טריפה תחרותית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
זאבים מנסים לטרוף גורי דוב גריזלי באלסקה. הדובים הם יריבים לזאבים והריגתם מצמצמת את התחרות מולם, נוסף לציד.
מאבק קטלני בין עקרב לעכשוב. אצל פרוקי רגליים רבים התחרות מסתיימת בטריפה של המפסיד.

טריפה תחרותית (באנגלית: Intraguild predation או בקיצור IGP) הא יחס גומלין הדדי בין מינים קרניבורים הנמצאים בתחרות על מזון שבסופה המפסיד ייטרף בידי יריבו. תחרות זו יכולה להיות חד-צדדית או הדדית כששני מינים עשויים להיטרף בידי יריבם (למשל בהבדלי גילאים בולטים או בלהקות מספיק גדולות). הטריפה מספקת לטורף גם מזון כמו טרף רגיל אך גם מורידה לחץ תחרותי מיריבו. תחרות זו יכולה להשפיע על הקהילה בחברה אקולוגית קיימת, בעיקר במאפייני טורפי-העל הממלאים גומחה אקולוגית חופפת. לעיתים היא מתרחשת גם בתנאי שבי.

תחרות זו קיימת במספר רב של בעלי חיים טורפים ואף בטפילים כשהוא נפוץ בעיקר באזורים תחרותיים. הדבר גם תלוי ביחס בין טורפי-על במערכת כשטורפי-על יתמקדו בטרף של מתחרים אחרים בעיקר כשהתחרות גדולה. למשל היחסים בין אריות לצבועים מנומרים מלווים בתחרותיות גבוהה ביותר ושני הצדדים נטרפים בידי יריביהם, לרוב ביתרון של להקה גדולה מול היריב. היא יכולה לקרות גם באזורים בהם טורף-העל נעלם וטורף בינוני תופס את מקומו כמו בילוסטון בו הקויוט תפס את מקומם של הזאבים שחיו באזור אך כשהוחזרו לפארק אוכלוסיית הקויוטים הגיעה לתחרות רבה עם הזאבים, מה שגרם לחלקם להיטרף. הקויוטים עצמם צדים טורפי-ביניים כמו שועלים ושונר בובקט מאותה סיבה ואריות יתקפו חתוליים קטנים מהם כמו נמרים, תנים וברדלסים כדי למנוע תחרות.

התחרות נפוצה אף יותר אצל פרוקי רגליים למשל נמלים וצרעות אך גם אצל מינים המתבססים על טרף דומה, למשל אצל מושיתיים המתחרות מול מרושתי כנף וכמה פשפשאים על טרף כנימות שתחרות גבוהה תגרור את הזחלים לצוד את יריביהם במקום. אצל מספר חרקים, מרבי רגליים ועכבישאים הטורף נאלץ להיאבק בטרף והמפסיד בתקרית של שני טורפים בגודל דומה מסתיימת בטריפה.

באוקיינוסים ישנם טריפה תחרותית אצל מספר כרישים ולווייתני שיניים אך גם בין דגי גרם. הטורפים הגדולים כמו עמלץ לבן, כריש טיגרי או תנין ים יטרפו כרישים קטנים יותר או אף לווייתנים כמו דולפינים ופוקניים.

גם יחסי קניבליות נוצרת לעיתים קרובות מסיבות דומות למשל אצל מינים הניזונים מאחיהם או מיריבים טריטוריאלים שלהם. לעיתים פרטים בוגרים יטרפו צעירים (למשל אצל דוב הקוטב) הן למאכל והן כדי למנוע מהם להפוך ליריבים בעתיד.

ראו גם

קישורים חיצוניים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

33008667טריפה תחרותית