לבוש אקדמי
לבוש אקדמי הוא בגד מסורתי טקסי, הנלבש על ידי אנשי סגל אקדמי ובוגרי מוסדות אקדמיים בטקסי הענקת תואר ואירועים רשמים אחרים.
לבוש אקדמי מורכב מגלימה, כובע בוגרים עם גדיל וצעיף בוגר או ברדס עם בטנה צבעונית עבור בוגרי תואר שלישי ואנשי סגל אקדמי.
למסורת ללבוש בגדי אוניברסיטה טקסיים יש שורשים אירופיים. לבוש אקדמי הוא הלבוש המסורתי ההיסטורי הנלבש בחוגים אקדמיים. כיום ניתן לראות אותו רק בטקסי הענקת התואר ובטקסים חגיגיים אחרים, אך בעבר בגדים כאלה היו יומיומים. במספר אוניברסיטאות הוותיקות לבוש אקדמי נלבש גם היום למבחנים, ארוחות רשמיות וכו'. לבוש אקדמי נמצא בשימוש גם בכמה אגודות מדעיות וארגונים אקדמיים נוספים.
היסטוריה
ההיסטוריה של לבוש האקדמי החלה בימי הביניים. מוסדות חינוך גבוהים באותם ימים מקורם היה בבתי ספר כנסייתיים. הבגדים של המורים והתלמידים היו דומות לבגדים שלבשו הנזירים. בתקופה יותר מאוחרת, האוניברסיטאות באירופה הנהיגו גלימות אופנתיות יותר עם צדדים פתוחים ושרוולים קצרים ורחבים, וגרסה זו היא שהפכה לאב-טיפוס של גלימות מודרניות.
בהתחלה, תלמידים ומורים לבשו בגדים בצבעים שונים, אבל אז חלה מגמה של צבעים כהים, שהפכה בסופו של דבר למסורת. בשנת 1895 אימצה הוועדה הבין-אוניברסיטאית של ארצות הברית קוד לבוש אקדמי, לפיו לכל מומחיות היה צבע הגלימה שלה. כיום, במערכת החינוך האמריקאית, זה הפך למסורתי לשנות את צבע הגלימה לפי הרמה האקדמית (בוגר ומומחה - צהוב, מאסטר - בורדו). מוסדות חינוך אירופיים משתמשים באופן מסורתי בצבעי האוניברסיטאות והפקולטות שלהם בלבוש אקדמי: למשל, באוניברסיטת קוימברה בפקולטה לרפואה משתמשים בצעיפים בצבע הצהוב על הגלימה וכו'.
ברדס היה חלק אינטגרלי מהבגדים הנזירים ובהמאה ה-16, בחוגים האוניברסיטאים, ברדס הופך סמל סטטוס של בעלי תואר אקדמי. צבע הבטנה של ברדס נקבע לפי השתייכותו של מדען לתחום ידע מסוים: הלבן - מדעי הרוח ואנשי האמנות, זהב - כלכלנים, כחול - ציירים ומורים, חום - אדריכלים, ירוק - רופאים, כחול - עורכי דין וכו'.
ישראל
בישראל לא השתמשו בלבוש אקדמי עד תחילת שנות האלפיים. אוניברסיטת רייכמן (אז מרכז בינתחומי) ואוניברסיטת אריאל (אז מכללה אקדמית) הם היו המוסדות הראשונים שהנהיגו לבוש מהסוג הזה בטקסי הענקת תוארים בשנת 1998. ב-2008 היו כבר 9 מוסדות אקדמיים שהנהיגו לבוש אקדמי וב-2012 היו כבר 16 מוסדות. בסוף העשור השני של המאה ה-21 מנהג גלימות התקבע בכ-30 מוסדות להשכלה גבוה בישראל. בשליש מהמוסדות גלימות לא נלבשות לטקס אלא רק לצילום למזכרת עבור הסטודנטים המסיימים את לימודי התואר[1].
טכניון
- בטכניון, הבוגרים החלו לעטות גלימה מטקס קבלת תוארי מגיסטר ב-2016.
- בוגרי תואר שני (מגיסטרים) – גלימה וכובע כחולים, גדיל של הכובע בצבע זהב, צעיף בצבע זהב עם סמל טכניון בקצה אחד.
- בוגרי תואר שלישי (דוקטורים) – גלימה וכובע שחורים, גדיל של הכובע בצבע צהוב מוזהב עם סמל טכניון באמצע, שרוולי הגלימה ישרים, בצורת פעמון ומעוטרים בשני פסים קטיפתית שחורים בסוף השרוול ובכפתור עם סמל טכניון. מעל הגלימה נלבש ברדס (נקרא גם אפוד) עם בטנה בצבע תחום ההתמכות.
- סגל אקדמי בכיר ודוקטורים לשם כבוד - גלימה שחורה עם חלק קטיפתי מקדימה וסגירה מכופתרת, שרוולי הגלימה עם קצוות לא סימטרים ומעוטרים בשלושה פסים קטיפתית שחורים באמצע השרוול ובכפתור עם סמל טכניון. מעל הגלימה נלבש ברדס (נקרא גם אפוד) עם בטנה בצבע תחום ההתמכות.
- נשיא אוניברסיטה - גלימה שחורה עם חלק קטיפתי מקדימה שבגבולו פס לבן וסגירה מכופתרת, משני צדדי החלק הקטיפתי הקדמי רקום סמל הטכניון, שרוולי הגלימה עם קצוות לא סימטרים ומעוטרים בשלושה פסים קטיפתית שחורים באמצע השרוול שבגבולם פס לבן, ובכפתור עם סמל טכניון. מעל הגלימה נלבש ברדס (נקרא גם אפוד) עם בטנה בצבע תחום ההתמכות.
בטכניון נהוגים ארבע צבעים של בטנת הברדס (הנקרא גם אפוד)[2]:
אוניברסיטת בן-גוריון בנגב
- בוגרי תואר ראשון, שני (מגיסטרים) ושלישי (דוקטורים) – גלימה וכובע שחורים, גדיל של הכובע בצבעים כתום ולבן (או שחור), צעיף רחב בצבע כסוף כאשר סמלי האוניברסיטה מקשטים את כל שטחו. שרוולי הגלימה ישרים, בצורת פעמון ומעוטרים בשני פסי משי מבריק כתומים בסוף השרוול.
- סגל אקדמי בכיר - גלימה שחורה עם חלק משי מבריק בצבע כסוף מקדימה, שהופך לצוורון רחב כאשר סמלי האוניברסיטה מקשטים את כל שטחו, שרוולי הגלימה הם שלושת רבעי, מפוצלים בקצה שבגבולם פס כתום. כובע שחור עם פס כתום בבסיסו וגדיל צבע כתום.
- נשיא אוניברסיטה - גלימה שחורה עם חלק משי מבריק בצבע כסוף מקדימה, שהופך לצוורון רחב כאשר סמלי האוניברסיטה מקשטים את כל שטחו, שרוולי הגלימה הם שלושת רבעי, מפוצלים בקצה שבגבולם פס כתום, חלק העליון של כל שרוול מעוטר בשברון שחור-כתום. כובע שחור עם פס כתום בבסיסו וגדיל צבע כתום.
קישורים חיצוניים
- "גלימות בסיום התואר: מהותי או טיפשי?" באתר walla
- "הגלימה הנוצרית של הסטודנטים ליהדות" באתר כיפה
- טקס חלוקת תארי דוקטור בטכניון, 24 במאי 2021, סרטון באתר יוטיוב
- כאן דיגיטל של כאן 11, "למה סטודנטים לובשים גלימות?", סרטון באתר יוטיוב
הערות שוליים
- ^ כאן דיגיטל של כאן 11, "למה סטודנטים לובשים גלימות?", סרטון באתר יוטיוב
- ^ טקס חלוקת תארי דוקטור בטכניון, 24 במאי 2021, סרטון באתר יוטיוב
34294339לבוש אקדמי