המשחקים הפאן-אמריקאיים
המשחקים הפאן-אמריקאיים (באנגלית: Pan American Games) הם אירועי ספורט רב-ענפי הנערך אחת לארבע שנים בהשתתפות ספורטאים מכל רחבי יבשת אמריקה. הם החלו בשנת 1951 בבואנוס איירס שבארגנטינה ונערכו עד כה 19 אירועים. המשחקים האחרונים נערכו בשנת 2023 בסנטיאגו שבצ'ילה, ואילו המשחקים הבאים עתידים להתקיים בשנת 2027.
ארצות הברית () זכתה במירב המדליות במשחקים הפאן אמריקאיים ב-17 אירועים מתוך 19 שהתקיימו. באירוע הראשון זכתה ארגנטינה () במירב המדליות ובאירוע ה-11 זכתה קובה () במירב המדליות.
היסטוריה
הרעיון להקמת המשחקים הפאן-אמריקאיים מקורו ב"משחקים המרכז-אמריקאיים" שנערכו לראשונה בשנות ה-20 של המאה ה-20. ב-1932 הועלתה הצעה ראשונה לייסוד המשחקים הפאן-אמריקאיים, ובעקבותיה נוסד ארגון הספורט הפאן-אמריקאי. המשחקים הראשונים נקבעו להיערך בבואנוס איירס ב-1943, אך בשל מלחמת העולם השנייה הם נדחו עד ל-1951. מאז, האירוע נערך כל ארבע שנים בהשתתפות ספורטאים רבים, כשבאירוע האחרון השתתפו כ-6,909 ספורטאים מ-41 מדינות.
עם זאת, למשחקים הפאן-אמריקאיים ישנה חשיבות פחותה ביחס לאירועים אחרים, בייחוד בארצות הברית, והם לא זוכים לתשומת לב רבה בעיתונות הספורט בארצות הברית ובקנדה. האמריקאים שלחו את נבחרות המשנה שלהם למשחקים בוויניפג ב-1999, בניגוד למשחקים של 1967 שם שלחו כוכבים עולים רבים, דוגמת מארק ספיץ. הרשתות אמריקאיות המובילות אינן מסקרות את המשחקים, וגם בעיתונים הסיקורים שלהם לא מופיעים בקדמת החדשות. ספורטאים רבים בעלי שם, דוגמת אצנים אמריקאים וכדורגלנים ברזילאים, היו באירופה בזמן המשחקים הפאן-אמריקאיים, והשתתפו באירועים מקצועיים.
האומות הדרום-אמריקאיות (מלבד אורוגוואי) מסרבות לשלוח את נבחרות הגברים עד גיל 23, לאחר שהוועד המארגן סירב לשלם כסף ל-CONMEBOL עבור ההשתתפות. בקנדה המשחקים קיבלו בעבר סיקור תקשורתי רב, כולל תוכנית לילית של שתי שעות ב-CBC, תוכנית של שעה בחברה המקומית CBWT, סיקור בצרפתית ברדיו קנדה וסיקור במהלך היום ב-TSN, אך מאז 2003 המשחקים הוזנחו יחסית על ידי התקשורת. בדרך כלל, המשחקים הפאן-אמריקאיים מקבלים תשומת לב רבה ברוב מדינות אמריקה הלטינית. במשחקי 2007, שנערכו בריו דה ז'ניירו שבברזיל, חידש הוועד המארגן מקומות חשובים רבים דוגמת אצטדיון המרקנה והקים את הכפר האולימפי החדש.
משחקי החורף
ישנם ניסיונות לערוך את משחקי החורף הפאן-אמריקאיים בנוסף למשחקים הרגילים, אך ללא הצלחה רבה. הניסיון הראשוני לקיים משחקי חורף נעשה על ידי המארגנים של המשחקים הפאן-אמריקאיים 1951, שתכננו לקיים את אירוע החורף מאוחר יותר באותה שנה, אך הרעיון לא יצא אל הפועל בשל חוסר עניין ציבורי. בנוסף, ניסו לקיים משחקי חורף בלייק פלאסיד שבניו יורק ב-1959, אך שוב לא היו מספיק מדינות שנרשמו והתוכנית בוטלה.
ב-1988 הצביעו חברי ארגון הספורט הפאן-אמריקאי על קיום משחקי החורף הפאן-אמריקאיים בלאס לנייאס שבארגנטינה בספטמבר 1989. מאוחר יותר הוסכם כי משחקי החורף ייערכו אחת לארבע שנים. מחסור בשלג אילץ דחייה של משחקים אלו עד לספטמבר 1990, אז שמונה מדינות שלחו 97 ספורטאים ללאס לנייאס. מקרב כל הספורטאים הגיעו 76 משלוש מדינות בלבד: ארגנטינה, קנדה וארצות הברית. מזג האוויר היה חם ולא מתאים לעונה, שוב היה מעט מדי שלג, ונערכו שלושה אירועים בלבד של סקי אלפיני. ארצות הברית וקנדה השיגו את כל 18 מדליות הזהב.
ארגון הספורט הפאן-אמריקאי קבע את משחקי החורף הפאן-אמריקאיים השניים לסנטיאגו שבצ'ילה ב-1993. ארצות הברית הזהירה שהיא לא תיטול חלק באירוע בשל לוח זמנים צפוף. הוועד המארגן מסנטיאגו נכנע לבסוף, ומשחקי החורף לא נערכו יותר מאז.
המשחקים הפאן אמריקאיים לצעירים
החל משנת 2021 מתקיימים מדי 4 שנים משחקים לצעירים (גילאי 17–22) בפורמט המשחקים הפאן אמריקאיים. העיר קאלי בקולומביה נבחרה לארח את האירוע הראשון שלהם.
ענפי ספורט
- קשתות
- אתלטיקה
- בדמינטון
- בייסבול
- כדורסל
- כדורעף חופים
- באולינג
- אגרוף
- שיט
- אופניים
- קפיצה למים
- רכיבה
- קאנו/קיאק
- קטרגל (כדורגל אולמות)
- כדורגל
- התעמלות
- הוקי שדה
- כדוריד
- הפטלון
- ג'ודו
- קראטה
- קרב חמש מודרני
- פולו
- סקווש
- התעמלות מקצבית
- ספורט גלגלים
- חתירה
- רגבי
- שיט
- קליעה
- סופטבול
- סקווש
- שחייה
- שחייה צורנית
- טניס שולחן
- טאקוונדו
- טניס
- טרמפולינה
- טריאתלון
- כדורעף
- כדורמים
- סקי מים
- הרמת משקולות
- היאבקות
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של המשחקים הפאן-אמריקאיים
- האתר הרשמי של ארגון הספורט הפאן-אמריקאי
- אתר המשחקים של 2007
- אתר המשחקים של 2011
- המשחקים הפאן-אמריקאיים, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)
המשחקים הפאן-אמריקאיים38242691Q230186