חילופי שטחים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

חילופי שטחים הוא מונח המציין העברת שטחים הנמצאים בשליטתה של מדינה אחת לאחרת, תמורת שטחים אחרים המועברים מן המדינה השנייה לראשונה. לעיתים אחד הצדדים אינו מדינה אלא ישות אחרת השולטת בשטחים.

חילופי שטחים יכולים להיעשות בהסכם בין שתי מדינות, או על פי החלטה של ממשלה השולטת על שתי טריטוריות המהוות ישויות נפרדות - למשל, שינוי גבולות בין שתי מושבות, או שטחי מנדט של מעצמה אימפריאליסטית.

חילופי שטחים נעשו בעבר בהיסטוריה. כך, למשל, קבע חוזה מדריד משנת 1750 בין ספרד ופורטוגל כי בחילופי שטחים בין שתי האימפריות ינטשו הפורטוגלים את קולוניה דו סקרמנטו שעל גדת ריו דה לה פלטה באורוגוואי דהיום, תמורת העברת שטחים ממזרח לנהר אורוגוואי, ובהם 7 מיסיונים ישועיים, לידיהם.

חילופי שטחים במזרח התיכון

בהיסטוריה המודרנית נעשו מספר חילופי שטחים במזרח התיכון, ביניהם:

חילופי שטחים מוצעים בין ישראל לרשות הפלסטינית:

  • "תיקוני גבול קלים" בהסדר מוצע : בתוכניות השונות להסדר בין ישראל למדינה פלסטינית המבוססות על גבולות 1967 מדובר בתיקוני גבול קלים. אם מקבלים את העיקרון של גבולות 1967, מהווים התיקונים המוצעים חילופי שטחים, שכן מדובר בהעברת שטחים בין מדינת ישראל (שהונח שהטריטוריה המקורית שלה היא בגבולות 67) ובין המדינה הפלסטינית.
  • תוכניתם של עוזי ארד, גדעון ביגר ושמואל בר, לפיה ישראל תפנה חלק מרמת הגולן ותשאיר חלק ממנה בשליטתה, ירדן תעביר לסוריה חבל ארץ בגבול ביניהן, וישראל תעביר לירדן שטח בערבה.[2]
  • תוכנית חילופי השטחים של אביגדור ליברמן.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

23935006חילופי שטחים