טרמפולינה (התעמלות)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ענף ההתעמלות על טרמפולינה (אנגלית: Trampoline Gymnastic) הוא ספורט תחרותי ואולימפי, בו המשתתפים מבצעים תרגילים אקרובטיים תוך כדי קפיצה על טרמפולינה. התרגילים הם מגוונים, ויכולים לכלול סלטות מסוגים שונים, קפיצת "בורג" (מעין סיבוב באוויר תוך כדי קפיצה) ועוד. יש שני סוגים של תחרויות בטרמפולינה - תחרות ביחיד, ותחרות בזוגות (Synchronized). ענף דומה אך לא אולימפי הוא ה-Double Mini Trampoline.

התרגילים הבסיסיים בטרמפולינה

  • סלטה לפנים
  • סלטה לאחור
  • נפילה על הבטן
  • נפילה על הגב
  • קפיצת קירוס
  • קפיצת פיסוק
  • קפיצת קיפול
  • קפיצת בורג שלם
  • קפיצה לכסא

יש שלושה סוגים נפוצים של סלטות. קירוס- מצב בו הרגליים מקופלות וצמודות לחזה. קיפול- מצב בו הרגליים ישרות, ומוחזקות בידיים צמודות לחזה. גוף ישר- המצב בו כל הגוף ישר. בתחרויות המשתתפים מבצעים דאבל סלטות (2 סלטות ברצף באוויר) טריפל סלטות (3 סלטות ברצף באוויר) ואפילו 4 סלטות ברצף באוויר. במהלך הסלטות מבוצעים הרבה פעמים גם ברגים באוויר- הסלטה מבוצעת אנכית ותוך כדי הבורג מאוזן. במהלך התרגיל משתלבות גם הנפילות אל הבטן והגב (לדוגמה סלטה אל הבטן- מהבטן עוד סלטה בחזרה לעמידה).

תחרות יחיד

אליפות העולם הראשונה ביחידים התקיימה בלונדון, 1964. שני האלופים בתחרות הזאת היו אמריקנים (גבר ואישה). במהלך התרגיל, המתעמל צריך לבצע 10 תרגילים (כל קפיצה נחשבת תרגיל), כל תרגיל חייב להתחיל ולהסתיים על הרגליים. התרגיל נשפט על ידי 5 שופטים. שני הדירוגים עם התוצאות הקיצוניות ביותר לא נחשבים בחישוב התוצאה, והיא מחושבת על פי ממוצע של שלושת הדירוגים הנותרים. השופטים מתייחסים לגובה הקפיצה, לדיוק (כמה שפחות לזוז ממרכז הטרמפולינה) ולאיכות הביצוע. ניתן לקבל נקודות בונוס על אלמנטים יותר קשים. אם משתתף נופל מהטרמפולינה\נעצר באמצע התרגיל, התרגיל יישפט עד לאותה נקודה אליו המשתתף הגיע.

תחרות בזוגות (Synchronized)

בתחרות בזוגות על טרמפולינה, כל משתתף נמצא על טרמפולינה נפרדת, ושתי הטרמפולינות צמודות. המשתתפים מבצעים את אותם 10 תרגילים, וצריכים לבצע אותם בתאום מקסימלי. המשתתפים נשפטים כמו ביחיד על איכות הביצוע, ובנוסף גם על רמת התאום ביניהם. קושי התרגיל נקבע כמו בתחרות יחידים. המשתתפים צריכים לשמור על גובה זהה, ועל נחיתה באותו הזמן על הטרמפולינה. בדומה ליחידים, אם אחד מהקופצים נופל התרגיל נפסק לשניהם.

טרמפולינה באולימפיאדה

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – טרמפולינה במשחקים האולימפיים

הטרמפולינה נכנסה כענף ספורט אולימפי רשמי באולימפיאדת סידני 2000.

הראשונים שזכו היו הנציגים הרוסים אלכסנדר מוסקלנקו בגברים ואירינה קרבייבה בנשים.

טרמפולינה בישראל

איגוד הטרמפולינה הישראלי הוקם בשנת 1995 על ידי לאוניד גלפנד. כיום כל ענף הטרמפולינה בישראל ממומן על ידי מפעל הפיס. האגודה מקדמת את ענף הטרמפולינה בישראל בכך שהיא מקימה סניפים חדשים בכל הארץ, מארגנת תחרויות, מארגנת קורסים למאמנים ועוד. בשנת 1998 נבחרה הנהלה חדשה לאיגוד הטרמפולינה בראשותו של מר מזרחי יואב, אשר שמה למטרה להרחיב ולקדם את ענף הטרמפולינה בישראל. באיגוד הטרמפולינה בישראל פעילות 12 אגודות (ביניהן שלומי, נהריה ואור עקיבא בצפון, באר שבע ואשקלון בדרום, מודיעין, חולון וירושלים) בהן מעל 300 ספורטאים.

בינואר 2015 נחתם הסכם עם איגוד ההתעמלות בישראל שבמסגרתו כל פעילות הענף בארץ תהיה דרך האיגוד, המנהל המקצועי של הענף לשנת 2017 הוא יעקב לוי, מאמן נבחרת ״בגין חולון״.

באליפות ישראל בטרמפולינה שנערכה בחולון ביולי 2011 זכה רן מרקוביץ' במדליית זהב, בתוצאה של 62.2 נק', לפני אלון כץ מקבוצת הפועל "בגין" חולון (45.4 נק') ומתן שטיינבוך 2015 אליפות ישראל דרגה 5 אליפות ישראל נועם אליוף (שש שנים אלוף ישראל) מקום שני ניב דובדבני (אלוף ישראל דרגה 4) ומקום שלישי ברק דהן.

ב-9 ביוני 2017 התקיימה אליפות ישראל לדרגות הנמוכות (1–5) בהיכל הקונכייה בבאר שבע.

אליפות ישראלי לדרגות הגבוהות (6–8) תתקיים במסגרת משחקי המכבייה 2017.

בטיחות במהלך התרגיל

למרות המקצוענות אליה מגיעים הקופצים הטובים, הם מנסים לעשות את האלמנטים הכי "טובים" שאפשר, והדבר מוביל לנפילות ותאונות. בטרמפולינות התחרותיות הקפיצים מכוסים בריפוד על מנת לצמצם את הסיכוי לפגיעה במקרה של נחיתה לא טובה. כמו כן, משני הצדדים ובאותו הגובה של הטרמפולינה נמצאים מזרנים, מכיוון ששם רוב הנפילות קורות. בנוסף למזרנים, במהלך תרגיל עומדים 4 שומרים מסביב לטרמפולינה, שתפקידם לתפוס את הקופץ במקרה של נפילה מהטרמפולינה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טרמפולינה בוויקישיתוף