בחילה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מחלה ריקה. בחילה או קֶבֶס היא תחושת מחנק וחוסר נוחות בחלקו העליון של חלל הבטן, המחוללת דחף להקיא.

גורמים

בחילה עלולה להוות תסמין של מצבים ובעיות רפואיות שונות, לרבות תנועה מהירה (למשל ברכב או במתקן שעשועים), "בחילת בוקר" בשעת היריון, אלרגיות, זיהומים נגיפיים (ויראליים) ומחלות אחרות. בנוסף, זוהי תופעת לוואי של תרופות רבות, טיפולים כימותרפיים,[1] אנטיביוטיים וסמי הרדמה.

בחילה עלולה לנבוע גם ממצבים נפשיים, לרבות מתח נפשי ודיכאון. אנשים מסוימים עלולים אף לחוש בחילה למראה דבר-מה אותו הם תופסים כדוחה או מגעיל. לריחות חזקים ודוחים עשויה להיות השפעה דומה. סיבות נוספות להופעת תחושת הבחילה הן מזון מעובד, חוסר איזון במיקרוביום, מחלת ההחזר הוושטי ועוד. [2]

בעוד שבחילות והקאות לטווח קצר אינן מזיקות כשלעצמן, הן עלולות לאותת על קיומה של מחלה חמורה יותר. כשלבחילה נלוות הקאה למשך זמן ממושך, קיימת סכנת התייבשות (נוכח אובדן הנוזלים) ו\או חוסר איזון אלקטרוליטי.

טיפול

טיפול סימפטומטי בבחילות ובהקאות עשוי לכלול הימנעות זמנית ממזון מוצק. בדרך כלל זוהי שיטה יעילה, שכן הבחילה כמעט תמיד גורמת לאובדן תיאבון. שתיית מזון נוזלי אף מטפלת ביעילות בסכנת ההתייבשות.

טיפול באמצעות מזון ושתייה

ניתן לטפל בתחושת הבחילה בעזרת מוצרי מזון ושתייה הנמצאים בהישג יד. בין המאכלים, זנגביל העוזר בהפחתת בחילות עקב הריון וכימותרפיה, נענע יעילה בהפחתת תחושת הבחילה הנובעת מטיפול כימותרפי וקינמון המקל על תחושת הבחילה בעקבות כאבי מחזור. בין מוצרי השתייה המקלים גם הם על תחושת הבחילה, משקאות ספורט המכילים אלקטרוליטים (מינרלים). בנוסף, להקלה בבחילות מומלץ לאכול מאכלים עשירים בחלבון, להימנע משתייה מוגזת ומאכילת מאכלים חריפים או מתובלים.

טיפול באמצעות דיקור סיני

דיקור סיני הוא טיפול יעיל להפחתת בחילות בוקר לנשים בהריון, בחילות במהלך נסיעה, בחילות לאחר ניתוח או בחילות עקב טיפולי כימותרפיה. טיפול בדיקור אינו מזיק והוא נעשה על ידי החדרת מחט דקיקה לעומק של כ-5 מילימטר מתחת לפני העור. על ידי החדרת המחט בנקודות מסוימות רבות בגוף המשפיעות על מערכת העיכול העליונה, תחושת הבחילה משתפרת. נקודת הדיקור P6 הנמצאת בחלק הקדמי של שורש כף היד מאוד יעילה בעיקר בהפחתת הבחילות והקאות מתנועה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ בחילות והקאות הנלוות לטיפול כימי וקרינתי, באתר האגודה למלחמה בסרטן
  2. ^ 10 סיבות לכך שאתם סובלים מבחילות, באתר ‏מאקו‏‏, ‏21 בינואר 2020‏


ערך זה הוא קצרמר בנושא מחלות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34352814בחילה