טיוטה:רבי מרדכי יוסף משה מוסקוביץ'

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי מרדכי יוסף משה מוסקוביץ'
לידה ט"ז תמוז תרי"ט
ה'תר"ך
סוליצא
פטירה י"א סיון תרפ"ט (גיל 70)
י''א סיון ה'תרפ"ט
בוטושאן
כינוי רבי משה מסוליצא
מקום פעילות סוליצא בוטושאן
בת זוג מרת פייגא
שם השושלת חסידות שאץ
אב רבי יואל מוסקוביץ'
אם מרת מרים חיה
אדמו"ר סוליצא ה־1

רבי מרדכי יוסף משה מוסקוביץ' (כינויו רבי משה מסוליצא)(ט"ז תמוז תרי"טי"א בסיוון ה'תרפ"ט) היה אדמו"ר רומני מגזע שאץ כונה האדמו"ר מסוליצא.

קורות חייו

נולד בט"ז תמוז תרי"ט לרבי יואל מוסקוביץ' ולמרים חיה בתו של רבי מאיר מפרמישלאן, בסוליצא שברומניה ונקרא 'יוסף משה'[1][2], לאחר הברית כשחלה הוסיפו לו את השם 'מרדכי'[3]. למד בבחרותו יחד עם אחיו אצל אביו,בגיל 16 בשנת תרל"ו נשא לאישה את פרומט בתו של רבי אליעזר צבי ספרין מקומרנה, אולם בתוך שנת הנישואין הראשונה נפטרה במהלך לידה יחד עם הוולד.

כעבור זמן נשא לאישה את פייגא בתו של ר' נפתלי רובין מראדיחוב (נכדו של רבי אשר ישעיהו רובין). והואיל ולא רצה להתפרנס מרבנות עסק לפרנסתו כסופר סת"ם.

לאחר פטירת אביו בשנת ה'תרמ"ו מלא את מקומו כאדמו"ר, ובגלל אחיו רבי מאיר שכיהן בשאץ עבר לכפר סוליצא ושימש כאב"ד סוליצה וכאדמו"ר שם וכונה "רבי משה'לה סוליצער". כעבור שנים אחדות מינה את חתנו (רבי יעקב ישראל ישורון רובין) לאב"ד במקומו, בשנת תרע"ז עבר רבי משה להתגורר בעיר בוטושאן. היה ידוע בצדקות ופרישות והתפרסם כבעל מופת הרבה בהכנסת אורחים מופלגת וקיבל בסבר פנים יפות את ההמונים שנהרו להתברך ולקבל את עצתו, העניק צדקה לנזקקים ביד רחבה, ונודע באהבתו לארץ ישראל וגם שלח לשם חלק מצדקותיו.

נוסח המצבה

משה איש האלוקים, רבן של כל ישראל, דבריו בשמים רושמים, כעמוד סנגור מיכאל, ישועות פעל לעם אל, יצאה נשמתו בקדושה, וכביאתו יציאתו בפרישה, סוד גדלו תמיד הצניע, פעולת צדקתו בלי להודיע, משיח ה' נתמשכן בעונינו, שימליץ יושר וטוב בעדינו, הרחמן הוא יגדור פרצותינו, ה"ה האדמו"ר ההצה"ק המפורסם מוה"ר מרדכי יוסף משה בן האדמו"ר ההצה"ק המפורסם מוהר"ר יואל זצלל"ה מסאליצא נפטר ביום י"א סיון תרפ"ט


נפטר בי"א סיון ה'תרפ"ט ונקבר בבוטושאני[4].

משפחתו

לרבי משה היו שבעה עשר ילדים וחלקם נפטרו בילדותם ביניהם:

לקריאה נוספת

פרק אודותיו ואודות בניו בחוברת בית שאץ באתר אוצר החכמה

הערות שוליים

  1. לאחר שרבי מאיר מפרמישלאן נגלה לבתו ביום הרביעי לאופשיזין ובישר לה על הבן ואמר לקרותו כשם האושפיזין של אותו היום ולכן נקרא יוסף משה ע"פ שני השיטות באותו יום.
  2. יש הטוענים שבתחילה נקרא רק 'יוסף' ע"ש סבו רבי יוסף מיאמפולה ובהמשך נוסף שמות מרדכי ומשה
  3. ע"ש רבי מרדכי מקרמניץ רבו של רבי מאיר מפרמישלאן
  4. יצחק אלפסי, אנציקלופדיה לחסידות ח"ג