בול שכוב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בול שכוב (תרגום של המונח בצרפתית: Timbre couché) הוא מושג בולאי המתייחס לצמד של בולים המחוברים יחד, כך שבול אחד מוצג במצב אנכי והבול הצמוד אליו מוצג במצב אופקי. המונח "בול שכוב" מגדיר רק את הבול האופקי מבין השניים, אבל במרבית המקרים ניתן לדעת שהבול "שכוב" רק כאשר הוא עדיין מחובר אל הבול האנכי הצמוד אליו.

הסיבות ליצירת בול שכוב

בול שכוב, בדומה לצמד הפוכים או צמד שונים, מגדיר את מצבו של הבול יחסית לבולים השכנים באותו גיליון. מצב של בול שכוב עשוי להיווצר בתוך הגיליון באופן מכוון או עקב תקלה במהלך הדפסת הבול.

דוגמאות להדפסה מכוונת של בול שכוב

צמד בולים מנסיכות נסיכות מולדובה-ולאכיה משנת 1864

חיסכון בנייר

כאשר מעצבים את גיליון הבולים, משתדלים שירותי הדואר לנצל באופן המיטבי את נייר ההדפסה ולשלב בו כמה שיותר בולים. במיוחד נכונים היו הדברים במהלך המאה ה-19, כאשר תהליכי ההפקה של הבולים היו יקרים מאוד, וכל חיסכון סייע מאוד לכדאיות ההנפקה.

בולי מולדובה-ולאכיה

דוגמה לעיצוב חסכני שכזה ניתן לראות בהנפקה של בולי נסיכות מולדובה-ולאכיה בשנת 1864. הגיליון עוצב כך שהשורה המרכזית מתוך חמש שורות הבולים בגיליון כללה בולים אופקיים בעוד שיתר השורות כללו בולים אנכיים.[1] כל צמד בולים הכולל בול מן השורה המרכזית יחד עם בול מאחת השורות שלידה מהווה למעשה בול שכוב.

שילוב בולים שונים באותו גיליון

בסוג זה של דוגמאות ניתן להתייחס אל הצמדים שנוצרים הן כאל צמד שונים והן כאל בול שכוב.

ברית המועצות 1958

בשנת 1958 הנפיקה ברית המועצות סדרה בת שלושה בולים לכבודו של המלחין פיוטר צ'ייקובסקי ויצירתו המפורסמת אגם הברבורים. שניים מבולי הסדרה הודפסו יחד באותו גיליון, כך שכל חצי גיליון כולל בול אחר. לאורך קו האמצע של הגיליון נוצרו צמדים של בול שכוב (צ'ייקובסקי) ובול אנכי (יצירת הבלט).

גיליונות חריגים מישראל

בול שכוב ניתן למצוא בגיליונות החריגים שהנפיק השירות הבולאי במאה ה-20. בפריטים אלו שולבו מספר בולים שונים סביב גיליון אחד, כך שבכל גיליון נוצרו בפינות ארבעה צמדים הכוללים בול שכוב.[2][3][4][5]


דוגמאות לתקלה שהובילה ליצירת בול שכוב

צמודה של בולי מושבות צרפת משנת 1859. הבול באמצע הצמודה הוא בול שכוב.
צמד בולים שהונפקו בשנת 1895, בתקופת האימפריה הרוסית, בדואר הזמסטבו של קולומנה

תקלה מסוג זה היא נדירה למדי, וכדי שהיא תיווצר צריך להתקיים שילוב של שלושה מצבים גם יחד:

1. הגלופה ממנה מודפס גיליון הבולים אינו מיוצר כיחידה אחת שלמה, אלה כאוסף של גלופות בודדות המורכבות יחד לצורך יצירת הגלופה השלמה.
2. הבול מעוצב כריבוע (ולא כמלבן), כך שניתן ל"השכיב" את אחת הגלופות הבודדות על הצד.
3. אחת הגלופות הבודדות אכן הורכבה בטעות באופן לא נכון מבלי שאיש מאנשי הדפוס יבחין בכך.

בול מושבות צרפת

אחת הדוגמאות המפורסמות ביותר לתקלה מסוג זה ארעה בשנת 1859, במהלך הדפסת בולי "מושבות צרפת" הראשונים. בשנה זו החלה צרפת בהנפקת בולים כלליים אשר נועדו לשימוש במושבות של האימפריה הצרפתית אשר לא זכו עדיין להנפקת בולים מיוחדים עבורן. עובד הדפוס הרכיב בטעות את אחת הגלופות הבודדות כשהיא מסובבת על צדה, ויצר מצב בו אחד הבולים בגיליון הוא בול שכוב.
בול רגיל מסדרה זו מוערך בקטלוגים בסכום של כ-30 דולרים. צמד הכולל בול שכוב מוערך בסכום של כ-1,000 דולרים.

דואר הזמסטבו של קולומנה

הדוגמה המוקדמת ביותר של בול שכוב בבולאות הרוסית נוצרה בבולים שהונפקו בשנת 1895 במסגרת דואר הזמסטבו של מחוז קולומנה.

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בול שכוב בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

28429822בול שכוב