תקרית מנטל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
האירוע התרחש בין הנקודות שבמפה

תקרית מנטל מתייחסת לאחת מהתקריות הראשונות המתוקשרות ביותר של מפגש מהסוג הראשון לכאורה. האירוע התרחש ב-7 בינואר 1948, כחצי שנה לאחר תקרית רוזוול, ובמהלכו הטייס האמריקני קפטן תומאס פ. מנטל (Thomas F. Mantell) התרסק בנסיבות שלא הובהרו מעולם בעת הטסת מטוס קרב מסוג P-51 מוסטנג מעל ליישוב פרנקלין שבקנטאקי, לאחר שדיווח כי הוא נמצא במרדף אחר עצם בלתי מזוהה.[1][2][3][4]

מטוס קרב מסוג P-51 מוסטנג

התקרית

ביום רביעי ה-7 בינואר 1948 בסביבות השעה 13:00 משטרת התנועה של מדינת קנטאקי קיבלה עשרות דיווחים מעדים שונים שציינו כי הבחינו בעצם בלתי מזוהה שטס בסמוך לעיר מאדיסונווויל (Madisonville) שבקנטאקי אשר נע באיטיות דרומה.

בסביבות 13:20 האובייקט נצפה מבסיס חיל האוויר גודמן שבפורט נוקס. במשך מעל לשעה עשרות אנשים ובהם מפקד הבסיס קולונל גאי פ. היקס (Guy F. Hix), התבוננו באובייקט אשר ריחף במשך כל אותה העת באותו המקום אשר נמצאת מדרום לבסיס.

לבסוף, בעקבות הוראה של מפקד הבסיס קולונל היקס, בשעה 14:40 שלושה מטוסי קרב מסוג P-51 מוסטנג יצאו בעקבות העב"ם על מנת לחקור את האובייקט החריג. על הצוות האווירי פיקד הטייס בן ה-25 קפטן תומאס פרנסיס מנטל. קפטן מנטל, אשר זכה בעבר בעיטור על חלקו בפלישה לנורמנדי, צבר באותה העת בסך הכל 2,167 שעות טיסה לבדו.

ב-14:45, קפטן מנטל מיידע את מגדל הפיקוח:

"המטרה נמצאת מולי אך בגובה רב יותר, ונעה בכמחצית מהמהירות שלי... הוא נראה מתכתי או שיתכן שרק נדמה כך כתוצאה מההשתקפות של השמש בחפץ מתכתי, והוא בגודל עצום... אני טס כלפי מעלה... אנסה להתקרב אליו על מנת שאוכל להבחין טוב יותר באובייקט".[5]

לאחר מכן האובייקט האיץ במפתיע ונעלם בעננים. שני הטייסים הנוספים (סגן קלמנטס וסגן המונד) החליטו להפסיק את המרדף ולחזור לבסיס גודמן בעוד שקפטן מנטל החליט להמשיך לטוס מעלה בעקבות האובייקט.

ב-15:15 נפסק הקשר בין מנטל למגדל הפיקוח. לטענת חיל האוויר האמריקני, לאחר שמנטל עבר את הגובה 7,600 מטרים הוא איבד את ההכרה כביכול בשל חוסר חמצן (היפוקסיה), וכתוצאה מכך מטוסו התרסק.

בין 16:00 ל-16:30, העב"ם נצפה על ידי עדים רבים בסמוך ליישובים מאדיסונווויל, אליזבת'טאון ולקסינגטון שבקנטאקי.

בשעה 17:00, מטוסו של מנטל אותר בסמוך לחוותו של ויליאם פיליפס השוכנת בפאתי היישוב פרנקלין, על קו הגבול עם בין מדינת קנטאקי למדינת טנסי – מיקום של 145 קילומטרים דרומית לבסיס חיל האוויר גודמן שבפורט נוקס. שרידי המטוס היו מפוזרים על פני שטח נרחב. הכבאים אשר היו הראשונים שהגיעו למקום ההתרסקות משכו את גופתו של מנטל מהריסות המטוס. שעון היד של מנטל נעצר בשעה 15:18, זמן ההתרסקות. כמו כן, המיכשור של המטוס ציין כי המטוס הגיע לגובה של 9,000 מטרים כאשר החל להתרסק.

הסברים מוצעים

התרסקות מטוס המוסטנג של קפטן מנדל יכולה להיות מוסברת על ידי מגוון רב של הסברים, קונבנציונלים ולא קונבנציונלים.

הסברים קונבנציונלים

  • בחקירה הרשמית שבוצעה על ידי חיל האוויר האמריקני לאחר התקרית נקבע בתחילה כי מנטל חשב למעשה כי כוכב הלכת נוגה הוא עב"ם, וכי הוא ניסה לטוס לעבר הכוכב על מנת לקבל מבט טוב יותר, כאשר הוא התעלף לבסוף כתוצאה ממחסור בחמצן בגובה של 7,600 מטרים. עם זאת, מסקנה זו שונתה בשלב מאוחר יותר וזאת משום שאסטרונומים קבעו כי לא היה ניתן להבחין בכוכב הלכת נוגה באותה השעה במקום שבו אירעה התקרית. בשל כך, הסיבה הרשמית לפי חיל האוויר האמריקני להתרסקות מטוסו של מנטל נותרה לא ברורה.
  • ההשערה המקובלת והנפוצה כיום היא כי קפטן מנטל וצוותו היה במרדף אחר בלון מזג אוויר סודי (project skyhook) אשר קיומו לא היה ידוע לחוקרים במהלך החקירה.[6][7]

הסברים לא קונבנציונלים

ההסברים הלא קונבנציונלים לסיבת ההתרסקות האמיתית של מטוס המוסטנג של קפטן מנטל, אשר נפוצים בעיקר בקרב חובבי עב"מים, כוללים ספקולציות לגבי כך שכלי הטיס הלא מזוהה היה למעשה חללית חוץ-ארצית, אשר גרמה לכך שהמטוס התרסק בדרך כלשהי.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


23103905תקרית מנטל