גלישת חול
גלישת חול או סנדבורד (באנגלית: Sandboarding) הוא ספורט תלוי גלשן בדומה לגלישת שלג, אשר המתרחש על דיונות חול. ספורט זה שכיח יותר באזורים מדבריים או באזורי החוף. פעילות זו כוללת רכיבה על או במורד דיונה בזמן היות הרוכב קשור עם שתי הרגליים על הלוח, אם כי ניתן להשתמש בגלשן חול ללא כריכות. ספורט זה פחות פופולרי מאשר סנובורד, בין היתר מכיוון שקשה לבנות מעלית סקי מכנית על גבי דיונות החול ולכן משתתפים בדרך כלל חייבים ללכת בחזרה לפסגה, או לחלופין, לרכב על טרקטורון חזרה לחלקה העליון של הדיונה. עם זאת, דיונות חול זמינות בדרך כלל כל השנה בניגוד לאתרי סקי, שבדרך כלל עונתיים. נכון ל-2016, ג'וש טנג', אלוף גלישת חול מקצועי, מחזיק כעת בשיא הסלטה האחורית בעלת המרחק הרב ביותר - 13.67 מטרים - בספר השיאים של גינס[דרוש מקור]. בנוסף, טנג' מחזיק בתואר אלוף גלישת החול העולמי ארבע פעמים ובשלושה שיאי עולם[דרוש מקור]. אריק ג'ונסון, גולש שלג וחול מקצועי, מחזיק בשיא גינס עבור המהירות המרבית על גלשן חול - 82 קמ"ש, אם כי נמדדו באופן לא רשמי גם מהירויות של 97 קמ"ש[דרוש מקור].
ציוד
בסיס גלשן החול קשה הרבה יותר מבסיסו של גלשן שלג והוא בנוי בעיקר מפורמייקה או ציפוי פלסטי עם חומרי בסיס מיוחדים שמיוצרים כעת עבור ספורט זה. על מנת לדאות על החול, לעיתים מכסים את תחתית הגלשן בשעווה, בדרך כלל עם שעווה מבוססת פארפין, לפני הגלישה. לאחר מכן, לתחתית הגלשן עלול להיות מראה משויף, בעוד ש'בסיס מרוצים' נוטה להבריק ולהבהיק עם השימוש. רוב גלשני השטח מורכבים מרובד פרקט, בעוד שגלשנים 'בגודל מלא' מורכבים מעץ, סיבי זכוכית ותרכיב פלסטיק. למרות זאת, בסיס שלג יעבוד לפעמים בדיונות חדות.
גלישת חול ברחבי העולם
גלישת חול בישראל
ישראל, כמדינה חמה, מתאימה במיוחד לגלישת חולות. בגלישת חולות אין צורך בניסיון קודם, כל אחד יכול להיות גולש. זוהי אטרקציה ייחודית לדרום המדינה המתאימה למשפחות ולקבוצות. החול בדיונות בישראל הוא דק במיוחד ולכן מצוין לגלישה. מזג האוויר היבש של הנגב מאפשר פעילות זו לאורך כל עונות השנה.
בשנת 2012 דרור במדבר הביאו לישראל את גלישת החולות.
גלישת חול באוסטרליה
סהרה הקטנה על האי קנגורו בדרום אוסטרליה היא מערכת דיונות חול שכוללת שני קמ"ר. הגבוהה מבין הדיונות היא בקירוב 70 מטרים מעל פני הים. מפרץ לאקי, כ-30 ק"מ דרומית לקלבארי, במערב אוסטרליה, הוא נקודת גלישה נוספת. טיולי גלישת חול מוצעים באזור. דיונות סטוקטון, 2.3 שעות צפונית לסידני. מערכת דיונות החול במפרץ סטוקטון היא ברוחב קילומטר, באורך 32 ק"מ ומכסה שטח של מעל 4200 דונם. הדיונות המסיביות מגיעות לגובה 40 מטרים. ממוקמת דקות ממרכז מפרץ נלסון, זוהי מערכת דיונות החול הגדולה באוסטרליה.[1]
גלישת חול במצרים
הדיונות הטובות ביותר עבור גלישת חול במצרים כוללות את ים החול האדיר ליד נווה המדבר סיווה במדבר המערבי של מצרים, דיונות קטאניה (נסיעה של שעה וחצי מקהיר), אל סאפרא והדודא באמצע בין דאחב וסיינט קטרין בסיני. אומרים שמקורה של גלישת החול היא במצרים בתקופת פרעה שבה גלשו בדיונות על חתיכות עץ.
גלישת חול בנמיביה
נמיביה מציעה פעילות נוספת בשם סקי חול אשר דומה לגלישת חול אך מבוצעת בעזרת מגלשי סקי במקום גלשן חול. רוב סקי החול מבוצע בדיונות של מדבר נמיב באזור סווקופמונד ומפרץ וולביס. עם רישיון מיוחד זה אפשרי לפעמים לגלוש סקי בדיונות הגבוהות בעולם בסוסוסבלי. באזור משתמשים בשני סוגי גלישת חול שונים, "השכיבה", בו הגולש שוכב על גלשן שבנוי מיוחד וגולש עם הראש קדימה על הדיונה ו"גלישה בעמידה", בה הטכניקות דומות למדי לגלישת שלג.[2] הנריק מיי, גרמני שחי בנמיביה כבר 10 שנים, קבע שיא גינס בגלישת סקי חול מהירה ב-6 ביוני 2010. הוא הגיע למהירות של 92.12 קמ"ש.[3] גלישת חול הייתה פעילות תיירים מסחרית בסווקומפמונד מאז 1994, כשכריסטיאן ווטז החל להכין גלשני חול נמיביים. ב-1995 בת' סארו וכריס ג'ייסון החלו לקחת נופשים לגלישת חול על גלשני מזוניט. השימוש בגלשני מזוניט כרוכה בשכיבה בזמן הגלישה על הדיונות בדומה לגלישת מזחלות. כמה שנים לאחר מכן הם קנו את גלשני חול נמיביה והחלו בנוסף להציע גם גלשני עמידה. בין 2002 ו-2004 ליגת גלישת החול הדרום אפריקאית ביצעה תחרויות בדיונת מאטרהורן שממוקמת בין סווקופמונד ומפרץ וולביס. אירועי התחרות כללו סללום כפול, גלישת מסלול וקפיצות גדולות. ב-2005 ו-2006 ארגון שונה ארגן את התחרויות במאטרהורן אבל התחרויות לא היוו חלק בליגת גלישת החול הדרום אפריקאית במהלך שנים אלו.
גלישת חול בדרום אפריקה
אחרי כמה חלוצים כמו דרק ברדנקאמפ שגלשו בסווקופמונד בסביבות 1974, מפעילים מסחריים החלו להציע גלישת חול לתיירים מאז 1994. בשנת 2000 ליגת גלישת החול הדרום אפריקאית הוקמה. תחרויות גלישת חול החלו ב-2001 כאשר מחנות SA החלו לפעול מ-2002 עד 2004. הליגה קרסה והספורט קם לתחייה במחדש בשנת 2007 עם אימוני גלישת חול שבועיים בתוך ומסביב לקייפ טאון וגאוטנג.
גלישת חול בארצות הברית
סנד מאסטר פארק, ממוקם בפלורנס, אורגון בארצות הברית הוא פארק גלישת החול הראשון בעולם עם 40 דונם של דיונות חול מפוסלות פרטיות וחנות מקצועית במשרה מלאה. הפארק נפתח בשנת 2000 על ידי חלוץ גלישת החול, לאון ביל, ומציג גלישת חול לכ-25,000 אנשים בכל שנה. דיון ריידרס אינטרנשיונאל (Dune Riders International) הוא הגוף המנהל עבור גלישת חול תחרותית בעולם והוא מנחה 3 אירועים בכל עונה בסנד מאסטר פארק. הפארק הלאומי גרייט סנד דיונס ופרסרב ליד אלמוסה, קולורדו מאכלס גלישת חול על דיונות החול הגבוהות בצפון אמריקה.[4] גלישת חול, מזחלות וסקי מותרים בכל מקום בשטח הדיונות, הרחק משטח הצומח. פארק זה לא משכיר מזחלות או גלשני חול; את אלו ניתן להשכיר או לקנות בשני קמעונאים בעמק סאן לואיז שבו הפארק ממוקם.
גלישת חול בדרום אמריקה
- פרו ידועה בדיונות החול הגדולות המצויות בה באיקה, חלקן מגיעות ל־2 קילומטר. דיונה גרנדה באיקה היא הדיונה הגדולה בעולם. הקופה סנדבורדינג פרו (תחרות גלישת החול בפרו) נערכת ליד פרקאס בכל שנה מאז 2009. ישנן דיונות גדולות נוספות ליד הבירה (לימה) בצ'ילקה.
- בצ'ילה גלישת החול נהוגה ברחבי צפון הארץ, כולל את דיונות מדנוסו בקופיאקו (שבו נערך ראלי דקר), חוף פוארטו ווילג'ו בקלדרה, דיונות באיקקה ונוספות ליד ווינה דל מאר.
גלישת חול במרכז אמריקה
- ניקרגואה היא ביתה של סרו נגרו, הר הגעש הצעיר ביותר במרכז אמריקה. בגלל המדרונות החדים והחול הוולקני זה אפשרי לגלוש על הר געש פעיל זה.
גלישת חול באירופה
מונטה קאולינו בהירשאו בגרמניה היא הר חול קטן יחסית. אמנם בגלל היותו מצויד במעלית עד פסגתו בת 120 המטרים, הוא המקום בו מתרחשות תחרויות גלישת החול העולמיות. אמותינס הוא מדבר קטן 5 ק"מ מעיירת קטלקוס בלימנוס שביוון. ישנן דיונות חול רבות שם, שבהן אנשים יכולים לעסוק בגלישת חול.
אירועים חשובים
- אליפות גלישת החול העולמית -אליפות זו נערכת מדי שנה בהירשאו (עד 2007), גרמניה במונטה קאולינו, כיום גם האתר של גבעת החול הגבוהה באירופה. גולשים יכולים לגלוש בדיונות מעל 300 רגל (91 מ') עד נחיתה לתוך מים בבסיס הגבעה. ישנה גם מעלית לדיונת חול זו, היחידה בעולם. האירועים כוללים סלאלום (דומה לסלאלום המקביל הענק בסנובורד), פריסטייל (בדומה לפריסטייל בסנובורד) וגלישת קרוס (בדומה לגלישת קרוס בסנובורד).
- סנד מאסטר ג'אם - אירוע גלישת חול שנתי המתקיים בפלורנס, אורגון בסנד מאסטר פארק. אירוע זה מתרחש בסוף האביב או בתחילת הקיץ. הסנד מאסטר ג'אם נערך מאז 1996.
- אתגר הסנדבורד הפאן-אמריקאי - אירוע זה מתקיים בחודש יולי באקווירז, סיארה, ברזיל בחוף פראינהה. הוא כולל חובבנים ומקצוענים המעוניינים להתחרות באירועי פריסטייל וקפיצות.
- סנד ספורטס סופר שואו - אירוע חוצות שנתי בכל סוגי ספורט החול, כולל גלישת חול. אירוע בן שלושה ימים זה מתרחש בספטמבר בקוסטה מסה, קליפורניה ביריד של מחוז אורנג' ומרכז אקספו.
- תחרות גלישת החול הבין - לאומית - מה - 1 עד ה - 5 במאי 2014, התקיימה תחרות גלישת החול הבין לאומית במצרים.
ראו גם
לקריאה נוספת
- Lind, S., Thomsen, L., Egeberg, M., Nilsson, N., Nordahl, R., & Serafin, S. (2016, March). Effects of vibrotactile stimulation during virtual sandboarding. In Virtual Reality (VR), 2016 IEEE (pp. 219-220). IEEE.
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
גלישת חול35476614Q570459