לוח השנה ההיג'רי השמשי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
זמני היום בלוח שנה היג'רי שמשי בשפה הערבית.

לוח השנה ההיג'רי השמשי הוא לוח השנה הרשמי של איראן. לוח זה הוא לוח שנה שמשי, והוא הלוח האיראני הדומה ביותר ללוח הגרגוריאני, המתבסס על מסלול כדור הארץ סביב השמש. לוח השנה ההיג'רי הנפוץ יותר הוא לוח השנה ההיג'רי הירחי.

אופיו של לוח השנה

הלוח מתחיל ביום השוויון במרץ, כפי שנקבע על ידי החישוב האסטרונומי עבור מרידיאן הזמן הסטנדרטי של איראן (שהוא 52.5°E, UTC+03:30 ) ויש בו שנים של 365 או 366 ימים. לוח השנה ההיג'רי השמשי נפוץ באסלאם השיעי, ואילו לוח השנה ההיג'רי הירחי נפוץ באסלאם הסוני .

היום הראשון של לוח השנה ההיג'רי השמשי היה יום השוויון האביבי, 18 במרץ 622 לספירה. לוח השנה נקרא "לוח ההיג'רי" מכיוון שזו הייתה השנה שבה המוסלמים מאמינים שמוחמד יצא ממכה למדינה. אירוע זה מכונה ההיג'רה (מלשון הגירה בעברית). שנה זו נחשבת בדרך כלל על ידי המוסלמים כשנה הראשונה לאסלאם .

לוח השנה השמשי האיראני העתיק הוא מבין לוחות השנה העתיקים בעולם, כמו גם לוח השנה השמשי המדויק ביותר בשימוש כיום. מכיוון שהלוח משתמש בחישוב אסטרונומי לקביעת השוויון האביבי, אין לו שגיאה מהותית[1][2][3] הוא קדום יותר מלוח השנה ההיג'רי הירחי המשמש את רוב המוסלמים (המכונה במערב הלוח האסלאמי); למרות ששניהם סופרים מההיג'רה. הלוח ההיג'רי השמשי משתמש בשנות שמש ומחושב על פי "שנת ההיג'רה", ולוח ההיג'רי הירחי מבוסס על חודשי ירח, ומתוארכים ל"יום ההיג'רה" המשוער.[4][5]

כל אחד משנים עשר החודשים של לוח השנה ההיג'רי מתכתב עם גלגל המזלות, ובאפגניסטן השתמשו בשמות המזלות לחודשים. במקומות אחרים שמות החודשים זהים ללוח השנה הזורואסטרי. בששת החודשים הראשונים יש 31 ימים, בחמישה הבאים יש 30 ימים, ובחודש האחרון יש 29 ימים בשנים חסרות, אך 30 ימים בשנים מעוברות.

ראש השנה האיראני הקדום, הנקרא נורוז, חל תמיד ביום השוויון במרץ. נורוז נחגג על ידי קהילות במגוון רחב של מדינות מהבלקן ועד מונגוליה. נכון להיום לוח השנה ההיג'רי השמשי משמש רשמית רק באיראן.

הערות שוליים

  1. ^ "پيمانه کردن سال و ماه از ديرباز تا کنون در گفتگو با دکتر ايرج ملک پور" [Measuring the year and month for a long time until now in a conversation with Dr. Iraj Malekpour] (בפרסית). BBC Persian. נבדק ב-2013-07-06.
  2. ^ "دقیق ترین تقویم جهان، هدیه خیام به ایرانیان" [The most accurate calendar in the world, Khayyam's gift to Iranians] (בפרסית). BBC Persian. נבדק ב-2013-07-06.
  3. ^ "پژوهش‌های ایرانی | گاهشماری تقویم جلالی" [Iranian Studies & # 124; Glory Calendar Timeline]. Ghiasabadi.com. 25 בספטמבר 2007. נבדק ב-2013-07-06. {{cite web}}: (עזרה)
  4. ^ Shaikh, Fazlur Rehman (2001). Chronology of Prophetic Events. London: Ta-Ha Publishers Ltd. pp. 51–52.
  5. ^ Marom, Roy (Fall 2017). "Approaches to the Research of Early Islam: The Hijrah in Western Historiography". Jamma'a. 23: vii.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

39688119לוח השנה ההיג'רי השמשי