טיוטה:רבי אברהם צבי אונגר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי אברהם צבי אונגר
לידה ה'תרנ"ו
צעהלים
פטירה י"ז בתמוז ה'תש"ד (בגיל 48 בערך)
תחומי עיסוק אב"ד
תפקידים נוספים ראש ישיבה
רבותיו רבי אליעזר דוד גרינוולד, רבי שמואל רוזנברג, רבי חיים אלעזר שפירא
חיבוריו מחנה אברהם
צאצאים רבי יצחק שלמה אונגר
ראב"ד קאפאוואר
ה'תרפ"וי"ז בתמוז ה'תש"ד

רבי אברהם צבי אונגר (ה'תרנ"ו, 1896 - י"ז בתמוז ה'תש"ד) היה ראב"ד וראש ישיבה בקאפאוואר, מחבר ספר מחנה אברהם.

ביוגרפיה

נולד בצעהלים לרבי חיים ולחנה בת אפרים שמואל זלמן ברגר, גביר. בבחרותו למד בישיבת רבי אליעזר דוד גרינוולד בצהעלים ובווישאווא ואצל רבי שמואל רוזנברג באונסדורף. הוסמך להוראה על ידי רבו הרב גרינוולד. בימי מלחמת העולם הראשונה גוייס לצבא. בה'תרע"ט, לאחר המלחמה נשא את חוה לאה, בת דודו רבי ישי הכהן לווינשטיין מבעלעד. לאחר נישואיו התגורר בבעלעד, שם למד בישיבת רבי יואל פלנר ובמקביל לימד תלמידים בישיבת דודו רבי בנימין ברגר. התקרב לחסידות והיה לחסידו של רבי חיים אלעזר שפירא. היה מיודד עם רבי שבתי שפטיל וייס[1].

בתחילה לא רצה לקבל על עצמו משרות רבניות, אך לאחר שאבד את מקור פרנסתו[2], בהוראת רבו הרב גרינוולד, בה'תרפ"ו קיבל את המינוי לראש בית הדין של קאפאוואר. מצב היהדות בעיר הייתה בכי-רע ורוב תושביה היו מחללי שבת, ולמרות שהקהילה התנתקה מהניאולוגים והשתייכה לאורתודוקסים שלטו החילונים בקהילה היהודית[2]. הוא הקים שם ישיבה ועמד בראשה. הוא גם ביסס את התלמוד תורה המקומי שמצבה הרוחני היה קשה. פעולות אלו גררו התנכלויות מצד תושבי העיר החילונים. שימש גם כשוחט ומוהל[3] בעיר.

במרץ 1944, עם פלישת הנאצים לעיר סגר את הישיבה. בי"ז בתמוז ה'תש"ד גורש יחד עם יהודי קאפאוואר למחנה ההשמדה באושוויץ. הוא, אשתו וילדיהם אליעזר דוד, רחל, חנה, מנחם עזריה וחיה נרצחו בי"ז בתמוז ה'תש"ד.

משפחתו

ספרו

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

[[קטגוריה:רבנים הונגרים]] [[קטגוריה:הונגריה: אבות בתי דין]] [[קטגוריה:ראשי ישיבה הונגרים]] [[קטגוריה:נספים במחנה ההשמדה אושוויץ]] [[קטגוריה:רבנים בשואה]] [[קטגוריה:מוהלים]] [[קטגוריה:שוחטים]]