נתיחת גופת חוצן (סרטון תרמית)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית סרט ריקה.

פריים מתוך סרטון נתיחת גופת החוצן בו נראית גופת החוצן

באמצע שנות ה-90 התפרסם באמצעי התקשורת ברחבי העולם סרטון שחור-לבן באורך 17 דקות ובאיכות ירודה שלכאורה צולם בשנת 1947 ומתעד ניתוח שלאחר המוות שבוצע בארצות הברית בגופת חוצן שנהרג מספר שבועות קודם לכן בתקרית רוזוול.

הסרטון אשר שודר ביותר מ-32 מדינות ברחבי העולם, כולל בפריים טיים בארצות הברית בערוץ פוקס ניוז, עורר ויכוח נוקב בתקשורת בשאלה האם הוא אותנטי או שמא מדובר בזיוף מתוחכם.

בשנת 2006 הודו יוצרי הסרטון כי הסרטון לא היה אותנטי אלא תרמית מתוחכמת.

התרמית

ב-5 במאי 1995 הציג היזם הבריטי ריי סנטילי (Ray Santilli), את הסרטון בפעם הראשונה בפומבי מול נציגי העיתונות וחוקרי עב"מים. לטענתו של סנטילי הוא קיבל את הסרטון מאלמוני ששירת בעבר כצלם צבאי בצבא ארצות הברית אשר גנב את עותק של הסרט ללא ידיעת הממונים עליו.

בסרטון נראה בבירור גופו של חייזר דמוי אדם השוכב על שולחן ניתוחים. לחוצן שבסרט היו שש אצבעות, הוא היה בעל גולגולת מוארכת, עיניים קטנות הרחוקות זו מזו, אף שטוח ושפתיים דקות מאוד. כבר בתחילת הסרט ניתן היה להבחין כי ברגלו הימנית של החוצן ישנו חור גדול וכי ידו הימנית קטועה. בהמשך הסרט נראים שני פתולוגים הבוחנים את הגופה ולאחר מכן מבצעים בה מספר חתכים כאשר הם פותחים את בית החזה ואת הבטן ומסירים מספר איברים פנימיים. לאחר מכן הם מורידים את הקרנית מעיניו של החוצן, ולבסוף הם חותכים את הראש של החוצן ובוחנים את מוחו.

סנטילי הצליח למכור את הסרטון לרשתות טלוויזיה רבות ברחבי העולם והוא שודר ביותר מ-32 מדינות. ב-28 אוגוסט 1995 שודר הסרטון לראשונה בארצות הברית ברשת פוקס בתוכנית ספיישל בשם "Alien Autopsy: Fact or Fiction". התוכנית חוללה סנסציה ועוררה ויכוח נרחב בשאלה האם הסרט אותנטי או מזויף, כאשר טיים מגזין ציין שסרט החובבים עורר דיון כה אינטנסיבי שלא נראה כדוגמתו מאז סרט זפרודר.[1] פוקס שידרו את התוכנית פעמיים נוספות בעקבות העניין הרב בסרט, כאשר בכל פעם זכה הסרט לרייטינג גבוה יותר - כאשר הסרט שודר בנובמבר 1995 צפו בו 11.7 מיליון צופים.[2]

חשיפת התרמית

ב-4 באפריל 2006 שודר בבריטניה הסרט התיעודי "Eamonn Investigates: Alien Autopsy". בתוכנית זו הודו לראשונה ריי סנטילי ועמיתו המפיק גארי שופילד שהסרטון לא היה אותנטי אלא תרמית מתוחכמת[3] שצולמה בסט שנבנה בדירה ריקה בצפון לונדון.

לטענתו של סנטילי, פסל מקומי בשם ג'ון המפריס בנה את גוף החייזר במשך שלושה שבועות, וכי הקרביים של החוצן שבסרטון היו למעשה מוח של כבש, ריבת פטל וקרבי עופות אשר נרכשו אצל קצב מקומי.[4] סנטילי ציין גם כי המפריס גילם בסרטון את התפקיד של המדען הראשי שמבצע את הניתוח.

אף על פי שסנטילי בחר לחשוף את התרמית הוא עדיין טוען כי רכש במקור סרטון נתיחת גופת חוצן מאלמוני ששירת בעבר כצלם צבאי בצבא ארצות הברית. לטענתו של סנטילי, משום שהסרטון המקורי נהרס ברובו מהלחות והחום, הוא בחר לשחזרו בדרך זו ולשלב בו חלקים אחדים מהסרטון האותנטי.[5]

בשנת 2006 הופק סרט קומדיה בריטי בשם "נתיחת החייזר" שעסק באופן הומוריסטי באופן שבו הסרט הופק, בהסתמך על טענותיו של סנטילי, מבלי להתייחס לאמיתות טענותיו.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נתיחת גופת חוצן בוויקישיתוף


הערות שוליים

  1. ^ "Autopsy or Fraud-topsy?". Time Magazine, November 27, 1995. 27 בנובמבר 1995. נבדק ב-23 באפריל 2010. {{cite news}}: (עזרה)
  2. ^ Kuczynski, Alex; Carter, Bill (26 בפברואר 2000). "Fox's Point Man For Perversity". New York Times, February 26, 2000. נבדק ב-23 באפריל 2010. {{cite news}}: (עזרה)
  3. ^ BBC - Manchester - Entertainment - I made the Roswell alien
  4. ^ Alien Autopsy: Top 10 Science Hoaxes: Science Channel
  5. ^ אורן דותן, ‏HIX היסטוריה, באתר ‏מאקו‏‏, ‏1 באפריל 2012‏
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

36250427נתיחת גופת חוצן (סרטון תרמית)