גל תצפיות העב"מים בבלגיה
גל תצפיות העבמים בבלגיה מתייחס לסדרה של דיווחים על עצמים בלתי מזוהים שנראו בשמי בלגיה, שאירעו מה-29 בנובמבר 1989 ועד לחודש אפריל 1990.
התצפיות
גל התצפיות בעב"מים בבלגיה הגיע לשיאו בלילה שבין ה-30 ל-31 במרץ 1990. בלילה זה עצמים בלתי מזוהים נתפסו במכ"מים, היו במרדף על ידי שני מטוסי אף-16 של חיל האוויר הבלגי, צולמו ואף נראו על ידי כ-13,500 איש מן הארץ - 2,600 מהם מילאו הצהרות בכתב שתיארו את העב"מים. בעקבות התקרית חיל האוויר הבלגי הוציא דו"ח שפירט את אירועי אותו הליל.
בסביבות השעה 11 בלילה ב-30 במרץ 1990, האחראי במגדל הפיקוח בעיר גלונס קיבל דיווחים על כך ששלושה אורות חריגים נראו בתנועה לעבר העיר ת'ורמבייס-גמבלוקס, שנמצאת מדרום-מזרח לבריסל. דווח שהאורות בהירים יותר מהכוכבים, משנים את צבעם מאדום, צהוב וירוק ושהם נעים יחד במבנה של משולש שווה-צלעות. האחראי ביקש את עזרתם של אנשי הצבא מהעיר וואבר על מנת לאשר את הדיווחים.
לאחר כעשר דקות נוספות, סט נוסף של אורות נצפה בדרכו לעבר משולש האורות הראשון. בשעה 23:30 לערך אנשי הצבא מוואבר אישרו את הדיווחים הראשוניים ואחראי מגדל הפיקוח מגלונס יכל להבחין בתופעה על גבי המכ"ם שלו. בזמן זה, סט האורות השני החל להיערך במבנה של משולש, לאחר מספר תנועות מוזרות ולא ברורות. לאחר שעקבו אחר האורות ולאחר שהתקבל אישור נוסף לקיומם מתחנת מכ"ם נוספת, עובד מגדל הפיקוח מגלונס נתן את ההוראה להזעיק שני מטוסי אף-16 של חיל האוויר הבלגי זמן קצר לפני חצות. לאורך כל הזמן היה ניתן לצפות בתופעה בבירור מהארץ, עדי ראייה סיפרו שהאורות שמרו על מרחק קבוע אחד מן השני בעודם נעו באיטיות בשמיים. כמו כן, עדי הראייה סיפרו על שני אורות עמומים נוספים שנעו לעבר עיריית העיר אגאזי, תנועתם באוויר דמתה לתנועת סט האורות השני.
בשעה שלאחר מכן שני מטוסי האף-16 שהוזנקו לאוויר ניסו לבצע 9 יירוטים נפרדים של המטרות. ב-3 הזדמנויות שונות הם הצליחו להשיג נעילת מכ"ם על המטרות לשניות ספורות, אך בכל פעם המטרות שינו את מיקומן ואת מהירותן כה בזריזות עד שהנעילה נשברה. במהלך נעילת המכ"ם הראשונה, המטרה האיצה מ-240 קמ"ש למהירות של מעל 1,770 קמ"ש בעודה משנה את גובה הטיסה שלה מ-2,700 מטרים ל-1,500 מטרים ואז נסקה לגובה של 3,500 מטרים לפני שצללה לגובה פני הארץ - הנמכת הגובה הראשונה של יותר מ-900 מטרים ארכה לא יותר משתי שניות. תמרונים דומים נוספים של המטרות אירעו גם בנעילות המכ"ם האחרות. באף שלב של המרדף האווירי טייסי האף-16 לא יכלו ליצור קשר עין עם המטרות, ובאף שלב, למרות התאוצות הגדולות, לא הייתה אינדיקציה לבום על-קולי. יתרה מכך, מנחה התוכנית "תעלומות בלתי פתורות" רוברט סטאק סיפר בפרק על התקרית, שתאוצות ותאוטות כה פתאומיות היו הורגות טייס אנושי.
בזמן זה, עדי ראייה שצפו במתרחש מן הארץ אישרו את מה שנראה על גבי המכ"מים. הם אמרו שהעב"ם בעל המבנה המשולש הקטן יותר נעלם לחלוטין בשלב מסוים, ושאילו העב"ם הגדול יותר נסק במהירות גדולה כאשר מטוסי האף-16 התקרבו לעברו. לאחר השעה 00:30, התקשורת של המכ"מים נהייתה בלתי סדירה ורק בשעה 00:40 בוצעה נעילה על העב"מים. נעילת המכ"ם האחרונה הזו נשברה פעם נוספת לאחר שהעב"מים האיצו את מהירותם מכ-160 קמ"ש למהירות של כ-1,120 קמ"ש, ואז כל המכ"מים, גם של מטוסי האף-16 וגם של המכ"מים הנייחים של מגדלי הפיקוח, איבדו כל זכר לעב"מים. מטוסי האף-16 נחתו בבסיסם בשעה 1:00 לערך אחרי שהיו עוד דיווחים על תצפיות בעב"מים.
הפרטים האחרונים של התצפית הגיעו מאנשי הצבא מוואבר שנשלחו לשטח כדי לאמת את הדיווחים. הם תיארו ארבע אורות שהתקבצו למבנה של מרובע, כולם נעו בצורה מוזרה, ובהמשך איבדו בהדרגה את הזוהר שלהם ונפרדו ל-4 כיוונים שונים בשעה 01:30 לערך.
צילומים
באפריל 1990, דווח שאזרח בלגי בשם פטריק מ' צילם עב"ם משולש שמכל פינה שלו יוצא אור חזק. ספקנים טענו שבצילום לא רואים רקע מאחורי העב"ם ושאין בו חפץ כלשהו שיאפשר לבצע חישוב של מרחק העב"ם מן המצלמה או את גודל העב"ם. וים ואן אוטרכט, ספקן בלגי, הצליח ליצור צילום דומה בעזרת מכשירים. סטודנט בלגי למתמטיקה כתב תוכנית מחשב שיוצרת הדמיה של עב"ם בצורת המשולש. בהדמיה שלו האורות נהיים דהויים או אף יוצאים מגבולות המבנה המשולש - זאת בסתירה להצהרותיהם של עדי הראייה.
במשך כעשרים שנה, ארגון העבמולוגיה הבלגי (SOBEPS) טען שהתמונה היא תמונה מקורית. ב-26 ביולי 2011, פטריק התראיין בערוץ טלוויזיה בלגי וגילה שהתמונה אינה אלא מתיחה.
הסברים לתופעה
בשנת 1992, כשלוש שנים לאחר התצפית הראשונה בעב"ם, בלגי בשם מארק האלט פרסם מאמר על גל התצפיות, ובו הוא ביקר את ארגון העבמולוגיה הבלגי בכך שהם מפיצים מידע שגוי לתקשורת. התזה שלו היא שגל מפגשי העב"מים הבלגי אינו אלא היסטריה המונית שאיבדה את ממדיה כתוצאה מעבודתם של אנשי הארגון. היסטריה המונית זו פעלה לפי החוק שניסח המהנדס והעיתונאי פיליפ ג'יי קלאס: "ברגע שהסיקור התקשורתי מוביל את הציבור להאמין שישנם עב"מים בקרבתו, ישנם אינספור עצמים טבעיים ועצמים מעשי ידי אדם, הנראים בעיקר בשעות הלילה, שיכולים לקבל תכונות לא רגילות במוחם של הצופים המאמינים. הדיווחים שלהם על העב"מים בתורם מוסיפים להתרגשות ההמונית, שמעודדת עוד אנשים להבחין בעב"מים. מצב זה מזין את עצמו, עד למצב שבו התקשורת מאבדת בו עניין וההדף שלו מאבד מכוחו...".
בשנת 1993, פייר מאגין ומארק רמי פרסמו מאמר בעיתון, ובו מסקנות שונות מאלו של ארגון העבמולוגיה הבלגי. בין היתר הם טענו שגל התצפיות צריך לחקר יותר על ידי העוסקים במדעי החיים מאשר על ידי פיזיקאים.
בדו"ח שפורסם על גל התצפיות, רנואד לקט ועמיתיו דנים בעובדה שאת חלק מהתצפיות ניתן להסביר על ידי היתקלות במסוקים. רוב עדי הראייה סיפרו שתנועת האורות הייתה שקטה. כמו כן, הדו"ח טוען שעדי הראייה לא שמעו רעשים עקב רעש המנועים במכוניותיהם, או רוח חזקה שנשבה לעברם, בשילוב עם הרוח של רכבם הנוסע.
במאמרו, "תחילת גל העב"מים הבלגי", ג'ין מישל אברסרט טוען שתחילת הגל אינו סותר את ההיפותזה הפסיכו-סוציאלית, בניגוד לנאמר על ידי ארגון העבמולוגיה הבלגי[1]. במאמר שפורסם באתר שלו בשנת 2011, אוגוסט מיסן הגיב לביקורות השונות של הספקנים, ועם זאת הסביר שלדעתו גל תצפיות העב"מים בבלגיה הוא בלתי מוסבר לחלוטין[דרושה הבהרה][2].
הערות שוליים
- ^ Jean-Michel Abrassart, "The beginning of the Belgian UFO wave", SUNlite 2(6), pp. 21-23
- ^ Auguste Meessen, "The Belgian Wave and the photos of Ramillies"
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] גל תצפיות העב"מים בבלגיה21241857