חוט השדרה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף חוט שדרה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
איור של מערכת העצבים האנושית. הפס האדום מסמן את חוט השדרה, ובכחול ניתן לראות את העצבים המקשרים אותו עם איברי הגוף.

חוט השדרה או מוח השדרה (TA: Medulla spinalis) הוא חלק מרכזי במערכת העצבים של בעלי חוליות. חוט השדרה הוא המשכו של המוח, ומרכיב יחד איתו את מערכת העצבים המרכזית[1].

תפקיד

תפקידו של חוט השדרה הוא לקשר בין המוח לבין מערכת העצבים ההיקפית, שמגיעה אל אברי הגוף השונים. בדרך זו המוח מסוגל לקבל מהאיברים מידע על הסביבה הפנימית והחיצונית, ולשלוח לרחבי הגוף פקודות השולטות על תפקודם של האיברים. מסרים עצביים בחוט השדרה זורמים בשני כיוונים: מידע חושי (בעיקר ממערכת המגע) מגיע מקולטני חישה ברחבי הגוף לכיוון המוח, ואילו פקודות מוטוריות שיוצאות מהמוח נשלחות לעבר שרירי הגוף. חוט השדרה מעביר מסרים תחושתיים ומוטוריים בגוף רק מהצוואר ומטה: שרירים וקולטני חישה באזור הראש והצוואר מקושרים למוח באמצעות עצבי הגולגולת.

מלבד תפקידו כמקשר בין המוח לגוף, חוט השדרה שולט באופן עצמאי על סוגים שונים של רפלקסים, שהם תגובות מוטוריות לא רצוניות לגירויים. כמו כן, מחוללי תבנית מרכזיים בחוט השדרה מעורבים בשליטה על פעולות מחזוריות כמו הליכה.

מבנה

חלוקת מקטעים של עמוד השדרה
רמות המקטעים של עמוד השדרה ותפקודם
רמה תפקוד
C1-C6 מכופפי הצוואר
C1-T1 מיישרי הצוואר
C3, C4, C5 עצבוב הסרעפת (בעיקר C4)
C5, C6 תנועת הכתף; מעלה את הזרוע (שריר הדלתא); כיפוף המרפק (שריר הזרוע הדו ראשי); C6 מסובבת חיצונית את הזרוע
C6, C7 מיישר את המרפק ושורש כף היד; מסובב כלפי מטה את שורש כף היד
C7, T1 מכופף את שורש כף היד
C7, T1 מעצבב שרירים קטנים בכף היד
T1 -T6 שרירים בין-צלעיים והגו מעל המותניים
T7-L1 שרירי הבטן
L1, L2, L3, L4 מכופף הירך
L2, L3, L4 קירוב הירך
L4, L5, S1 הרחקת הירך
L5, S1 S2 יישור הרגל במפרק הירך (שריר העכוז הגדול)
L2, L3, L4 יישור הרגל בברך (השריר הארבע ראשי)
L4, L5, S1, S2 כיפוף הרגל בברך (שרירי מיתר הברך)
L4, L5, S1 כיפוף גבי כף הרגל (השריר השוקתי הקדמי)
L4, L5, S1 יישור אצבעות כף הרגל)
L5, S1, S2 כיפוף כפי של כף הרגל
L5, S1, S2 כיפוף אצבעות כף הרגל

חוט השדרה הוא צביר ארוך ודק של רקמת עצב. בדומה למוח, הרקמה מכילה תאי עצב ותאי גלייה, והיא נחלקת לשני סוגים עיקריים: חומר אפור, שמכיל בעיקר גופי תאים, וחומר לבן שמורכב ברובו מאקסונים. רקמת העצב של חוט השדרה עטופה בשלוש השכבות של קרומי המוח, כאשר בין שתיים מהשכבות נמצא חלל אשר מלא בנוזל מוחי שדרתי.

תרשים חתך רוחבי של חוט השדרה, בו מסומנים אזורי החומר האפור והחומר הלבן. המידע החושי נכנס דרך גנגליון השדרה (13) והשורש הגבי (כחול) אל הקרן הגבית (2), והמידע המוטורי יוצא מהקרן הגחונית (1) אל השורש הגחוני (אדום).

חוט השדרה כולו מוקף ומוגן על ידי החוליות של עמוד השדרה. החוט נמשך מהמוח המוארך ועד לאזור החוליה המותנית הראשונה או השנייה של עמוד השדרה, כך שהוא תופס כ-2/3 מאורך העמוד. בדומה לחוליות המרכיבות את עמוד השדרה, ניתן לחלק גם את חוט השדרה למקטעים, כאשר כל מקטע של חוט שדרה אחראי על איברי חוש ושרירים בגוף שנמצאים בסמוך אליו. מכל מקטע יוצאים עצבי השדרה, שהם העצבים של מערכת העצבים ההיקפית שתפקידם לקשר בין חוט השדרה לאברי הגוף. העצבים עוברים לתוך או מחוץ לחוט השדרה דרך הנקבים הבין-חולייתיים, אשר קיימים בין כל שתי חוליות. מכיוון שחוט השדרה אינו מגיע עד לתחתית עמוד השדרה, חלק מהעצבים שיוצאים מחוט השדרה יורדים כלפי מטה לפני שהם יוצאים מעמוד השדרה. עצבים אלה יוצרים בתחתית עמוד השדרה את מבנה זנב הסוס.

בחתך רוחבי, חלקו החיצוני יותר של חוט השדרה הוא חומר לבן, והוא מכיל אקסונים עולים המעבירים מידע חושי אל המוח ואקסונים יורדים המעבירים פקודות מוטוריות מהמוח. בחלקו הפנימי של חוט השדרה ישנו מבנה דמוי פרפר של חומר אפור. באזור זה קיים ריכוז של גופי תאי עצב, שהם אלו שמקבלים ומעבירים את המידע השייך לאותו מקטע בגוף. במרכז אזור החומר האפור נמצאת התעלה המרכזית של חוט השדרה, שהיא חלל צר המלא בנוזל מוחי שדרתי.

שלוחות החומר האפור בשני צידי חוט השדרה (ה"כנפיים" של הפרפר) נקראות 'קרניים', והן בעלות חלק גבי וגחוני. האקסונים שנכנסים אל הקרן הגבית מהווים את השורש הגבי (Dorsal root) ומעבירים מידע תחושתי לתוך חוט השדרה, ואילו האקסונים שיוצאים מהקרן הגחונית נקראים השורש הגחוני (Ventral root) והם אלו שמעבירים את הפקודות המוטוריות מחוט השדרה לעבר השרירים. השורש הגבי והגחוני מרכיבים יחד את עצבי השדרה שיוצאים משני צידי חוט השדרה. גנגליוני השדרה, שנקראים גם גנגליוני השורש הגבי (Dorsal root ganglia), הם צבירים של גופי תאי עצב שמהווים תחנת ביניים של המידע התחושתי בדרכו לאקסונים של השורש הגבי.

ראו גם

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ V. S. Ramachandran, ed. (2012) Encyclopedia of Human Behavior, 2nd ed. Academic Press.


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0