כלוביס השלישי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מנהיג ריקה . כלוביס השלישי (Clovis III) היה המלך הפרנקי של אוסטרזיה בשנת 675 ואולי גם בשנת 676, בן לשושלת המרובינגית. הוא היה ילד ושלטונו כה קצר ושנוי במחלוקת עד שהוא עשוי להיחשב רק כמתחזה (אנ'). לפעמים הוא אפילו לא ממוספר וכלוביס הרביעי נקרא במקום זאת "כלוביס השלישי".[1] המקור היחיד בו נזכר שלטונו הוא החיבור בן הזמן "הסבל של לאודגר".

לאחר רצח כילדריך השני בשנת 675, קיבלו ממלכות אוסטרזיה ונויסטריה טוענים שונים לשלטון. בנויסטריה, בהשפעתו של לאודגר, הבישוף של אוטון, הוכנס אחיו הצעיר של כילדריך, תיאודריך השלישי, לכהן כמלך. באוסטרזיה, אברוין (אנ'), המאיורדומוס (הממונה על הארמון) לשעבר, הכניס את כלוביס השלישי בתמיכת פלג של בעלי הנכסים רבי ההשפעה שהתנגדו לראשות הארמון של וולפואלד (אנ').

אברוין ובעלי בריתו טענו שכלוביס היה בנו של כלותאר השלישי, אחיו הגדול של כילדריך. "הסבל של לאודגר" טוען שזה שקר, אם כי אין בכך שום דבר בלתי סביר, שכן כלותאר היה כבן 23 במותו. גם שמו של כלוביס אינו יוצא דופן, שכן בנים בכורים בשושלת המרובינגית נקראו לעיתים קרובות על שם סביהם, ואביו של כלותאר היה כלוביס השני. אולם כאשר לתיאודריך השלישי (אחיו של כלותאר) נולד בן בשנת 677, הוא קרא לו כלוביס (כלוביס הרביעי העתידי) וניתן לקבל זאת כראיה לכך שהנאמר ב"סבל" נכון ולאחיו מעולם לא היה בן בשם זה.

אברוין נזקק למרובינגי לגיטימי כדי לגייס צבא ולהוציא צווים מחייבים מבחינה משפטית (praecepta). (דור לאחר מכן, אותה דרישה אילצה את קרל מרטל למצוא מתחזה מרובינגי, כלותאר הרביעי, בשנת 717). לאחר שגויס הצבא, הצעיד אותו אברוין לצפון מערב הממלכה ותפס את האוצר המלכותי בסתיו 675. לאחר שהשיג את השליטה באוצר, הוא כבר לא נזקק לכלוביס ונטש אותו, והכריז על עצמו בתור תיאודריך השלישי. עם זאת, אותם אוסטרזים שהתנגדו לאברוין ולאיחוד עם נויסטריה לא הכירו בתיאודריך, ובמקום זאת המליכו את דגוברט השני (אנ') מתישהו בין ה-2 באפריל ל-30 ביוני 676.

ישנם כמה מטבעות שיוחסו לתקופת שלטונו הקצר של כלוביס השלישי. טרמיסיס (אנ') זהב הנושא את השם CHLODOVIO RIX ואת שמו של הכספן, אבורינו, שייך כנראה לו. למרות שהוא אולי הוטבע תחת כלוביס הרביעי, אין ראיות להמשך טביעת מטבעות הזהב בממלכות הפרנקיות אחרי שנות ה-70 של המאה ה-7 בדומה לכך, טרמיסיסים זהב מאוחרים של מרסיי, הנושאים את שמו של כלוביס, שייכים כנראה לכלוביס השלישי. מבחינה סגנונית, יש לאלה הרבה מן המשותף עם המטבע של דגוברט השני, הנושא מוטיב בצדו האחורי, המחקה מטבעות ביזנטיים (אנ').

לא ידוע דבר על גורלו הסופי של כלוביס השלישי.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא כלוביס השלישי בוויקישיתוף

הערות שוליים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

כלוביס השלישי39827947Q595053