחרים הרבים שהתיישבו בה ונמלהּ שהפך למרכז תעבורתי. לאחר מכירת קפריסין לרפובליקה של וונציה, לימסול המשיכה לשגשג, והוונטים ביצרו את מצודת העיר.
כשקפריסין נכבשה על ידי העות'מאנים, הם כבשו את לימסול ביולי 1570 ללא כל התנגדות. במהלך השלטון העות'מאני התרכזו היוונים בעיקר במזרח העיר, הטורקים בעיקר במערבה, ובמרכז העיר סביב המצודה חיה אוכלוסייה מעורבת. הכנסייה טיפחה את החינוך ופתחה כמה בתי-ספר חדשים בעיר.
ב-1870 כבשו הבריטים את קפריסין. הם פיתחו את לימסול, ותיקנו וניקו את הדרכים בה.[2]
תעשייה ומסחר
לימסול היא מרכז התעשייה של קפריסין. יש בה נמל ימי גדול שמהווה מרכז סחר חשוב עבור האי. העיר היא גם מוקד תיירות חשוב של קפריסין ומושכת אליה מאות אלפי תיירים בשנה, בעיקר מאירופה. האטרקציות המרכזיות בעיר הן חוף הים המרשים שלה, האתרים הארכאולוגיים הסמוכים לה (אמתוס וקוריון) וכן פסטיבלים ואירועים שמצליחים למשוך תיירים בקלות רבה יחסית במשך כל עונות השנה.
תעשיית היין פורחת בעיר לימסול, בה בחרו יקבים רבים לקבוע את מקום מושבם. למרות שאזורי החקלאות של קפריסין נמצאים במרכזו של האי, סמוך להרי הטרואודוס, מרבית היקבים במדינה נמצאים בלימסול.
עם ההתפתחויות האחרונות בעיר ניתן למנות טיילת שנבנתה בעשור האחרון, פארק רחב ידיים ואת כיכר הטירה העתיקה של העיר, שבמרכזה בנויה טירה עתיקה - אך משופצת - מימי הביניים.
אקלים
בלימסול יש אקלים טרופי-ים תיכוני (סיווג אקלים שיטת קפן: Csa) עם קיץ חם ויבש וחורף מתון, אביב וסתיו קצרים ובדרך כלל חמימים ושטופי שמש. מחודש דצמבר ועד מרץ מזג האוויר לא שקט ויכול להיות גשום וסוער. אור שמש בממוצע בסביבות 6 שעות ביום. הגשם נוטה להיות כבד בתקופה זו של השנה וסופות רעמים מתרחשות לעתים קרובות למרות שבדרך כלל אינן נמשכות זמן רב.
שלג בלימסול הוא אירוע נדיר מאוד ובדרך כלל יורד מעורב בגשם כל 7 עד 13 שנים. בינואר 2022 רשמה לימסול טמפרטורת שיא נמוכה של 0.8 מעלות צלזיוס.
באביב מזג האוויר מתון עד חם ונעים. שטוף שמש כמעט בכל יום והטמפרטורות נעות סביב 19-20 מעלות צלזיוס ביום ו-9 מעלות צלזיוס בלילה. ממטרי גשם וסופות רעמים נפוצים במיוחד בסוף מרץ ואפריל. לעיתים במהלך האביב מגיע אבק ממדבר סהרה אשר פוגע באיכות האוויר בעיר. הקיץ בלימסול היא העונה הארוכה ביותר בשנה, ונמשכת כשישה חודשים המתחילים במאי ומסתיים באוקטובר. ביוני עלול להיווצר לפעמים ערפל ים, שבדרך כלל נעלם מוקדם בבוקר.
דמוגרפיה
הגירה פנימית מאז שנות ה-60 וזרם של עקורים לאחר 1974 הגדילו משמעותית את אוכלוסיית לימסול ופרבריה. לימסול רבתי כוללת כיום את עיריית לימסול והפרבר אגיה פילה ואת הרשויות פולמידיה, מסה גייטוניה, אגיוס אתנאסיוס, גרמסוג'יה ויפסונאס.
בלימסול הייתה באופן מסורתי אוכלוסייה מעורבת של קפריסאים יוונים, טורקים וקפריסאים ארמנים. רוב הקפריסאים הטורקים עברו צפונה בשנת 1974. בהתאם לכך, קפריסאים יוונים רבים מצפון קפריסין, שהפכו לפליטים בעקבות הפלישה הטורקית, התיישבו בלימסול. הארמנים נשארו בלימסול והמשיכו להתגורר בסביבת הכנסייה האפוסטולית הארמנית Sourp Kevork ומחזיקים בית ספר יסודי משלהם. יש גם כפר ארמני במחוז לימסול בשם ארמנוכורי (ביוונית: Αρμενοχορι).
העלייה בשיעור הילודה של האוכלוסייה במהלך המאות ה-19 וה-20 המאוחרות (1878-1960) הייתה 70%. מספר התושבים היה 6,131 ב-1881, בעוד שב-1960 עלה המספר ל-43,593. מספר האוכלוסייה היוונית נאמד ב-37,478, בעוד האוכלוסייה הטורקית ב-6,115.
בלימסול נמצאת קהילה גדולה של יוונים פונטיים, שהתיישבו בקפריסין לאחר התמוטטות ברית המועצות.
בשנים האחרונות, העיר הפכה לפופולרית יותר ויותר גם בקרב אזרחים רוסים או פוסט-סובייטים. כיום, כ-17% מאוכלוסיית לימסול דוברי רוסית, ו-8% מהאוכלוסייה הם אזרחים רוסים.
ערים תאומות
- נאניינג, הרפובליקה העממית של סין
- פראג, צ'כיה
- אלכסנדריה, מצרים
- מרסיי, צרפת
- נידרקאסל, גרמניה
- חיפה, ישראל
- איונינה, יוון
- הרקליון, כרתים, יוון
- פטרס, יוון
- רודוס, יוון
- סלוניקי, יוון
- זקינתוס, יוון
תחבורה
לנמל לימסול מגיעות אוניות משא ונופש, ומעבורות מרחבי הים התיכון.
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה
|
---|
- אתר האינטרנט הרשמי של לימסול
- לימסול, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)
הערות שוליים
- ^ Cyprus History: Cyprus under Richard I - cypnet.co.uk, www.cypnet.co.uk
- ^ Daedalus Informatics (2006). "The History of Cyprus – The British occupation". daedalus.gr. אורכב מהמקור ב-2 באפריל 2012.
34302711לימסול