כתב יד ששון 1053
כתב יד ששון (כ״י ששון 1053 לשעבר, נקרא גם Geneva, Jacqui E. Safra, JUD 002 על שם בעליו הקודמים. סימונו המקובל בחקר המסורה הוא ש1) או קודקס ששון הוא העותק הקדום והשלם ביותר של התנ"ך העברי. כתב היד מתוארך לסוף המאה ה-9 או לתחילת המאה ה-10 (אין תאריך מדויק עקב היעדר קולופון). הכינוי 'קודקס ששון' הוא על שם אספן כתבי היד העבריים דוד סלימאן ששון, שהיה אחד מבעליו החשובים. יש להבחין בין קודקס ששון (כ"י ששון 1053) לכתב יד ששון 507.
תארוך
התארוך לראשית המאה העשירית נקבע בידי ישראל ייבין, ככל הנראה על סמך נתונים פליאוגרפיים כגון סוג הכתב וצורתו, והוא אושש בבדיקת פחמן 14 שבוצעה בשנת 2018. קודקס ששון מכיל את כל 24 ספרי התנ"ך (מלבד 12 דפים חסרים מתחילת ספר בראשית), והוא מקדים את התנ"ך השלם הקדום ביותר, כתב יד לנינגרד, בכמאה שנה.
הערות המסורה
קודקס ששון מכיל הערות חשובות של המסורה. בתחילת ספר במדבר מופיעה בו הערת מסורה גדולה הנפתחת בזו הלשון: ”[אלין] מלין דכתב חדה מלה וכן קורין ומצאנו אותם במעשה המלמד הגדול אהרן בן משה בן אשר אשר במעשיו במחזור המכונה באלתאג...” (תאג׳ הוא כֶּתֶר בערבית, ובהקשר זה: כתר תורה). ייבין העלה את האפשרות ש׳אלתאג׳ הנזכר כאן אינו אלא כתר ארם צובא. מדובר אפוא באזכור הקדום ביותר הידוע לנו של הכתר, וכן בייחוס הקדום ביותר שלו לאהרן בן משה בן אשר. אזכור זה מרמז כי סופר המסורה שהעתיק את המסורה של קודקס ששון עיין בו כאשר הוא התגורר בטבריה או בירושלים במאה ה-10 או ה-11.
מהדורה מדעית של המסורה הגדולה של כתב היד נמצאת בעבודה על ידי פרופ׳ יוסף עופר[1][2].
נדודיו של כתב היד
שטרות עתיקים מעידים על מסעות הספר ומכירתו מח'לף בן אברהם ליצחק בן יחזקאל אל-עטר, שלימים העביר את הבעלות לשני בניו, יחזקאל ומימון. במאה ה-13 הוקדש הקודקס לבית הכנסת של מקיסין (העיירה מרקדה (אנ') בסוריה של ימינו). מעט ידוע על הקהילה היהודית במקיסין, אך בהתחשב בעלות הפקת כתבי יד יקרי ערך שכאלה, היא בוודאי הייתה בעלת חשיבות. העיירה מקיסין נהרסה, בין אם על ידי האימפריה המונגולית במאה ה-13 או על ידי האימפריה הטימורית בשנת 1400, והקודקס הופקד לשמירה בידי סלמה בן אבי אל-פח'ר, שנדרש להחזירה לאחר בניית בית הכנסת מחדש.
בזמן שבית הכנסת טרם נבנה מחדש, נמשך מסעו של הקודקס, עד שנרכש בשנת 1929 על ידי ששון, שהדביק את האקס ליבריס שלו על הכריכה הפנימית. בשנת 1978 הוא הועמד למכירה פומבית ונעלמו עקבותיו. לאחרונה נודע כי הוא נקנה באותה השנה בידי קרן הפנסיה של הרכבת הבריטית, וזו העמידה אותו למכירה פומבית בשנת 1989. והיה באוסף משפחת ספרא בז'נבה.
במרץ 2023 הוצג כתב היד ב"אנו – מוזיאון העם היהודי" בדרכו למכירה פומבית בבית המכירות סותבי'ס[3]. במאי של אותה שנה נקנה תמורת 38.1 מיליון דולר[4][5], על ידי אלפרד מוזס, ששימש במכירה כנציג של ארגון הידידים של מוזיאון אנו[6].
גלריה
-
צילום מתוך ספר ישעיה
-
צילום מתוך ספר דברי הימים
-
צילום מתוך ספר יחזקאל
-
צילום מתוך ספרי תרי עשר
ראו גם
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: צילומים מתוך כתב יד ששון 1053 |
צילומים של כתב היד
כתבות
- נריה קליין, הכתר בפֻסטאט: כתר ארם צובה בתעודות מן הגניזה הקהירית, גנזי קדם - שנתון לחקר הגניזה, כרך יז׳, תשפ״א, עמ' 182 (הקישור אינו פעיל, 12 ביוני 2023) (ארכיון)
- ספר התנ"ך העתיק בעולם עשוי להפוך למסמך ההיסטורי היקר אי פעם, באתר הארץ
- התנ"ך העתיק בעולם בשפה העברית יועמד למכירה פומבית תמורת לפחות 30 מיליון דולר, באתר כלכליסט
- יש לכם 50 מיליון דולר פנויים? התנ"ך העתיק בעולם עומד למכירה, באתר ישראל היום
- המסמך ההיסטורי היקר בעולם? התנ"ך בן 1,100 השנים מועמד למכירה בסכום אסטרונומי, באתר ynet
- התנ"ך העתיק ביותר בעברית עומד למכירה: צפוי להימכר ב-30 מיליון דולר לפחות, באתר N12
- יוסף עופר, התנ"ך העתיק ביותר מדגים את הפלא של אחידות המסורה, מוסף ״שבת״ באתר מקור ראשון
- משה גלעד, היכן צריך להציג את ספר התנ"ך העתיק השלם ביותר?, באתר הארץ, 26 במרץ 2023
הערות שוליים
- ^ https://neriahklein.wixsite.com/hebrew/פרויקטים-אקדמיים
- ^ https://www.isf.org.il/Files/AnnualReports/pdf/keren2019-20-imud11.pdf, עמ׳ 66
- ^ התנ"ך העתיק ביותר שהשתמר בשלמות נחשף לציבור בישראל, באתר ynet, 22 בפברואר 2023
- ^ The Remarkable History of Codex Sassoon, באתר של סות׳ביס
- ^ אלישע נדב, זהו כתב היד היקר ביותר שצפוי להימכר אי־פעם במכירה פומבית, באתר גלובס, 27 באפריל 2023
- ^ משה גלעד, מחיר שיא לתנ"ך העתיק ביותר, קודקס ששון: 38.1 מיליון דולר, באתר הארץ, 17 במאי 2023
36519000כתב יד ששון 1053