בנק מזון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חיילי צה"ל אורזים מזון בחבילות לנזקקים עבור קמחא דפסחא במחסן של אגודת יד ביד בלוד
חיילי חיל הים של ארצות הברית ממיינים מזון בבנק מזון בסינגפור במסגרת פרויקט למען הקהילה

בנק מזון הוא ארגון ללא כוונת רווח, ארגון צדקה, המפיץ מזון לאלה שיש להם קושי לרכוש מספיק כדי למנוע רעב.

בצפון אמריקה ובאוסטרליה, בנקי מזון בדרך כלל פועלים בדגם של "מחסן". הם משתמשים כמרכז אחסון והפצה למחסנים קטנים יותר ובדרך כלל לא מחלקים מזון ישירות ללקוחות. לאחר שהמזון נאסף, ממויין ועובר בקרת איכות, בנקים אלו מפיצים אותו ללא כוונת רווח אל גופים שונים בקהילה או גופים ממשלתיים, כולל בתי תמחוי, מקלטים לחסרי בית, בתי יתומים, ובתי ספר. מחוץ לצפון אמריקה ואוסטרליה מתקיים לרוב דגם "קו החזית". בנקי מזון אלו מוסרים את רוב או כל המזון שלהם ישירות למשתמשי הקצה.

לשני הדגמים, המקורות הגדולים ביותר של מזון הם מגדלים, יצרנים, מפיצים, קמעונאים, אשר הצטברו אצלם במהלך הרגיל של עסקיהם, עודפי מזון שאינם יכולים למכור. ישנם בנקי מזון המקבלים חלק ניכר של המזון שלהם מתורמים פרטיים, לרבות מתנדבים שלהם. לפעילות ארגונים אלו חפיפה ניכרת עם הצלת מזון מאובדן  ולקט.

בנק המזון הראשון בעולם St. Mary's Food Bank Alliance הוקם בפיניקס בארצות הברית בשנת 1967. בהמשך ארגון זה התמזג ב"פידינג אמריקה". ארגון זה מחלק מזון למיליוני אנשים באחבי ארצות הברית. קלייר בבינו-פונטנוט שעומדת בראש הארגון נכללה בשנת 2020 ברשימת טיים 100.

מאז 1967 אלפים רבים הוקמו בכל רחבי העולם. באירופה הצורך בבנקי מזון היה מועט עד לאחרונה בשל מערכות רווחה נרחבות, אך מספרם של בנקי המזון גדל במהירות לאחר המשבר הכלכלי העולמי ב-2008, שהחמיר את התנאים הכלכליים לבעלי הכנסות נמוכות.

בנקי מזון בישראל

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בנק מזון בוויקישיתוף
ערך זה הוא קצרמר בנושא כלכלה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

בנק מזון32713528Q113603