בית אמין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בית אמין
بيت أمين
טריטוריה הרשות הפלסטיניתהרשות הפלסטינית הרשות הפלסטינית
נפה קלקיליה
אוכלוסייה
 ‑ בכפר 1,258[1] (2016)
אזור זמן UTC +2

Click to Shrink Back
אלקנהשערי תקווהמגן דן (אלקנה)עזון עתמהבית אמיןכביש 5כביש 505סניריא
לדף הקובץ
תמונה אינטראקטיבית (לחצו להסבר)‏

תצלום אוויר, פברואר 2014

בית אמיןערבית: بيت أمين) הוא כפר פלסטיני שבמחוז קלקיליה שבמערב הגדה המערבית, מדרום לקלקיליה. לפי נתוני הלשכה הפלסטינית המרכזית לסטטיסטיקה, בשנת 2016 מנתה אוכלוסיית הכפר כ-1,258 תושבים.[1] בית אמין נמצא 8.35 ק"מ דרומית מזרחית לקלקיליה וגובל בסניריה ממזרח, אל-מודאוור ועזבת אל-אשקר מצפון, עיזבת סלמאן ממערב, ועזון עתמה מדרום. הכפר צמוד להתנחלות שערי תקווה שמדרום, מטרים ספורים מפרידים בין היישובים שגדר ההפרדה חוצצת ביניהם.

גאוגרפיה

הכפר ממוקם בגובה של כ- 180 עד 230 מטר מעל פני הים, והוא שוכן על שלוחה צרה שכיוונה הכללי מצפון-מערב לדרום-מזרח (שלוחה אותה הוא חולק עם ההתנחלות שערי תקווה). שכבת הסלע העליונה בנויה רובה מסלע נארי, שהוא סלע קשה האופייני לאזור, ומתחתיו אבן גיר וקירטון, ואדי קנה מתחתר מצפון לשלוחה. הצומח באזור נשלט על ידי חקלאות הררית מסורתית של מטעי זיתים, מרביתם עתיקים, בני מאות שנים. מטעים אלה מקיפים את היישוב מצפון וממזרח. בחלק שמצפון לכפר, נטועים המטעים על גבי טרסות אבן הבנויות לרוחבו של מדרון תלול היורד לעבר אחד מערוצי ואדי קנה. ממערב ליישוב שטח חקלאי ובו גידולי שדה וגידולי חממה.

היסטוריה

ב-1882, "סקר ארץ ישראל המערבית" ציין כי במקום היו "חומות, בורות וקבר חצוב."

בעקבות מלחמת ששת הימים ב-1967, בית אמין נמצא תחת שליטה ישראלית. ישראל הפקיעה קרקעות מבית אמין, כדי לבנות את ההתנחלות שערי תקווה. לאחר הסכם אוסלו, סווג כ-29.2% משטח הכפר כשטח B, ואילו 70% הנותרים מוגדרים כשטח C.

בזמן האינתיפדה השנייה בשנת 2003, החלה ישראל בהקמתה של גדר הפרדה, שתחצוץ בין השטחים שבהם מתגוררים הפלסטינים ביהודה ושומרון ובין השטחים הישראלים, באזור שערי תקווה, מאחר שההתנחלויות והיישובים הפלסטינים קרובים ואין רצף טריטוריאלי לשום צד. משולש הכפרים עזון עתמה ובית אמין וסניריא בותר על ידי הגדר, תוך איבוד חלק מהשטחים החקלאיים שלהם, והכפר עזון עתמה מנותק משאר הגדה המערבית על ידי גדר ההפרדה תוך השארת שערי תקווה בצידו ה"ישראלי" של המכשול (אך מוקפת בשלושה צדדים על ידי הגדר). הדרך היחידה המקשרת את תושבי הכפר עם שאר הגדה היא שער בגדר, שפתוח רק בשעות היום.[2]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

23196090בית אמין