ארווינג מוסקוביץ'

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף ארווין מוסקוביץ')
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תבנית אישיות ריקה ארווינג מוסקוביץ'אנגלית: Irving Moskowitz;‏ 11 בינואר 1928 - 16 ביוני 2016) היה רופא, איל הון ונדבן יהודי-אמריקאי יליד ניו יורק, התגורר בפלורידה. עסק בבניית בתי חולים ובתי הימורים בקליפורניה. הקים את קרן מוסקוביץ' המסייעת לנזקקים בכל העולם. תרם כספים רבים לארגוני ימין בישראל ולבנייה יהודית במזרח ירושלים.

ביוגרפיה

מוסקוביץ' נולד בניו יורק, בן תשיעי במשפחה בת 13 ילדים, גדל במילווקי, ויסקונסין. הוריו היגרו מפולין לארצות הברית לפני מלחמת העולם השנייה. בשנת 1952 סיים את לימודי הרפואה באוניברסיטת ויסקונסין-מדיסון ועבר לגור בלונג ביץ', קליפורניה, שם פתח מרפאה, שהפכה מאוחר יותר לבית חולים פרטי. ב-1961 קנה בית חולים נוסף. בתקופה זו שימש כרופא מיילד בבית החולים שבבעלותו בשכונת "הוואיין גרדנס". במשך השנים התרחבה רשת בתי החולים ובתי האבות שבבעלותו במדינות קליפורניה ופלורידה. ב-1980 עבר להתגורר בעיר מיאמי בפלורידה.

בשנת 1981, הוענק למוסקוביץ' תואר דוקטור לשם כבוד מטעם אוניברסיטת בר-אילן[1].

ב-1988 קיבל מוסקוביץ' היתר לבנייה והפעלה של מועדוני בינגו בפרוורי לוס אנג'לס. על פי ההסכם עם רשויות קליפורניה, מוסקוביץ' תרם חלק מהרווחים למטרות צדקה. בהמשך התרחבה רשת מועדוני הבינגו לרשת בתי קזינו גדולים[2].

מוסקוביץ' נהג לבקר בישראל מספר פעמים בשנה. בבעלותו היו בית פרטי במשכנות שאננים ודירת נופש במלון "ארבע העונות" בנתניה.

בשנת 1994 העניק ארגון ציוני אמריקה למוסקוביץ' את פרס ברנדייס על תרומתו לארגון.

מוסקוביץ' היה נשוי לצ'רנה, ונולדו לו 8 ילדים. אחד מבניו מתגורר בישראל, אחיו מתגורר בקיבוץ עין דור[3]. אשתו צ'רנה משמשת כמנהלת קרן מוסקוביץ'.

נפטר ב-16 ביוני 2016. נקבר בבית הקברות היהודי בהר הזיתים, ירושלים

קרן מוסקוביץ'

ארווינג מוסקוביץ' ייסד ב-1968 את "קרן מוסקוביץ'"[4] הפעילה בישראל ובמקומות נוספים בעולם, ומסייעת לקרבנות של אסונות טבע. ב-1995 הקימה הקרן "בנק מזון" בקליפורניה, המסייע לנזקקים. לרשות הקרן עמד ב-2004 סכום של 52 מיליון דולר[5].

הקרן ייסדה גם את מפעל "פרס מוסקוביץ' לציונות" המעניק מדי שנה פרסים בסכום כולל של 100,000 דולר לארגונים ופעילים חברתיים בישראל, המגשימים את ערכי הציונות[6]. הפרס נועד להוות מעין משקל נגד לפרס ישראל, לאחר שזאב שטרנהל הוכרז כחתן פרס ישראל לחקר מדע המדינה[7] בהחלטה מעוררת מחלוקת.

פעילותו במזרח ירושלים

חלק מהונו הושקע ברכישת קרקעות במזרח ירושלים כדי ליישבן ביהודים. עד לשנת 1999 השקיע מעל 20 מיליון דולר בבנייה במזרח ירושלים[8]. בין השאר סייע ברכישת בתים וקרקעות ברובע המוסלמי והנוצרי בעיר העתיקה, בעיר דוד, בשייח' ג'ראח, במלון שפרד, בקדמת ציון שבשכונת אבו דיס, בישיבת בית אורות ובשכונות מעלה דוד ומעלה הזיתים[2]. כמו כן סייע ברכישת קרקעות ומבנים בגוש עציון[9], בגוש קטיף וברמת הגולן.

קרן אוורסט

"קרן אוורסט" המכונה גם "ידידי אוורסט האמריקאים" או "חברי אוורסט ארצות הברית", היא קרן התומכת בהתיישבות היהודית ברובע המוסלמי בעיר העתיקה בירושלים. הקרן נוהלה על ידי מוסקוביץ' ורעייתו צ'רנה.

הקרן מעניקה סיוע כספי לעמותות הפעילות בתחום ההתיישבות היהודית ברובע, כדוגמת עטרת כהנים. בין פעולותיה הבולטות:

תמיכה בארגונים שונים

מוסקוביץ' היה יהודי דתי, ותרם כספים רבים לארגוני ימין בישראל. בשנת 2005, למשל, תרם $6,500,000 ל-80 ארגונים שונים[5].

מוסקוביץ' היה אחד התומכים העיקריים של "עמותת עטרת כהנים", יחד עם איל ההון האמריקאי ג'ו מרמלסטיין ומארק בלזברג הקנדי. מוסקוביץ' תרם $2,350,000 לעמותה בשנת 1994. ב-1996 השתתף בטקס הכנסת ספר תורה לישיבה של העמותה, ושם אמר: ”אסור לנו לשכוח לרגע שהדור שלנו נבחר להגשים את שיבת ציון. אחרי שהקרבנו אלפיים שנה למען חלום השיבה לירושלים, אסור לנו לתת לזה לחמוק מבעד לאצבעות.”[3]

עם הגופים הישראליים שזכו לתמיכות משמעותיות ממנו נמנים: ישיבת בית אל, ישיבת מרכז הרב, קרן חברון, ארגון ישראל הצעיר, ארגון ציוני אמריקה, מועצת יש"ע, וערוץ 7. מוסקוביץ תרם גם לארגונים לא-ישראליים בעלי אידאולוגיה שמרנית, כגון: "Americans for a Safe Israel", "Center for Security Policy", "Jewish Institute for National Security Affairs" "One Israel Fund", "Hudson Institute", "American Enterprise Institute".

מוסוקביץ' שימש יועץ מומחה במרכז אריאל למחקרי מדיניות.[דרוש מקור]

ב-1994, כחודש לאחר טבח מערת המכפלה, פורסם בעיתון "Jewish Press", היוצא לאור בברוקלין, מאמר פרי עטו שבו כתב: ”ערבים רוצחים ופוצעים יהודים בישראל מדי יום, ורק כשקם יהודי בודד שזועם על הטרור הערבי, ופוגע בערבים - פתאום קמה צעקה מחרישת אוזניים ברחבי העולם. ממשלת ישראל נדרשת "לפצות" את הערבים על פשע שלא ביצעה. יש קריאות לפנות את כל יהודי חברון, יהודה ושומרון.” במאמר טען שעל ברוך גולדשטיין השתלטה אי שפיות זמנית ומשווה את הרצח לרצח של האחים לייל ואריק מננדז שרצחו את הוריהם בארצות הברית ב-1989.

מוסוקביץ' התנגד בחריפות לתהליך אוסלו, והתבטא לא פעם בגנות יצחק רבין.[דרוש מקור]

במכתב למערכת ששלח ל"וושינגטון פוסט" ב-1997, כתב: ”אם תהליך השלום לא מסוגל לעכל את נוכחותן של 50 משפחות יהודיות בסמוך לכותל המערבי, אזי מדובר בתהליך שברירי בלתי תקין. פסילה של פרויקט בנייה על הר הזיתים רק בגלל קרבתה לשכונה ערבית מעניקה הכשר להנחת היסוד של יאסר ערפאת, לפיה פלסטינים וישראלים לא מסוגלים לחיות ביחד בירושלים. בכל מקום אחר בעולם מקרה כזה היה מוגדר כגזענות.”

היה ידוע כתורם לאליאנה רוס-לאטינן, נציגת פלורידה בקונגרס.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ מקבלי תואר דוקטור לשם כבוד, אוניברסיטת בר-אילן
  2. ^ 2.0 2.1 רשימת המשפיעים - ארווין מוסקוביץ, באתר "ירושלים ברשת".
  3. ^ 3.0 3.1 מתוך מאמר של צדוק יחזקאלי בעיתון ידיעות אחרונות מ-4 באוקטובר 1996. מצוטט כאן.
  4. ^ אתר האינטרנט של "קרן מוסקוביץ'"
  5. ^ 5.0 5.1 פרופיל של ארווינג מוסקוביץ' (באנגלית) הכולל סקירה של הונו ופעילותו.
  6. ^ אתר "פרס מוסקוביץ' לציונות"
  7. ^ עוזי ברוך, גם השנה: פרס מוסקוביץ' לציונות, באתר ערוץ 7, 30 בדצמבר 2008
  8. ^ E. Wohlgelernter, "His Money Talks," Jerusalem Post, January 12, 1999.
  9. ^ נתנאל לייפר, ‏חדשות: ארווין מוסקוביץ מתכנן להקים מלון פאר ליד גוש עציון, באתר כיפה, 29 ביוני 2015
  10. ^ בית הכנסת שקם לתחייה, באתר איגוד בתי-הכנסת העולמי
  11. ^ רס"ן רועי קליין ז"ל;
    רותי אברהם הנצחה: "בית רועי" בסמוך ל"בית שרון"
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
ארווינג מוסקוביץ'25531506