ועדת ויזל
דו"ח ועדת ויזל נכתב על ידי הנציבות הבין-לאומית לחקר השואה ברומניה. הוועדה הוקמה על ידי הנשיא לשעבר, יון איליאסקו באוקטובר 2003 כדי לחקור וליצור דו"ח על תולדות השואה ברומניה ולבסס המלצות ספציפיות לחינוך ציבורי בנושא.
רקע
ביוני 2003 פרסמה ממשלת רומניה הודעה בה נקבע שבגבולות רומניה לא התרחשה שואה בין השנים 1945-1940. זאת נוכח ראיות סותרות, הקובעות כי רומניה רצחה מאות אלפי יהודים על ידי שימוש בכוחות צבא ומשטרה רומניים בשטחים בהם שלטה באוקראינה - טרנסניסטריה ורומניה עצמה - וכן נוכח פרסומו באותה עת של מחקר של ז'אן אנצ'ל על תולדות השואה ברומניה, בהוצאת יד ושם, ובו תיעוד מקיף של רצח 420,000 יהודים - 240 אלף אזרחי רומניה ו-180 אלף אזרחי ברית המועצות לשעבר - בעיקר אוקראינה הקומוניסטית.
לאחר שהרשויות הרומניות לא חזרו בהן מהודעה זו, פנה יו"ר יד ושם אבנר שלו לשרת החינוך של רומניה אקטרינה אנדרונסקו (אנ') וקבע כי מדובר בשקר היסטורי:
"אם גרמניה הייתה מאמצת הבחנה דומה לזו שעושה היום ממשלת רומניה היא הייתה יכולה לטעון כי בשטח גרמניה לא הייתה שואה, היות ורצח שיטתי של יהודי גרמניה נערך רק לאחר שגורשו לאתרי הרצח במזרח אירופה".[1]
ביולי 2003 התראיין נשיא רומניה יון איליאסקו לעיתון "הארץ" והצהיר שוב הצהרות שגימדו את היקף השואה, את אחריות רומניה לשואה בשטחים שהיו בשליטתה במלחמת העולם השנייה, וניקה את העם הרומני מרצח היהודים הרומניה בתקופת מלחמת העולם השנייה.
אחרי פרסום הראיון פנה אבנר שלו לנשיא רומניה בהזמנה להקים ועדת היסטוריונים בנושא. הפניה זכתה לתמיכת מוזיאון השואה בוושינגטון, ארגון בני ברית ומשרד החוץ בישראל.
הקמת ועדת ויזל
ב-22 באוקטובר 2003 הקים נשיא רומניה, יון איליאסקו את הוועדה הבינלאומית לחקר השואה ברומניה. תקציב הוועדה אושר על ידי החלטת ממשלת רומניה מס' 227 מיום 20 בפברואר 2004 והרכבה אושר בהחלטת ממשלת רומניה מספר 672 מיום 5 במאי 2004. בראש הוועדה ישב חתן פרס נובל לשלום אלי ויזל ואחד החברים בה היה ז'אן אנצ'ל. סגני יו"ר הוועדה היו פרופ' טוביה פרילינג, ראדו יואניד וההיסטוריון הצבאי הרומני מיכאיל א' יונסקו (Mihail E. Ionescu).
הוועדה נפגשה שלוש פעמים, במאי 2004 בוושינגטון די. סי., בספטמבר 2004 בירושלים ובנובמבר 2004 בבוקרשט. הדו"ח הסופי הוגש לנשיא רומניה ביום 11 בנובמבר 2004.
חברי הוועדה
- מזכיר הוועדה: יואן סקורטו (Ioan Scurtu), היסטוריון רומני.
- ויורל אקים (Viorel Achim), היסטוריון רומני, מחבר הספר "הצוענים בהיסטוריה של רומניה" (Țiganii în istoria României).
- ז'אן אנצ'ל, היסטוריון ישראלי יליד רומניה, מחבר "תולדות השואה - רומניה".
- קולט אביטל, פוליטיקאית ישראלית ילידת רומניה.
- אנדרו בקר (Andrew Baker) מהוועד היהודי האמריקאי.
- ליאה בנימין (Lya Benjamin), היסטוריונית יהודייה רומניה.
- ליביו בריס (Liviu Beris), מהתאחדות ניצולי השואה ברומניה.
- רנדולף ל. ברהם (Randolph Braham), היסטוריון יהודי אמריקאי יליד רומניה.
- אירינה קאז'אל מארין (Irina Cajal Marin) מפדרציית הקהילות היהודיות של רומניה.
- אדריאן צ'יופלנקה (Adrian Cioflâncă), היסטוריון רומני.
- יואן צ'יופרקה (Ioan Ciupercă) דקאן הפקולטה להיסטוריה של אוניברסיטת יאשי.
- אלכסנדרו אליאס (Alexandru Elias), מפדרציית הקהילות היהודיות של רומניה.
- אלכסנדרו פלוריאן (Alexandru Florian), היסטוריון רומני.
- מיכאי דינו גאורגיו (Mihai Dinu Gheorghiu), סוציולוג רומני.
- הילדרון גלאס (Hildrun Glass), היסטוריון גרמני.
- מנחם הכהן, רב ראשי של יהדות רומניה.
- ואסילה יונסקו ממרכז הצוענים Aven Amentza.
- קורנליו מיכאי לונגו (Corneliu Mihai Lungu), ארכיבר והיסטוריון מהארכיונים הלאומיים המרכזיים בבוקרשט
- דניאל מריאסקין (Daniel S. Mariaschin) מארגון בני ברית.
- ויקטור אופסקי (Victor Opaschi), יועץ נשיא רומניה לתרבות ודתות.
- אנדריי פיפידי (Andrei Pippidi), היסטוריון רומני.
- מאיר רוזן, שגריר ישראל ברומניה.
- ליביו רוטמן, היסטוריון ישראלי יליד רומניה.
- מיכאל שפיר (Michael Shafir), היסטוריון רומני יהודי, בוגר אוניברסיטת תל אביב.
- פול שפירו (Paul Shapiro), ממוזיאון ארצות הברית לזכר השואה.
- ויליאם טוטוק (William Totok), משורר ופובליציסט גרמני יליד רומניה.
- רפאל ואגו, היסטוריון ישראלי יליד רומניה.
- ג'ורג'ה וויקו (George Voicu), היסטוריון רומני.
- לאון וולוביץ', היסטוריון ישראלי יליד רומניה.
ממצאי הדו"ח
בדו"ח פורסמה הערכה לפיה בין 280,000 ו-380,000 יהודים נרצחו או מתו כתוצאה ממדיניות הרשויות האזרחיות והצבאיות ברומניה. מעל 11,000 צוענים נהרגו אף הם. הוועדה תיעדה גם אנטישמיות ואלימות נגד יהודים ברומניה לפני מלחמת העולם השנייה, תקופה בה האוכלוסייה היהודית ברומניה הייתה בין הגדולות באירופה.
השלכות הדו"ח
הוועדה פרסמה את הדו"ח בסוף 2004. הדו"ח היה ציון דרך בחקר ההיסטוריה של השואה ברומניה, שהודחקה במהלך התקופה הקומוניסטית, בה היו רומנים מעטים מודעים למידת מעורבותה של רומניה בשואה, ובפרט אנטונסקו, הצבא, הממשלה והחברה הרחבה.
ממשלת רומניה הכירה בממצאי הדו"ח והכירה בהשתתפותו המכוונת של המשטר הרומני בראשות יון אנטונסקו בביצוע השואה. ממשלת רומניה התחייבה לפרסם ולהפיץ בין אזרחי רומניה את המידע שהוועדה הציגה. ממשלת רומניה התחייבה לפרסם את הדו"ח בספר ברומנית ובאנגלית; להעביר לידיעת הציבור את דו"ח הוועדה על ידי אמצעי התקשורת, כינוסים בנושא והעלאת הדו"ח לאינטרנט; ולהפיץ את המידע על שואת יהודי רומניה במערכת החינוך הרומנית על ידי הכשרת מורים ויצירת תוכניות לימוד בנושא.
בשנת 2004 הפיקה רומניה את טקס יום השואה הלאומי הראשון שלה. את הטקס הפיק הפרלמנט והוא נועד להתקיים סביב 9 באוקטובר כל שנה. תאריך זה הוא סמל לתחילת גירוש 1941 של יהודי רומניה לגטאות ולמחנות עבודת כפייה. ציון יום זה היה בין המלצות דו"ח ועדת ויזל. המלצות אחרות כללו את הקמת המכון לחקר השואה ברומניה (לימים הוקם ב-2005), הכללה מפורשת של תולדות השואה ברומניה בבתי הספר הציבוריים, תוכניות לימודים, בניית האנדרטה הלאומית הרומנית לקורבנות השואה ועוד. תוכניות אלה נמצאות בשלבי ביצוע על ידי ממשלת רומניה. החל משנת 2006 לימודי שואה מיושמים בכיתה י' בתיכון. כמו כן מבוצע עיצוב אנדרטת הנצחה לקורבנות הצוענים במלחמת העולם השנייה ברומניה. ב-9 באוקטובר 2006 (היום הלאומי לציון השואה ברומניה) הניח הנשיא טראיאן בססקו את אבן הראשה עבור האנדרטה.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- הדו"ח הסופי של הוועדה זמין במספר קישורים (בפורמט דיגיטלי):
- באתר יד ושם (באנגלית וברומנית)
- International Commission on the Holocaust in Romania. "Final Report of the International Commission on the Holocaust in Romania" (PDF). Polirom. נבדק ב-2014-09-12.
- International Commission on the Holocaust in Romania. "Final Report of the International Commission on the Holocaust in Romania". יד ושם (The Holocaust Martyrs' and Heroes' Remembrance Authority). נבדק ב-2006-07-25.
- International Commission on the Holocaust in Romania. Also includes a related October 12, 2004 speech by Ion Iliescu and a message from Elie Wiesel. "Final Report of the International Commission on the Holocaust in Romania" (PDF) (באנגלית). מוזיאון ארצות הברית לזכר השואה. נבדק ב-2006-07-26. תקציר מנהלים.
- Solidarity and Rescue in Romania - From the Report of the Elie Wiesel Commission
הערות שוליים
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] ועדת ויזל29360561