ישיבת הדרום

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בניין בית המדרש

ישיבת הדרום (בשמה הרשמי משנת ה'תשע"א: ישיבת בני עקיבא הדרום[1]) היא ישיבה תיכונית השוכנת בצפון-מזרח רחובות.

במשך שנים רבות ליוותה את הישיבה הסתדרות הרבנים דאמריקה[2]. משנה"ל תשע"א הישיבה מנוהלת על ידי מרכז ישיבות ואולפנות בני עקיבא. בישיבה לומדים כיום (ה'תשע"ד) כ-410 תלמידים.

הקמת הישיבה

הרב צבי יהודה מלצר, פתח ברחובות את ישיבת קלצק, אשר שכנה לפני כן בפרדס חנה.

בשנת הלימודים תשי"ד (1953-1954) הקים לצדה ישיבה תיכונית בשם ישיבת הדרום, אשר הכשירה את תלמידיה לתעודת בגרות ולהוראה בתוכנית חמש שנתית[3].

בשנת תשי"ז התאחדה ישיבת קלצק לישיבת הדרום.

בנייני הישיבה

בישיבה קיימים 6 מבנים, ביניהם: חדר האוכל, בנייני הכיתות והבניין הראשי, ואולם ספורט. והבניין של אורות יעקב, מורשת

רבני הישיבה

ראשי הישיבה

בשנותיה הראשונות כיהנו בישיבה הרב מאיר צבי ברגמן חתנו של הרב שך, הרב יהודה עמיטל חתנו של הרב צבי יהודה מלצר, הרב מרדכי ברויאר, הרב יהודה לייב בוגץ', הרב מאיר אליטוב והרב זכריה תנעמי.

בין השנים תש"ך - תשכ"ז הייתה תקופה של פריחה לישיבה. ניהלו את הישיבה שלשת הרבנים: הרב יהודה עמיטל - ראש הישיבה, הרב מרדכי ברויאר - מנהל התיכון, והרב יוסף גליקסברג - מנהל רוחני[4], כאשר מעליהם מכהן הרב מלצר עד פטירתו בשנת 1969[5].

לאחר פטירת הרב מלצר כיהן כראש הישיבה הרב חיים לנדא[6]. החליף אותו הרב ראובן פרינס, שעמד בראשות הישיבה עד שנת התשע"ב, בה פרש לגמלאות. בשנת התשע"ג מונה לראשות הישיבה הרב דוד טברסקי.

מנהלי הישיבה

בשנות ה-80 ניהל את הישיבה הרב יהודה לייב בוגץ', ובשנות ה-90 וה-2000 ניהל את הישיבה הרב ראובן דוד, בוגר הישיבה[7]. כיום מנהלה הוא יעקב ארביב.

הישיבה כיום

כיום הישיבה היא ישיבה תיכונית בה לומדים מקצועות חול לצד מקצועות קודש. הישיבה משתייכת לציונות הדתית, ומחנכת את תלמידיה לאהבת התורה, עם ישראל וארץ ישראל. הישיבה שומרת על קשר עם בוגריה, בין השאר על ידי מפגשים שבועיים לבוגרי צבא הנערכים בספריית הישיבה.

בבית המדרש ישנו ארון קודש ייחודי. הארון נתרם לזכרו של גיל שרעבי, בוגר המוסד שנהרג באסון המסוקים. לאחרונה הוקמה בישיבה ספריה על שמו של הרב יוסף שפיגל, מרבניה הבולטים של הישיבה שנפטר בגיל צעיר. בתחומי קמפוס הישיבה הסמינר הדתי למורים וישיבת ההסדר מורשת יעקב ובית הכנסת ע"ש הרב יעקב ברמן, המשמש מרכז לקהילת דוברי האנגלית בעיר והידוע בפעילותו הלימודית והחברתית.

בוגרים ידועים

בין בוגרי העבר הידועים נמנים הרב אליהו בקשי דורון[8], הראשון לציון והרב הראשי לישראל לשעבר, חיים פרייליכמן, מנכ"ל בנק אגוד, הרב צבי ישראל טאו נשיא ישיבת הר המור והרב יהושע מגנס, ר"מ בישיבת מרכז הרב, הרב רצון ערוסי רב העיר קרית אונו וחבר מועצת הרבנות הראשית.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אורנית עצר, ישיבת הדרום מצטרפת למרכז ישיבות בני עקיבא, באתר ערוץ 7, 4 ביולי 2010
  2. ^ אנשים ומוסדות, דבר, 1 בספטמבר 1958
  3. ^ הרב יהודה קופרמן, הישיבה התיכונית במדינת ישראל, בתוך: מאיר חובב, הליכות תו שין כף, הוצאת היכל שלמה, עמוד 175
  4. ^ טלילה בן זכאי, מפגשים מן הסוג האישי - אילה גליקסברג, מעריב, 20 במאי 1983
  5. ^ מת הרב צבי יהודה מלצר, מעריב, 1 ביולי 1969
  6. ^ ישיבת הדרום רחובות, מרן הרב רפאל צבי יהודה מלצר, מעריב, 16 ביולי 1970
  7. ^ דלית מורג, קדושת החיים כמסר חינוכי, אתרוג, גיליון 38, טבת תשס"ח
  8. ^ ישיבת הדרון, לכנס בוגרים רבתי, מעריב, 5 בספטמבר 1986