האמנויות
האמנויות (באנגלית: The arts) הוא מונח המתייחס לסוגי פעילויות שונות ומגוונות בהם אנשים בעלי מיומנות ודמיון עוסקים בהבעה הפיזית של היצירתיות, שנמצאת בחברות ובתרבויות האנושיות.[1] תחום האמנויות כולל בין היתר את התחומים ספרות (כולל דרמה, שירה ופרוזה), אמנות הבמה (כולל מחול, מוזיקה ותיאטרון) ואמנות ויזואלית (כולל רישום, ציור, קולנוע, אדריכלות, קדרות, פיסול וצילום). בעוד שהמונח "האמנויות" מתייחס לדיסציפלינות עצמן, המונח "אמנות" מתייחס לתוצר הסופי של אותן הדיסציפינות, ובדרך כלל נעשה בו שימוש כאשר מתייחסים לתוצאה הסופית בתחום האמנות החזותית.[2]
ישנם אמנויות המשלבות את האלמנט הוויזואלי יחד עם פרפורמנס (למשל, תחום הקולנוע) או יצירות אמנות יחד עם כתב (למשל, קומיקס). מציורי המערות הפרהיסטוריים ועד לסרטי הקולנוע המודרניים, תחום האמנויות משמש את בני האדם ככלי לסיפור סיפורים ולתיאור היחסים של בני האדם עם סביבתם.
ביוון העתיקה כל סוגי האמנויות והמלאכה כונו באותה המילה - "טכנה", שפירושה היה "כושר שכלול המיומנות האנושית ביצירה".
אמנות חזותית
- ערך מורחב – אמנות חזותית, אמנות יפה
אדריכלות
- ערך מורחב – אדריכלות
האמנות והמדע שבעיצוב בניינים ומבנים. הגדרה רחבה יותר עשויה לכלול את הסביבה הבנויה בכללה, מתכנון ערים, עיצוב עירוני ונוף ברמת המקרו ועד לריהוט ועיצוב חפצים ברמת המיקרו.
עבודות ארכיטקטוניות רבות יכולות להיחשב גם כסמלים תרבותיים ופוליטיים, או יצירות אמנות. לאדריכל תפקיד מרכזי בעיצוב מוצלח (ולפעמים פחות מוצלח) של סביבה בה אנשים חיים.
קדרות
- ערך מורחב – קדרות
קדרות היא אמנות בה נעשה שימוש בחומרים קרמיים (כולל חרסית) ליצור כלי חרס, אריחים, פסלונים, פסלים וכלי שולחן.
אמנות קונספטואלית
- ערך מורחב – אמנות קונספטואלית
אמנות בה הרעיונות של האמן חשובים יותר מהאמצעים המשמשים להבעתם. האמנות הקונספטואלית מהווה ניגוד מוחלט לאמנות המסורתית בה מושם דגש על האסתטיקה של התוצר הסופי וישנם חוקים מוגדרים לגבי החומר, הטכניקה והנושא.
רישום
- ערך מורחב – רישום
צורה של אמנות חזותית בה האמן משתמש במגוון רחב של כלי ציור - כגון עפרונות, עטים, סוגים שונים של צבעים, מברשות, פחם, גיר, פסטל, סוגים שונים של מחקים - וטכניקות, לרוב על גבי נייר על מנת ליצור תמונה דו ממדית. מדיית הרישום שונה מן הציור בכך שהוא שם דגש על הקו ועל רישום הנפחיות והצורות בעזרת אור-וצל ולא באמצעות צבע. רישום יכול לשמש ליצירת אמנות בתחומים שונים כגון איורים, קומיקס ואנימציה.
ציור
- ערך מורחב – ציור
תחום באומנות בו מבוטאת היצירה באופן גרפי על גבי משטח, באמצעות שינוי צבעיו. בעזרת הצורות הצבע והקווים הצייר יכול ליצור אשליה של אור, תנועה, הבעת רגשות, נפח ועומק.
צילום אמנותי
צילום אמנותי מתייחס לתצלומים שנוצרו בהתאם לחזון היצירתי של הצלם. מטרת הצילום האמנותי היא להביע רעיון, מסר או רגש. צילום אמנותי שונה לדוגמה מצילום לעיתונות בו מצולמים אנשים ואירועים ספציפיים, המייצג את המציאות האובייקטיבית, ולא את הכוונה הסובייקטיבית של הצלם, כאשר המטרה העיקרית שלהם היא לפרסם מוצרים או שירותים.
פיסול
- ערך מורחב – פיסול
צורה של אמנות חזותית בה האמן יוצר יצירה תלת ממדית. מלאכת הפיסול נחלקת לשלושה סוגי תהליכים עיקריים - גילוף (גילוף בעץ, באבן או בשנהב, שהוא בעיקרו של דבר תהליך של סילוק, הוצאה והסרה), כיור (תהליך שבו נוצרות הצורות הפיסוליות באמצעות עיצוב בחומר נלוש) והרכבה (תהליך בנית הצורה התלת ממדית).
ספרות
- ערך מורחב – ספרות
הספרות היא כתיבה הנחשבת לצורת אמנות או שיש לה ערך אמנותי. ביצירה ספרותית ישנם בדרך כלל דמויות, דמויות ספרותיות יכולות להיות פרי המצאתו של הסופר, כמו באגדה או במשל, או שהן יכולות להיות מציאותיות וקיימות, כמו בביוגרפיה או ביומן. ספרות מסווגת לסוגות שונות. את היצירות הספרותיות ניתן לסווג לסוגות שונות, על פי מאפייניהן, או על פי ההתאמה שלהן לקהל היעד (לדוגמה, ספרות ילדים ונוער). אדם העוסק בספרות נקרא סופר או משורר. סופר הוא אדם העוסק בכתיבת סיפורים, ואילו משורר הוא אדם העוסק בכתיבת שירה.
אמנויות הבמה
- ערך מורחב – אמנות הבמה
אמנויות הבמה היא תחום נרחב של פעילויות אמנותיות הכולל בתוכו ענפים רבים העוסקים בהופעה של האמן בפני קהל. אמנים הלוקחים חלק באמנויות הללו נקראים בין היתר שחקנים, קוסמים, קומיקאים, רקדנים, מוזיקאים, זמרים ופנטומימאים. במסגרת אומנויות הבמה לוקחים חלק גם אמנים מתחומים שונים כגון אנשים המתמחים בכתיבת שירים ויצירת תפאורה.
מחול
- ערך מורחב – מחול
המונח "מחול" מתאר כל סוג ריקוד שמיועד להיות מבוצע מול קהל ונתפס כאומנות. מחול מבוצע לרוב בתיאטרון, ובדרך כלל על פי כוריאוגרפיה שנוצרה מבעוד מועד כך שהריקוד יהיה תואם לקטע מוזיקלי.
מוזיקה
- ערך מורחב – מוזיקה
ענף של אמנויות הבמה שעניינו סידור הצליל בזמן. מרכיביה העיקריים הם גובה צליל (האחראי על מלודיה והרמוניה), קצב (מפעם, משקל וארטיקולציה), דינמיקה, גוון ומרקם. ניתן לסווג מוזיקה לסוגות ולתתי סוגות, אם כי לעיתים רבות הסוגה של מוזיקה עשויה להיות פתוחה לפרשנות אינדיבידואלית.
תיאטרון
- ערך מורחב – תיאטרון
ענף של אמנויות הבמה, שעניינו הצגת סיפורים (נרטיב) בפני קהל, בעזרת שילוב אמצעי תקשורת, כדיבור, תנועה, שפת גוף, מוזיקה, קול, תאורה, או מיצג חזותי (כדוגמת תפאורה או וידאו ארט) - למעשה, כל אחד מהאמצעים המקובלים באמנויות הבמה משמש בתיאטרון. הופעה על בימת-תיאטרון נקראת משחק.
פנטומימה
- ערך מורחב – פנטומימה
פנטומימה היא הצגה ללא מילים. עיקר הדגש בה על התנועה כדרך בלעדית להעברת המסר האמנותי.
אמנויות רב תחומיות
קיימים תחומים בהם יצירות אמנות משלבות תחומים אמנותיים רבים, כגון קולנוע, אופרה ומופעי מיצג. אופרה לדוגמה משלבת מספר אמנויות - תפאורה (אמנות חזותית), תלבושות (אופנה), משחק (אמנויות הבמה), שירה של המילים (שירה), ותזמורת (מוזיקה).
הבלט הקלאסי, אשר פותח במהלך המאה ה-17, משלב תזמורת עם מחול.
אמנויות אחרות
אמנות שימושית
- ערך מורחב – אמנות שימושית
אמנות שימושית מתמקדת בעיצוב וקישוט אובייקטים יומיומיים במטרה להפוך אותם ליפים או אסתטיים. אמנות שימושית מובדלת מאמנות יפה אשר מכוונת לייצר אובייקטים שהם יפים או משמשים גירוי אינטלקטואלי. בפועל, יש חפיפה בין השתיים לעיתים קרובות. עיצוב תעשייתי, צורפות, עיצוב כלי רכב, עיצוב אופנה, ועיצוב פנים הם תחומים הנחשבים לאמנות שימושית.
ראו גם
עיינו גם בפורטל פורטל האמנות הוא שער לכל הנושאים ותחומי המשנה של האמנות. הפורטל מציג נושאים חשובים בתולדות האמנות, יצירות ואמנים בעלי חשיבות, מושגים ומונחים ומסגרות עם קישורים לתחומי המשנה של האמנות בהם פיסול, צילום, אדריכלות, עיצוב, אמנויות הבמה ועוד.
|
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ [1]
- ^ art | Definition of art in English by Oxford Dictionaries, Oxford Dictionaries | English
29105413האמנויות