ג'יל שטיין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ג'יל שטיין
לידה 14 במאי 1950 (גיל: 74)
שיקגו
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
השכלה בית הספר לרפואה של הרווארד, הרווארד קולג'
מפלגה מפלגת הירוקים בארצות הברית
דת אגנוסטיות

ג'יל אלן שטייןאנגלית: Jill Ellen Stein; נולדה ב-14 במאי 1950) היא רופאה יהודייה-אמריקאית, אקטיביסטית ופוליטיקאית. שטיין התמודדה בבחירות לנשיאות ארצות הברית 2016 מטעם המפלגה הירוקה וזכתה בכ-1.39 מיליון קולות (1.04%). שטיין התמודדה בעבר כמועמדת לנשיאות ארצות הברית (2012), ולמשרת מושלת מסצ'וסטס (ב-2002 וב-2010). מתמודדת בבחירות לנשיאות ארצות הברית גם בשנת 2024.

ראשית חייה והשכלה

נולדה באילינוי, למשפחה יהודית-רפורמית להורים ממוצא רוסי. בשנת 1973, שטיין סיימה בהצטיינות לימודי פסיכולוגיה, סוציולוגיה, ואנתרופולוגיה באוניברסיטת הרווארד. נשואה לרופא וחיה כיום במסצ'וסטס. היא מגדירה את עצמה כאגנוסטית. לאחר מכן המשיכה באוניברסיטה זו לימודי רפואה ולאחר שסיימה את לימודיה, שטיין עסקה ברפואה פנימית במשך 25 שנה. היא פרשה מהעיסוק בשנת 2006.

קריירה פוליטית

בשנת 1998 החלה באקטיביזם הקשור לקיימות, ואף פרסמה מחקרים רפואיים בנושא. שטיין טענה שהיא התרחקה מהמפלגה הדמוקרטית לאחר שחוק שניסתה להעביר במסצ'וסטס דרך משאל עם, לגבי הגינות הבחירות ונגד השפעתם של לוביסטים, בוטל על ידי בית המחוקקים של המדינה, שנשלט על ידי הדמוקרטים. ב-2002 הוצע לה להצמודד מטעם המפלגה הירוקה לתפקיד מושלת מסצ'וסטס והיא הסכימה[1].

בשנת 2012 התמודדה לראשונה מטעם המפלגה הירוקה לנשיאות ארצות הברית. שטיין זכתה בבחירות ב-469,627 קולות וב-0 אלקטורים. היא התמודדה שוב בבחירות בשנת 2016, בהם היא זכתה ב- 1,457,218 קולות (1.07%). לאחר הבחירות עלו טענות מצד דמוקרטים, שהילרי קלינטון הייתה מנצחת את דונלד טראמפ אם שטיין לא הייתה מתמודדת. אם כל המצביעים שהצביעו לשטיין בפנסילבניה, מישיגן, וויסקונסין היו מצביעים לקלינטון, קלינטון אכן הייתה מנצחת. עם זאת, במחקר שנערך לאחר הבחירות נטען שרוב המצביעים שהצביעו לה (ולגרי ג'ונסון מהמפלגה הליברטריאנית) היו בוחרים להימנע מלהצביע אם המועמד המועדף עליהם לא היה רץ[2].

שטיין מתמודדת שוב לנשיאות בבחירות לנשיאות ארצות הברית בשנת 2024.

יחסה לישראל

שטיין האשימה את ממשלת ישראל ב"אפרטהייד", רצח, התנחלויות בלתי חוקיות, הטלת מצורים, בניית פצצות גרעיניות, מעצר ללא הגבלת זמן, עונש קולקטיבי והפרת החוק הבינלאומי[3]. היא תומכת במאבק החרם של תנועת ה-BDS נגד ישראל[4] ורואה בראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו "פושע מלחמה"[5]. עם זאת, כאשר נשאלה בספטמבר 2016 על עמדתה לגבי עדיפותו של פתרון שתי מדינות על פני פתרון של מדינה אחת, שטיין השיבה: "אני מרגישה שאיני מצויה בנושא כפי שאני צריכה להיות כדי להביע דעה באמת"[6]. עם מותו של ניצול השואה וזוכה פרס נובל לשלום, אלי ויזל, שטיין כתבה לשבחו בדף הפייסבוק שלה, אך מחקה את הפוסט שלה לאחר שפעילים אנטי-ישראלים בטוויטר תקפו את הפוסט בשל הציונות של ויזל[7].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ג'יל שטיין בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

39837148ג'יל שטיין