הנפקה כוללנית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מבחר מתוך בולי ההנפקה הכוללנית שיזמה האימפריה הבריטית בשנת 1937 לציון הכתרתו של המלך ג'ורג' השישי

הנפקה כוללנית (Omnibus issue) הוא מונח מעולם הבולאות המגדיר מצב בו מספר מדינות, לעיתים אף שישים ויותר, הנפיקו יחד בולי זיכרון בנושא משותף. במרבית המקרים הבולים השייכים להנפקה מעוצבים באופן זהה, למעט שם הישות המנפיקה והערך הנקוב המשתנה בהתאם למדינה לה מיועד הבול. הבולים מונפקים לרוב באותו יום או בהפרש של ימים בודדים זה מזה.

המאפיינים של הנפקה כוללנית

הרעיון להנפיק בולי זיכרון משותפים צמח מן הנוהג שרווח בתקופה שקדמה למלחמת העולם השנייה ולפיו הדפיסו המעצמות הקולוניאליות במרוכז את הבולים מן המניין עבור המושבות השייכות להן. מטעמי חיסכון הן נהגו לחזור ולהשתמש באותו עיצוב עבור מושבות רבות תוך שינוי שם המושבה והערך הנקוב.

הנפקה כוללנית מאפיינת מצב בו מדינה קולוניאלית (או קולוניאלית לשעבר) חוברת אל הישויות הקשורות אליה (דוגמת המושבות המנוהלות על ידה או המושבות לשעבר הממשיכות לקיים עמה קשרים מיוחדים), ומכריזה על הנפקה של בול זיכרון מיוחד לציון אירוע מסוים. המדינה הקולוניאלית היא הקובעת את נושא ההנפקה ואת אופן עיצוב הבולים, והיא הדואגת להדפיס אותם במרוכז בבית הדפוס שבשליטתה.

לאורך השנים התקיימו, ועדיין מתקיימים, מצבים בהם מספר ישויות מנפיקות מכניסות לשימוש בשטחן בולים בעלי עיצוב זהה או דומה, אולם מרבית המקרים האלו אינם נחשבים להנפקה כוללנית:

1. בחלק מן המקרים המדובר בהנפקה משותפת לה חוברות מספר מדינות (שתיים או יותר) החותמות על הסכם ביניהן בו מוגדרים פרטי ההנפקה, הנושא המשותף והעיצוב של הבול שיונפק.
2. מדינות החברות בארגון בינלאומי דוגמת האיחוד האירופי או אופ"ק נוהגות מעת לעת להכריז על נושא משותף לבול אותו ינפיקו חברות הארגון בזמנן החופשי במהלך אותה שנה.

עיצוב הבולים בהנפקה כוללנית

כאמור, בולים מונפקים במסגרת הנפקה כוללנית יהיו בעלי עיצוב זהה או דומה מאוד.

לעיתים, בעיקר עקב שיקולים מסחריים, נהוג לצרף למניין הבולים שהונפקו בהנפקה המשותפת גם בולים הנראים מעט שונה, ואשר הונפקו על ידי מדינות שלא היו חלק מן ההסכם המקורי של ההנפקה המשותפת אלא חברו אליה והכינו גם הן בולים הקשורים לנושא ההנפקה הכוללנית.

דוגמאות להנפקה כוללנית

מושבות פורטוגל

פורטוגל הייתה הראשונה מבין המעצמות הקולוניאליות אשר יזמה (בשנת 1898) הנפקה כוללנית של בולים עבור מושבותיה באירופה, באפריקה, בהודו, ובמזרח הרחוק. הבולים הודפסו בלונדון על ידי חברת ווטרלו ובניו.[1]

בשנים שלאחר מכן הדפיסה פורטוגל 23 הנפקות כוללניות נוספות, כשהאחרונה שבהן הונפקה ביום 15 בדצמבר 1973, חודשים ספורים לפני מהפכת הציפורנים שהביאה לשינוי המשטר בפורטוגל ולוויתור על המושבות.

1898 ואסקו דה גאמה

בשנת 1898 הנפיקה פורטוגל סדרה בת שמונה בולים לציון מלאת 400 שנה לגילוי הנתיב הימי להודו על ידי ואסקו דה גאמה. זו הייתה ההנפקה הכוללנית הראשונה בעולם. בהנפקה זו השתתפו הגורמים הבאים: האיים האזורים, מקאו, מדיירה, פורטוגל, אפריקה הפורטוגלית, קונגו הפורטוגלית, הודו הפורטוגלית, סאו טומה ופרינסיפה, טימור.

1925 המרקיז דה פומבל

בשנת 1925 הונפקה סדרה בת שלושה בולים שהוקדשה לזכרו של המרקיז דה פומבל. בולים אלו שימשו כבולי מס דואר וכבולי דמי דואר לתשלום מס דואר. בהנפקה זו השתתפו 12 מושבות של האימפריה הפורטוגזית, מספר שיא של משתתפות בהנפקות הכוללניות של פורטוגל.



מושבות צרפת

האימפריה הצרפתית יזמה את ההנפקה הכוללנית הראשונה שלה בשנת 1931, כאשר הפיצה סדרת בולים שהוקדשה לתערוכה הקולוניאלית בקרב 26 ממושבותיה. צרפת עצמה לא השתתפה בהנפקה הזו, כמו גם בכל יתר ההנפקות הכוללניות שיזמה.

1931 התערוכה הקולוניאלית

1937 התערוכה הבינלאומית בפריז

1938 פייר ומארי קירי



מושבות בריטניה

האימפריה הבריטית רחבת הידיים ביצעה את ההנפקה הכוללנית הראשונה שלה בשנת 1935, לרגל חגיגות יובל הכסף למלכותו של המלך ג'ורג' ה-5. בהנפקה זו, ובכל אחת מן ההנפקות שבאו בעקבותיה, השתתפו עשרות מושבות ששיקפו את היקפה העצום של האימפריה. ההנפקה הגדולה האחרונה התבצעה בשנת 1953 לציון הכתרתה של המלכה אליזבת ה-2, ולאחר מכן הצטמצמה מאוד רשימת המושבות שנכללו בכל הנפקה.

1935 יובל הכסף

1937 הכתרת המלך ג'ורג' ה-6

1945 שלום

1948 חתונת הכסף

1949 איגוד הדואר הבינלאומי

1953 הכתרת המלכה אליזבת ה-2

לקריאה נוספת

  • Mackay Robin(Ed), International Encyclopedia of Stamps, IPC, 1970, p.1430
  • Scott Standard Postage Stamp Catalogue, 2013, Volume 1, pp' 32A-44A
  • James Mackay, The first omnibus issue, The Guinness Book of Stamps, 1988, p. 144

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הנפקה כוללנית בוויקישיתוף

הערות שוליים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0