ישראל מאיר גבאי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ישראל מאיר גבאי
אין תמונה חופשית
לידה 11 בדצמבר 1959 (גיל: 64)
י' בכסלו ה'תש"כ
צרפת
מדינה אירופה
ידוע בשל יו"ר וועד אהלי צדיקים איתור ושיפוץ קברי צדיקים ובתי עלמין באירופה ובאר"י
השקפה דתית ברסלב

ישראל מאיר גבאי הוא חסיד ברסלב הפועל לאיתור, שיפוץ ותחזוקה של בתי עלמין יהודיים, קברי צדיקים ואוהליהם ברחבי העולם, ומייסד "אגודת אהלי צדיקים".

ביוגרפיה

נולד בצרפת בי' בכסלו ה'תש"כ לרב מסעוד יליד מרוקו, ולשרה. בשנת ה'תשל"ט עלה עם משפחתו לישראל. בצעירותו למד בישיבת לוצרן בעיר לוצרן שבשווייץ בראשות רבי יצחק דב קופלמן, ובהמשך למד בישיבת פוניבז' בבני ברק ובישיבת ברסלב בירושלים. גבאי מתגורר במז'יבוז'.

שיקום קברים

בשנת תש"מ נסע גבאי לראשונה לברית המועצות, כדי לעלות על קברו של רבי נחמן מברסלב באומן שבאוקראינה. בסיור בערים אחרות, הוא נוכח בהרס של קברי הצדיקים ברוסיה, לאחר שבמהלך התקופה הסובייטית, מצבות יהודיות נעקרו לרוב על ידי אלמונים או על ידי אנשים עניים שהשתמשו באבנים לחימום ובנייה. בערים גדולות הרסו הסובייטים בתי קברות שלמים, כדי לבנות על גביהם מתחמי ספורט ובניינים אחרים. בשנת תשמ"ט, לאחר נפילת הקומוניזם, החל גבאי בזיהוי ושיקום אתרים קדושים יהודיים בברית המועצות לשעבר.

במז'יבוז', אוקראינה, מקום קבורתו של הבעל שם טוב, פעל גבאי לחידוש ושיפוץ קברו של הבעל שם טוב ולבניית האוהל, המכסה גם את קברי הדגל מחנה אפרים, הרב מאפטא, ורבי ברוך ממז'יבוז'. גבאי שחזר בשנת ה'תשס"ד את בית המדרש של הבעל שם טוב בעיר, וכן שחזר בשנת תש"ע את בית הכנסת של רבי אברהם יהושע השיל מאפטא במז'יביז' שעלה באש. כן בנה במקום הכנסת אורחים, בית מלון בשם "הולינס" ומקווה.

האוהל שנבנה ע"י ישראל מאיר גבאי מעל קברו של הבעל שם טוב במז'יבוז'

על פי אתר האינטרנט שלו, גבאי פעיל כמעט בכל בית קברות יהודי באוקראינה. הוא גם הקים נר תמיד אצל קברי הבעש"ט ורבי נחמן מברסלב.

בשנים האחרונות הרחיב גבאי את פעילותו כך שתכלול עבודות שיקום קברים בסוריה, בתימן, טורקיה וישראל.

גבאי נדרש למשאבים רבים בעבודתו. למשל, בשחזורים במז'יבוז התייעץ עם יהודי קשיש המתגורר באשדוד, ישראל, שהסתתר במז'יבוז כפליט בן 18 במלחמת העולם השנייה, ועם רב שאביו, רב העיר לשעבר, רשם מפה מפורטת שמזהה קברים חשובים וציוני דרך יהודיים. במסעו לזהות את קברו של רש"י הלא מסומן, הוא התייעץ עם פילוסוף יהודי-צרפתי שהצליח לגשת לארכיונים אקדמיים, שם מצא מפה עתיקה של בית הקברות.

הישגים

הישגיו כוללים:

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה האנגלית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0