געוואלד
געוואלד (קרי: גֶוַלְד נהגה גם גׅיוַלְד) הינה מילה בשפת האידיש, ותרגומה החופשי הוא זעקת שבר המתריעה מפני אסון או אובדן, או מביעה חוסר אונים (מקבילה לאוי ווי).
מקור המילה
מקור המילה געוואלד הינה המילה Gewalt בגרמנית שפירושה אלימות[1], פרוש המלה הפך לבקשת עזרה מפני אלימות, ואחר כך בקשת עזרה בכלל.
השימוש בהפגנות ומחאות
השימוש המרכזי שנעשה במילה הוא בעיקר בהפגנות ומחאות של העדה החרדית ונטורי קרתא בהם דוברים בשפת האידיש, בדרך כלל בהפגנות רחוב השימוש הוא כאשר אחד מכריז הכרזת מחאה והציבור עונה לעומתו בצעקת "געוואלד".
לעיתים בסיום עצרת מחאה כאשר רוצים להמריץ את הציבור לצאת להפגנת רחוב מכריז המנחה הכרזות מחאה והציבור צועק בתשובה "געוואלד".
כאשר בשנת ה'תשע"ד החלו אנשי הפלג הירושלמי בהפגנות רחוב בעקבות מעצר בני ישיבה שלא התייצבו בלשכת הגיוס, החלו להשתמש לעיתים גם בפלג הירושלמי בצעקות געוואלד[2].
אצל מרדכי מצינו שלבש שק ואפר ויצא לרחוב העיר, וצעק צעקה גדולה ומרה. בבית הכנסת התפלל להקב"ה, אבל ברחוב צעק. וכן אנחנו עושים - צועקים על הפרצה. וכל פעם שאנו הולכים למחות, לפני שחוזרים אנו צועקים כולם ביחד "גיוואלד", שאין אנו יודעים מה לעשות.
קמפיין געוואלד
- ערך מורחב – קמפיין געוואלד
קמפיין געוואַלד הוא סוג של קמפיין המרצה ולעיתים גם קמפיין בחירות המיועד לטעת בקרב מצביעים פוטנציאליים את התחושה כי הצבעתם מחויבת המציאות, ובלעדיה יקרה אסון. קמפיין מסוג זה אפשרי רק במדינות שבהן אין חובת הצבעה. קיימים שני סוגים של קמפיין געוואלד: בעוד הראשון מיועד בעיקר לעודד מצביעים לממש את זכות הצבעתם, השני מיועד לגרום להם להצביע עבור מפלגה או מועמד מסוימים, או לעיתים עבור אחת מכמה מפלגות בעלות גוון פוליטי דומה, במטרה שגם היא תעבור את אחוז החסימה.
געוואלד בתרבות החרדית
בלחנו של רבי מאיר שפירא על המילים יבנה המקדש עיר ציון תמלא, משולב המילה "געוואלד" החוזר על עצמו מספר פעמים במהלך השיר[4][5].
באלבום אפשר לתקן של מרדכי בן דוד משנת 2006, ישנו שיר בשם געוואלד[6][7].
ישיבת "קה אכסוף" הוציאה לאחר ביקורה במרוקו בשנת תשע"ט, קליפ בשם "געוואלד אמונה"[8].
בתורת החסידות
לפעמים כאשר צר לאדם מאד ולא יכול עוד להכיל הצער בקרבו מאיזה ענין שצריך לישועה, אז הוא צועק מעומקא דליבא, והוא אין מכוון להגביה קולו לפני ה' יתברך, רק הצעקה היא מקירות ליבו שאין לו שום עצה, וכמו שאמרו ז"ל (יומא סט:) על 'ויצעקו בקול גדול' שאמרו 'בייא בייא', שהוא בלשון אשכנז גוואלט גוואלט, שהיה צר להם מאד מסיבת היצר הרע שהיה מסבב אותם, ואין עצה להימלט, ותפילה בצעקה כזו מתקבלת לפניו יתברך ואינה חוזרת ריקם.
בחסידות ברסלב דורשים את המלה 'געוואלד' כהלחם: "גיי וואלד" שתרגומו: לך ליער. רמז לשיטת ההתבודדות, הכוללת תפילה ובקשת סיוע משמים בחורשה או בין עצי יער. שיטה זו נהוגה בברסלב כמסייעת להתחברות לה'[דרוש מקור].
הרב אלימלך בידרמן פירש את ההבדל בין 'געוואלד' שמשמעותו זעקת שבר, לבין 'געוואלדיג' שהיא קריאת התפעלות בסלנג אידישאי, שאם מוסיפים 'יג' שזה י"ג מידות או י"ג עיקרים ל'געוואלד' שזה אסון או צרה אזי זה נהפך לטוב. ווארט זה הפך לשיר הנושא באלבום געוואלדיג של ליפא שמעלצער.
קישורים חיצוניים
- מה זה געוואלד באתר מילוג
הערות שוליים
- ^ ראה געוואַלד בwiktionary.
- ^ גיוועלד תהלוכת הפלג הירושלמי על ציר ז'בוטינסקי, סרטון באתר יוטיוב.
- ^ רבי עמרם בלויא, משנתו של רבי עמרם, באתר אוצר החכמה (צפייה מוגבלת למנויים).
- ^ ניגוני רבי מאיר שפירא.
- ^ איך זוך א ניגון באתר אידישע וועלט פארומס.
- ^ מילות השיר "געוואלד" באתר שיא מיוזיק.
- ^ מרדכי בן דוד - געוואלד, סרטון באתר יוטיוב.
- ^ געוואלד אמונה, סרטון באתר יוטיוב.
- ^ 'פרי צדיק' פרשת ואתחנן אות ב.