הביתן הישראלי באקספו 2010
הביתן הישראלי באקספו 2010 היה ביתן לאומי עצמאי שהוקם על ידי מדינת ישראל במיוחד עבור התערוכה העולמית אקספו 2010 שהתקיימה בשאנגחאי, סין. הביתן הורכב משני גופים ארכיטקטוניים מעוגלים הבנויים אבן וזכוכית ומשולבים באופן המזכיר צורת יין-יאנג. הוא כלל תצוגות ומיצגים שביטאו את הקשר בין ההיסטוריה היהודית לבין החדשנות הישראלית. התכנון והביצוע של הפרויקט הובל על ידי משרד החוץ. במשך ששת חודשי התערוכה, בין 1 במאי ל-31 באוקטובר 2010, ביקרו בביתן הישראלי 3,037,500 מבקרים - ממצע של כ-16,500 מבקרים ביום, מספר שיא של מבקרים בביתן ישראלי בתולדות היריד.[1]
תכנון והקמה
החלטת הממשלה
עם היוודע הכוונה לקיים יריד אקספו בשנגחאי, החל משרד החוץ לדון באפשרות להקים בו ביתן ישראלי עצמאי, נוכח מעמדה העולה של סין כמעצמה פוליטית וכלכלית וחשיבותה ההולכת וגדלה ליחסי החוץ של ישראל. ב-28 באוקטובר 2007 אימצה הממשלה את החלטה 2496,[2] שבה אישרה את השתתפות ישראל בתערוכה, במסגרת ביתן לאום. לצורך הפרויקט החליטה הממשלה למנות ועדת היגוי בין-משרדית בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה. בנוסף הוחלט למנות את ראש אגף כלכלה במשרד החוץ לתפקיד נציב ישראל לאקספו (Israel Expo Commissioner), ולהסמיכו לייצג את ישראל מול רשויות האקספו ולעמוד בראש צוות הביצוע של הפרויקט. כן נקבע תקציב בהיקף של עד 34.4 מיליון ש"ח לפרויקט. על ניהול הפרויקט מטעם משרד החוץ הופקדה אשת שירות החוץ, השגרירה יפה בן-ארי. לדבריה, החלטת הממשלה התקבלה ללא קושי:
מדינת ישראל הבינה שהולך להיות פה האקספו הכי מדהים לדורותיו, במדינה שהיא חשובה ביותר ליחסי החוץ של ישראל. להחמיץ את ההזדמנות הזאת זה היה פשוט בלתי אפשרי. ההחלטה הייתה מאוד ברורה, והתקבלה באופן הכי טבעי, ללא מאמצים ובזמן הנכון.
ניהול וביצוע הפרויקט
היעדים העיקריים שהוגדרו לפרויקט היו מיצוב ישראל כמרכז עולמי של יזמות וטכנולוגיה, חשיפת הטכנולוגיות הישראליות ואפשרויות לשיתופי פעולה, חיזוק הקשר בין ישראל וסין וקידום התיירות לישראל. במסגרת ההכנות לביצוע הפרויקט נעשה מחקר מקיף על הדעה שיש לסינים על ישראל ונבדקה האסטרטגיה השיווקית שיש לאמץ לקידום למדינת ישראל ומיתוגה הלאומי בסין. כדי להתאים לתמה של התערוכה כולה: "עיר טובה יותר - חיים טובים יותר", הוחלט להציג מכלול יכולות והישגים של ישראל תחת הכותרת "חדשנות לחיים טובים יותר" ("Innovation for Better Life").
המכרז לבחירת עיצוב הביתן נערך בשני שלבים ובתהליך הבחירה נטלו חלק 26 שופטים ב-4 ועדות שונות. בסופו של התהליך הוכרזה הקבוצה בראשות האדריכל חיים דותן כזוכה במכרז. תכנון הביתן שזכה נעשה על ידי המעצב פרוספר עמיר.
בסך הכל הוציאה מדינת ישראל כ־45 מיליון שקל על ההקמה והתפעול של הביתן, סכום קטן לעומת זה שהוציאו מדינות אחרות שהציגו בתערוכה.[3]
מבנה הביתן
הביתן הישראלי הורכב משני גופים ארכיטקטוניים מעוגלים ומשולבים הבנויים מאבן וזכוכית, כאשר המראה של שני הגופים יחד משתנה מכל זווית ראייה בשעות היום והלילה. העיצוב הייחודי נועד לבטא "דיאלוג בין אדם וטבע, בין אדם לאדם ובין עם לעם".[4] צורת הביתן המזכירה צורת יין-יאנג נועדה להביע תנועה ודינאמיות. המבנה שילב מראה אבן עתיק עם עיצוב חדשני וטכנולוגי כדי לשקף את הקשר המשותף לישראל ולסין בין העבר לעתיד. חללי התצוגה הפנימיים שהתנשאו לגובה נועדו לסמל את רוחניות העם היהודי העתיק והמודרני.
הביתן הישראלי, שזכה בפי המקומיים לכינוי "הקונכייה", השתרע על פני שטח של 2000 מ"ר, מתוכו שטח בנוי של 1,200 מ"ר, והתנשא לגובה 24 מטר. הוא נהנה ממיקום אסטרטגי מצוין מאחורי הביתן הסיני העצום, שהיה האטרקציה העיקרית בתערוכה.
בגן הביתן נשתלו 54 עצי פרי ונבנה שביל מוצל, והותקנו בו מסכים לסרטי וידאו ושני מסכי ענק שעל גביהם הוקרן מיצג תלת מימד.
התצוגה
המיצגים האמנותיים שהוצגו בביתן נוצרו בהתאמה למבנה האדריכלי, תוך התמקדות בדיאלוג בין מסורת וקידמה, וביצירת נקודות השקה בין התרבות היהודית לבין התרבות הסינית. המיצג המרכזי של הביתן כלל מופע של 8 דקות, בהקרנה משולבת ב-360 מעלות ועל גבי 150 מסכים אישיים והתמקד בחידושים ופיתוחים טכנולוגיים ישראליים במגוון תחומי החיים: בריאות, חקלאות, מים, אנרגיה סולארית, היי-טק ותקשורת. מבואת הביתן הוקדשה לנופי ואתרי ישראל, וכללה קיר מצויר באורך 30 מ"ר ובו ארבע נישות: ירושלים, תל אביב, ים המלח והנגב. המיצגים בגן הביתן התמקדו בנושאי איכות הסביבה. בנוסף, הותקנו בביתן עשרה מסכי מגע עם שאלות שונות אודות ישראל.
הביתן הופעל במשמרות על ידי צוות של 3 מנהלים, 20 דיילים, מערך עובדי אבטחה, טכנאי מולטימדיה, מזכירות ועובדי תחזוקה וניקיון.
אירועים מיוחדים
ב-6 במאי 2010 התקיים בביתן "יום ישראל", שבו נערך טקס חנוכת הביתן הישראלי וקבלת פנים לציון יום העצמאות ה-62 של מדינת ישראל, בהשתתפות שר האוצר, יובל שטייניץ, והשר לאיכות הסביבה, גלעד ארדן. האירוע הוקדש להישגי היזמות, החדשנות והיצירה הישראליים. רשות הדואר הציגה שלושה בולים חדשים המציגים "המצאות ישראליות ששינו את העולם": השקיה בטפטוף, שבבים ומעבדים ועזרים רפואיים. בנוסף התקיימה בביתן הופעה של הזמר דוד ד'אור עם להקת הורה ירושלים בליווי התזמורת הפילהרמונית של שנגחאי.[5] אירועי היום זכו לסיקור תקשורתי נרחב על ידי התקשורת הסינית.[6]
בנוסף התקיימו בביתן שתי הופעות של הזמרת ריטה לרגל היום הלאומי של סין, סדרת הופעות של להקת המחול ענבל פינטו ואבשלום פולק, הופעה של להקת שקטק, סדנת בישול של גיל חובב ועוד.
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: הביתן הישראלי באקספו 2010 |
- ביתן ישראל אקספו 2010 - באתר יוטיוב
- כתבה על תהליך ההקמה של הביתן, כולל תמונות, באתר designboom
- סדרת הבולים "חידושים ישראלים אקספו סין" באתר השירות הבולאי
הערות שוליים
- ^ משרד החוץ, ביתן ישראל - אקפסו 2010 שנגחאי סין, הפקה: אלבטרוס צילומי אוויר בע"מ, 2014
- ^ החלטת ממשלה 2496 מיום 28.10.2007 באתר משרד ראש הממשלה
- ^ רחל בית־אריה, על 5 קמ"ר בשנגחאי: היריד היקר בהיסטוריה יוצא לדרך, באתר כלכליסט, 28 באפריל 2010
- ^ נבחר עיצוב הביתן הלאומי של ישראל בתערוכת אקספו 2010 בשנגחאי, סין, באתר משרד החוץ, 2 בנובמבר 2008
- ^ הודעה באתר משרד החוץ
- ^ הביתן הישראלי בתערוכת האקספו נפתח באופן רשמי היום, באתר nrg מעריב, 6 במאי 2010
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] הביתן הישראלי באקספו 201026631807