בית הספר להגנת הגבולות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף בהל"ג)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המונח "ביסל"ק" מפנה לכאן. אם הכוונה למשמעות אחרת, ראו בית הספר לקצינים של חיל האוויר.
בית הספר להגנת הגבולות
תג בית הספר להגנת הגבולות
תג בית הספר להגנת הגבולות
פרטים
כינוי בהל"ג
כינוי עבר ביסל"ש, ביסלמ"ש, ביסל"ק
מדינה ישראלישראל ישראל
שיוך צה"לצה"ל צה"ל
סוג בסיס הדרכה
פיקוד
יחידת אם חיל הגנת הגבולות
דרגת המפקד אלוף-משנהאלוף-משנה
מפקד נוכחי ארז אלקבץ

בית הספר להגנת הגבולות (לשעבר בית הספר לאיסוף קרבי, בית הספר למודיעין שדה ובית הספר לשריון) הוא בסיס ההדרכה החיילי של חיל הגנת הגבולות של צה"ל ובו מתבצעות הכשרות לתפקידים השונים בחיל ובמערכים השונים בו.

כמו כן מתבצע בו שלב האימון המתקדם (צמ"פ) של גדוד השריון 198 מחטיבה 460.

בית הספר שוכן במחנה מגן סיירים (הנמצא בחבל אילות) ובראשו עומד מפקד בדרגת אל"ם הכפוף למפקד חיל הגנת הגבולות (מהל"ג; לשעבר מ. מה"ג, קאס"ר).

כיום מפקד בית הספר הוא אל"ם ארז אלקבץ.

היסטוריה

סיכת מו"ס
תג ביסלמ"ש (בית הספר למודיעין שדה) לפני שינוי שמו, עד שנת 2009
תג ביסל"ק (בית הספר לאיסוף קרבי) משנת 2009 ועד סוף יוני 2021

ראשיתו של בית הספר במו"ס (המרכז למודיעין וסיור), מחנה שמוקם בין שטחי אש בסמוך לקיבוץ צאלים תחת בסיס האימונים ליחידות השדה (באלי"ש, מל"י) ושימש להכשרות שונות לתפקידי מודיעין קרבי. המחנה נקרא על שמו של אל"ם דרור וינברג, שכיהן כמפקד מו"ס בעברו, ונהרג באירוע ציר המתפללים בשנת 2002, בעת ששימש כמפקד חטיבת יהודה.

כשנה לאחר הקמת חיל מודיעין השדה (מוד"ש), בינואר 2001, הפך לבית הספר למודיעין שדה (ובראשי תיבות: ביסלמ"ש) ונערכו בו ההכשרות וקורסי הפיקוד של לוחמי האיסוף והתצפיתניות שיועדו לשרת בשלושת גדודי החיל הפיקודיים. במקביל התבצעה בו הכשרת כוח האדם למחלקות המודיעין בדרג הנפרס (קורס מש"קי מודיעין וקורס קמ"נים). בשנת 2006 נפתחה בו לראשונה טירונות לוחמים (רובאי 03 ורובאי 04). עד אותה עת עברו לוחמי החיל טירונות בבית הספר להנדסה צבאית בצוקי עובדה והגיעו לצאלים לשלב האימון המתקדם.

בעקבות ההתרחבות המשמעותית שעבר החיל ובין היתר בגלל מחסר בשטחי אש זמינים עבר בית הספר במאי 2009 למחנה מגן סיירים שבבקעת סיירים, צפונית לאילת. המחנה שימש עד לאותו הזמן חלק מבית הספר לשריון (עוצבת בני חיל) ונקרא ביסל"ש (בית הספר לשריון). ההכשרות שהתבצעו בו עד אז עברו למחנה שיזפון (חטיבה 460), שחווה תנופת בנייה גדולה באותה העת.

מחנה מגן סיירים נבנה בשנות ה-80 על ידי האמריקאים כחלק מיישום הסכם השלום בין ישראל למצרים כפיצוי על אובדן שטחי אש רבים של צה"ל עם פינוי חצי האי סיני, יחד עם ארבעה בסיסי הכשרה נוספים באזור (מחנות חיון, בסיס עובדה, צוקי עובדה ושיזפון) המאופיינים כולם בסימן הכר בולט – צנרת הממוקמת מעל לקרקע ומשמשת מערכת שבילים מוצלים. מחנה סיירים בעל צורה ייחודית עם רחבות ייעודיות לטנקים. המחנה נקרא על שמו של אלוף קלמן מגן, קצין שריון ומפקד עוצבת סיני במלחמת יום הכיפורים, בשילוב השם סיירים אותו נתן לאזור זאב וילנאי, מגדולי חוקרי ארץ ישראל, כ"ציון לסיירי צה"ל שצעדו בראש הלוחמים וסיירו את הדרך לפניהם[1]" במבצע עובדה לכיבוש אילת – למעשה, גלגולו הראשון של המודיעין הקרבי בצה"ל.

כאמור מאמצע שנות ה-80 ועד ספטמבר 2009 שימש המחנה כבסיס הכשרת מקצועות הטנק והכשרת מדריכות שריון (קמ"ד) הראשי של חייל השריון - ביסל"ש, במסגרת חטיבה 454 (עוצבת בני חיל).

בספטמבר 2009, עם ההחלטה על השבת האחריות על מחלקות המודיעין בדרג הנפרס לחיל המודיעין ושינוי שם החיל לחיל האיסוף הקרבי, שינה בהתאמה בית הספר את שמו לבית הספר לאיסוף קרבי (ובקיצור: ביסל"ק) וחנך תג יחידה חדש שעוצב על ידי סמ"ר אופיר שוב, מפיק המולטימדיה של החיל.[2] במקביל, הועברו הכשרות מש"קי וקציני המודיעין לבית הספר למודיעין במחנה גלילות (בה"ד 15).

במהלך 2020 שונה שם לבית הספר להגנת הגבולות. ובשנת 2021 שונה תג בית הספר ע״י רס״ל ניר פלגי, לתג בצבעי אפור-בז', הכולל את סמלי הרב ממדיות של תג זרוע היבשה, יחד עם חרב, ספר ורקע המשקף את השפה העיצובית של סמל חיל הגנת הגבולות.[3]

בית הספר כיום

בית הספר מהווה מוקד ידע בתחומי האיסוף הקרבי ומתקיימים בו קורסים מקצועיים שונים.

בית הספר בנוי משלושה ענפים נפרדים

ענף תצ"מ

מטרתו להכשיר את כלל מערך התצפיות

  • קורס תצפיתניות ובקא"סיות (בקרית איסוף יבשתית) - טירונות וקורס מקצועי לגזרות השונות
  • קורס מדריכות איסוף קרבי במגמות השונות

בא"ח הגנת הגבולות

בא"ח (בסיס אימון חטיבתי) הגנת הגבולות ממוקם בתוך מחנה מגן סיירים.

מחולק לענף חי"ר גבולות שאחראי על הכשרות ללוחמי חי"ר גבולות (טירונות בלבד) וענף איסוף קרבי שאחראי על הכשרות ללוחמי האיסוף (טירונות ואימון מתקדם).

הטירונים של חי"ר גבולות מחלוקים לפלוגות בהתאם לגדוד אליו הם מיועדים, עוברים הכשרה הנמשכת 16 שבועות בסופה הם מוכשרים כלוחם חי"ר גבולות 06, ואחריה ממשיכים הלוחמים והלוחמות לחודשיים של אימון מתקדם שבסופם הם מסיימים את המסלול.[4]

מאז הקמת הבא"ח, הכיתות המוכשרות בו הן מגדריות, כלומר, בכל מחלקה ישנה כיתת בנים אחת ושתי כיתות בנות, זאת על מנת לייעל את ההכשרה.[5]

הבסיס נבנה יחד עם הקמת המערך והותאם הן למשימות הייעודיות של הגדודים: התמקדות בשטח פתוח, תרגול מארבים ובימוי אויב מותאם לגבולות, ובט"ש, והן להכשרת לוחמות: הרחבת המענה הרפואי והנפשי והתאמת סרגל המאמצים.[4] הבסיס הוקם בין השאר בעקבות מצוקת החיילות אשר הוכשרו בבסיסים של חטיבות חי"ר רגילות, אשר אינם מותאמים לוגיסטית להכשרת נשים, ויצרו פגיעה במוטיבציה של הבנות להמשיך בשירות קרבי.[6]

מפקדי בא"ח הגנת הגבולות

שם תקופת כהונה הערות
ג'קי בן-יקר אוגוסט 2017–
ניר ישעיה 2017–2019
עידו סעד 2019–2021
ארז שבתאי 2021– מפקד הבא"ח הנוכחי

גדוד הפיקוד

מטרתו להכשיר את כל קורסי מכ"ים והשלמות לקצונה של ענפי החיל השונים (תצפיות, איסוף קרבי וחי"ר גבולות)

  • קורס מפקדי איסוף ללוחמים - קמ"א "תבור"
  • קורס מ"כים ללוחמי חי"ר גבולות - קמ"כ "מצדה"
  • קורס מפקדות לתצפיתניות - קמ"א "רותם"
  • השלמה חיילית לקורס קצינים במגמת "נגב" - קורס קציני איסוף קרבי
  • השלמה חיילית לקורס קצינים במגמת "מגן" - קורס קציני חי"ר גבולות
  • השלמה חיילית לקורס קצינות ״חרמון״ - קורס קצינות איסוף (תצפיתניות ובקא״סיות)

בנוסף נמצא בבסיס גדוד 198, שהוא גדוד הצמ"פ (צוות מחלקה פלוגה) של לוחמי שריון מחטיבה 188 אשר כפופים פיקודית לשיזפון.

מפקדי בית הספר

שם תקופת כהונה הערות
טל בראון 2010 - 2012
עודד הלוי 2012 - 2014
ברק כהן 2014 - 2017
אייל רוסו 2017 - 2020
רועי שטרית 2020 - 2022 לימים ראש מטה פיקוד המרכז
ארז אלקבץ יולי 2022 - המפקד הנוכחי

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ זאב וילנאי, ואהבת לארצך כמוך, הוצאת כרטא ירושלים, תשל"ה (1974), עמ' 156.
  2. ^ Israeli Ground Forces - אתר זרוע היבשה: חדשות זרוע היבשה, באתר web.archive.org, ‏2009-11-12
  3. ^ ינון שלום יתח, מערכת אתר צה"ל, אחרי החודש האחרון, חיל הגנת הגבולות כבר לא נראה אותו הדבר, באתר צה"ל, 30 ביוני 2021.
  4. ^ 4.0 4.1 ניר דבורי, ‏בסיס ההכשרות המשותף ייחנך מחר, באתר ‏מאקו‏‏, ‏15 באוגוסט 2017‏
  5. ^ "שוות את המאמץ". ynet. 2017-09-18.
  6. ^ אתר למנויים בלבד גילי כהן, נציב קבילות החיילים: שחיקה, ירידת מוטיבציה והתנכלות מפקדים בגדודים המעורבים, באתר הארץ, 28 במאי 2017
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34921798בית הספר להגנת הגבולות