ירגזי מצוי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןיַרְגָּזִי מצוי
קובץ:Parus major 2 Luc Viatour.jpg
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: עופות
סדרה: ציפורי שיר
משפחה: ירגזיים
סוג: ירגזי
מין: ירגזי מצוי
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Parus major
תחום תפוצה
Parus major distribution map.png

יַרְגָּזִי מצוי (שם מדעי: Parus major) מין של ציפור שיר ממשפחת הירגזיים, השוכנת בחורשות וגנים. הירגזי נע בזריזות ומלקט חרקים. שמו העממי באנגלית הוא Great Tit.

מאפיינים

הירגזי המצוי נפוץ באירופה ובאסיה. זהו עוף יציב כאשר רוב הירגזים אינם נודדים. בישראל הירגזי שכיח ויציב. עם השנים התרחבו בהדרגה תחומי תפוצתו בארץ, יחד עם התפשטות היישוב בישראל. בעת הקמת המדינה היה נפוץ בצפון הארץ ובמרכזה. באמצע שנות ה-80 של המאה ה-20 תחום תפוצתו התרחב והוא התפשט לכל החבל הים תיכוני, הגיע למערב הנגב ונצפה בערד ובוואדיות שופעי צמחייה בשוליו של החבל המדברי.

הירגזי המצוי נע בזריזות. מוטת כנפיו 25.5 ס"מ ומסתו 16-20 גרם. אורך גופו מגיע ל-14 ס"מ. לו קו שחור רחב (רחב יותר אצל הזכר) היורד דרך חלקה הקדמי של בטנו הצהובה. הצוואר והראש שחורים והלחיים לבנות. צבע חלקו העליון כצבע זית. לו פס לבן בכנף ונוצות זנב חיצוניות. בציפורים צעירות החלק השחור מוחלף בחום והחלקים הלבנים בצהוב.

ישנם כ-14 תת-מינים של מין זה, אך אלו נופלים לתוך שלוש קבוצות. ירגזים מצויים באירופה ובאסיה הם בעיקר ירוקים מלמעלה וצהובים מלמטה. ירגזים בסין, יפן ודרום מזרח רוסיה הם ירוקים מלמעלה ולבנים או לבנים עם גוון צהבהב מלמטה, וציפורים בהודו ובדרום מזרח אסיה הן אפורות מלמעלה ולבנבנות מלמטה. תת-המין הנפוץ בישראל, סוריה וירדן הוא Parus major terrasanctae, ירגזי הארץ הקדושה.

לירגזי מגוון קולות רב. הציפורים משתי קבוצות הגזעים המזרח אסייתים לא מזהות את הקולות שמשמיעות הציפורים מקבוצת הגזע השלישית, וייתכן שהם מינים נפרדים.

הירגזי נפוץ בין עצים ובמקומות ישוב. הוא מקנן בנקרות ובחורים ומקבל ברצון גם תיבות קינון מלאכותיות.

כמו ציפורים אחרות ממשפחתה ניזונה ציפור זו מחרקים, ובמיוחד מזחלים כאשר הם מזינים את גוזליהם, וגרעינים. הירגזי ניזון לעיתים מפירות, זרעים שמנוניים ומשיירים ממזונו של האדם.

מזונו של הירגזי, בעיקר פרפרים וחיפושיות, על גילגוליהם השונים וגם עכבישים. בחורף מרכיב הזרעים והפירות בתפריט גדל מאוד, מן הסתם בגלל הזמינות הנמוכה של החרקים בטמפרטורות קרות, ונדיר מאד לראות את הירגזי תר אחר מזונו מעל גובה של 6-7 מטרים.

החיפוש אחר החרקים בחורף, הוא אקטיבי מאד מצדו של הירגזי אשר מרבה לחטט ולנקר בקליפות עצים, בענפים ובין עלים יבשים. אז הוא גם נצפה פעמים רבות כשהו תלוי במהופך, בוחן ובודק את הסביבה מכל זווית אפשרית.

בקיץ, כאשר החרקים מצויים בשפע וזחלים רבים מצויים על העלים, עולה גובה החיפוש אחר מזון ל-9 מטרים ומעלה.

גלריה

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0