רפאל ואגו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רפאל ואגו
ענף מדעי היסטוריה
מקום מגורים ישראל
תרומות עיקריות
חקר תולדות מרכז-מזרח אירופה בעת החדשה

רפאל ואגו (נולד ב-1946) הוא מרצה בכיר בחוג להיסטוריה כללית באוניברסיטת תל אביב וחוקר בכיר במכון קאמינגס לחקר רוסיה ומזרח אירופה.

חייו ופועלו

רפאל ואגו נולד בקלוז' שברומניה ללידיה ובלה ואגו, שהיה פרופסור להיסטוריה באוניברסיטת חיפה. עלה לישראל בשנת 1958. התחנך מספר שנים בגיל התיכון במוסד החינוכי של קיבוץ נגבה עד גיוסו לצה"ל. עשה תואר ראשון באוניברסיטת חיפה בהיסטוריה ובמדע המדינה ותואר שני ושלישי בבית הספר להיסטוריה של אוניברסיטת תל אביב. קיבל את הדוקטורט בשנת 1980, נושא הדוקטורט שלו היה יחסי הונגריה-רומניה בתקופה הקומוניסטית.

מחקרו

רפאל ואגו מתמחה בתולדות מרכז-מזרח אירופה בעת החדשה, עם הדגש מיוחד על בעיות לאומיות, תנועות קיצוניות, תולדות המשטר הקומוניסטי, שואה ואנטישמיות.

במספר מחקריו, בעיקר במסגרת המכון לחקר האנטישמיות באוניברסיטת תל אביב, הוא הצביע על תהליכי החזרה להיסטוריה במדינות הפוסט-קומוניסטיות, מתוך כוונה לעמוד על דפוסי התחייה הלאומנית והאנטישמיות באזור. הוא הצביע על הניסיון לטהר את שמות המנהיגים והאידיאלוגיות הקיצוניות שבין שתי מלחמות העולם ובתקופת המלחמה והשימוש הפוליטי בזיכרון ההיסטורי הסלקטיבי במרחב המזרח-אירופי.

במחקריו הוא גם חוקר את מידת ההשפעה של המודעות על השואה, על המערכת הפוליטית והעולם האינטלקטואלי והעביר את הנושא הזה תוך שיחות עם אנשי חינוך ואקדמיה במדינות מזרח אירופה.

רפאל ואגו ניסה במחקריו לבדוק כיצד כניסה לאיחוד האירופי השפיעה על הזהות הלאומית במדינות האלה, ועל הסכסוכים האתניים באזור. במספר כנסים הוא הביע את ההשערה כי בעוד ההצטרפות לאירופה תפחית על פני השטח את הוויכוחים הלאומיים ואת הסכסוכים הטריטוריאליים, הרי שתהליך זה לא יעלים את שאלת הזהות הלאומית הנפרדת, שחלקים גדולים בציבור במזרח אירופה דוגלים בה.

במסגרת המכון לחקר הציונות מחבר ואגו את רוב המחקרים על מדינות מזרח אירופה. פרסומים אלה מטעם אוניברסיטת תל אביב משנת 1993 יוצרים ביחד רצף של מעקב וניתוח אחר האנטישמיות במדינות הפוסט-קומוניסטיות. כאשר הוא מדגיש את מאפייני השיח האנטישמי במדינות השונות וגם את צורות המאבק נגד ביטוי האנטישמיות והגזענות.

בשנת 2006 ערך רפאל ואגו מאמר בצוותא עם דוקטור רוני שטאובר על רומה (הכינוי הרווח במחקר בימינו למיעוט הצועני באירופה). זאת בעקבות כנס שנערך באוניברסיטת תל אביב על ההיבטים ההיסטוריים, פוליטיים וחברתיים של הצוענים באירופה. המאמר יצא בספר וגם בעברית בכתב העת זמנים בשם: "יהודים וצוענים זוכרים ומנציחים". המאמר עוסק בזיכרון ההיסטורי בהקשר של השואה אצל הצוענים ובדק את המגמה של רומא להבליט את הזיכרון ההיסטורי שלהם ואת זיכרון גורלם במלחמת העולם השנייה. זאת על פי הדגם היהודי של זיכרון השואה אצל העם היהודי. הוא הדגיש את חשיבות הג'נוסייד שעברו הצוענים במלחמת העולם השנייה כמרכיב בבניית הזהות המודרנית שלהם, לרבות ימי זיכרון, אתרי הנצחה, הכללת הנושא בספרי לימוד במדינות השונות.

רפאל ואגו חקר ולימד על התנועות הפשיסטיות בין שתי מלחמות העולם. כתב מחקר על הבסיס החברתי של תנועות פשיסטיות במזרח אירופה, כאשר עיקר כיוונו המחקרי היה להוכיח שהפשיזם הקסים יוצאי שכבות חברתיות שונות, כולל מעמד הפועלים. בניגוד לתפישות המרקסיסטיות שדיברו על הבורגנות הזעירה כמשענת לתנועות הפשיסטיות, טען ואגו שבמזרח אירופה "כל אחד יכול היה להיות פשיסט" ואכן רבים היו גם ממעמד הפועלים, גם מהמעמד הבינוני וגם מהאליטה החברתית.

לקריאה נוספת

  • Antisemitism Worldwide. מחקרים על אנשטישמיות בעולם, במסגרת דו"ח שנתי של המכון לחקר השואה באוניברסיטת תל אביב.
  • רפאל ואגו ורוני שטאובר, "יהודים וצוענים זוכרים ומשכיחים, עמ' 18–27, זמנים, חורף 2007, מס' 97.
  • The History of the Jews of Romania, 5 volumes, Tel Aviv University, Tel Aviv.
  • The Social Basis of European, Edited Dotlef Muhlberger, 1987, Croom Helm LTD, Provident House, Burrel Row, Beckenham Kent.
  • Raphael Vago, "Eastern Europe", pp. 281-320.
  • Studia Judaica, Cluj-MaNapoca 1995. Editor Dr. Ladislau Gyemant.
  • Raphael Vago, "The Holocaust in Romania in the Light of Israeli Historiography", pp. 30-44
  • The Roma: A Minority in Europe, CEU Press, Budapest 2007.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
רפאל ואגו25059189