ארבע קרן

מתוך המכלול
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
ארבע קרן
ארבע-קרן (זכר) בהודו

Tetracerus quadricornis I.jpg

מיון מדעי
ממלכה בעלי חיים
מערכה מיתרניים
מחלקה יונקים
סדרה מכפילי פרסה
משפחה פריים
תת-משפחה פרים
שבט קצרי קרניים
סוג ארבע קרן
מין ארבע קרן
שם מדעי
Tetracerus quadricornis
תחום תפוצה
Tetracerus quadricornis map.png

ארבע קרן (שם מדעי: Tetracerus quadricornis; מוכר גם בשם אנטילופת ארבע-קְרָנִים או בכינוי ההודי "חוסינגה"), הוא סוג של אנטילופה אסייתית מתת-משפחת פרים ובשבט קצרי קרניים, החי בדרום אסיה ומהווה מין יחיד בסוגו. סוג זה תואר לראשונה בשנת 1816, והוא הפרסתן הקטן ביותר בתת-משפחת הפרים ולמעשה דומה מאד לאנטילופות קטנות מתת-משפחת הצבאיים.

שמו המדעי נגזר מיוונית ומלטינית כדלהלן: "Tetra" = ארבע, "cerus" = קרן (ביוונית); "quadri" = ארבע, "cornis" = קרניים (בלטינית). הכפל של המילים בא להדגיש את התכונה הייחודית של קרניו שאינם מצויות אצל אף פרסתן אחר. כמו כן גם כינויו ההודי "חוסינגה" פירושו "בעל ארבע קרניים".

תיאור

נקבת ה"ארבע קרן"

לארבע קרן פרווה קצרה וגסה בצבע חום אדמדם כהה בדרך כלל, ולעיתים קרובות ניתן לראות כאלו עם פרווה כתמתמה או צהבהבה חולית. הצבע הלבן מצוי בכמה מקומות כדוגמת הגחון, צדדי הרגליים, וקצות האוזניים; כמו כן יש לו סינר לבן המקיף את הלוע והשפתיים בדומה לאייל פרדי לבן-זנב.

עיניו גדולות ושחורות, ומצידם נראה לעיתים פס שחור מחורץ היורד עד האף המסתיר את בלוטות הריח השחורות שבצדדי העיניים. אפו גדול ושחור בצורה המזכירה מאד את האיילים, ומסביב לו יש פס לבן דקיק. לעיתים ניתן לראות כתמים שחורים בצדדי הרגליים או בלחיים. רגליו של הארבע-קרן דקות וארוכות, וחלקו האחורי גבוה מעט מחלקו הקדמי בשל הגפיים הקדמיות הקצרות המשוות לו מראה כפוף.

כפי שמרמז שמו התכונה הייחודית של זכרי הארבע קרן היא שמלבד זוג הקרניים הרגילות הממוקמות בין האוזניים, ישנם זוג קרניים קצרות נוספות הקרובות יותר למצח; שני זוגות הקרניים דקות שחורות ומחורצות, אולם בעוד שאורך הזוג הרגיל הוא עד 12 ס"מ, הרי שאורך הזוג הנוסף הוא 5-2 ס"מ בלבד. לחלק מהזכרים הזוג הנוסף קצר אף יותר ונראה ככפתורים, וישנם זכרים רבים בעלי זוג אחד בלבד או שהזוג הנוסף שלהם נושר בגיל מבוגר ובמקומם יש עור שחור נטול שיער. הקרניים הרגילות אינן נופלות, אולם הם עלולות להינזק במהלך הקרבות. הנקבות על פי רוב נטולות קרניים, ובמקומות מסוימים עלול לצמוח להם זוג קרניים אחד בלבד.

מידות גופו של הארבע-קרן הן:

  • גובה הכתפיים: 65-55 ס"מ.
  • אורך הראש והגוף: 110-90 ס"מ.
  • אורך הזנב: 15-10 ס"מ.
  • משקל: 25-17 ק"ג.

לארבע-קרן שלושה תת-מינים:

  • T. q. quadricornis
  • T. q. subquadricornutus
  • T. q. iodes

תפוצה ובית גידול

איור המציג זכר ונקבה של "ארבע-קרן"

בדומה לקרובו הנילגאי גם הארבע קרן אנדמי לתת-היבשת ההודית, ותפוצתו משתרעת החל מדרום הודו עד דרומה של נפאל; בעבר התפוצה הייתה רציפה, אולם כיום מספר אוכלוסיות בצפון ודרום הודו מקוטעות כאשר מרבית האוכלוסייה מצויה במרכז הודו.

בית גידולו של הארבע-קרן כולל יערות נשירים, שיחים צפופים, חורשות, או בסוואנות ה"טאראי" ההודיות.

אקולוגיה והתנהגות

הארבע קרן הוא בעל חיים בודד ופעיל יום בדרך כלל, אשר מצוי בהודו בצפיפות אוכלוסייה נמוכה של 3.6-0.2 אנטילופות לקמ"ר; למרות זאת במקומות מסוימים ניתן לראותו חי בקבוצות קטנות של 4-3 פרטים. בשבי, עונת הרבייה מתרחשת בחודשי הקיץ הגשומים מיולי עד ספטמבר, ובמשך כל התקופה הזאת הזכרים הופכים לאגרסיביים אחד כלפי השני כאשר קרבות ביניהם עלולים לגרום לפציעות קטלניות, באמצעות זוגות הקרניים החדות שלהם; בשאר השנה לעומת זאת הזכרים והנקבות חיים בנפרד. לאחר תקופת היריון של 8-7.5 חודשים, הנקבה ממליטה עופר אחד עד שלושה השוקלים בעת לידתם כ-ק"ג אחד. העופרים שוהים עם אימם במשך שנה ומגיעים לבגרות בסביבות שנתיים.

תזונתו של הארבע-קרן כוללת עלים, פרחים, פקעות ופירות. כקרובו הנילגאי גם הארבע קרן צריך לשתות באופן קבוע על מנת לשרוד, ולכן הוא אינו מתרחק מידי ממקורות מים. הארבע קרן הוא אנטילופה זהירה וחששנית מאוד, ובדרך כלל כשיותקף על ידי טורף הוא יסתתר בשיחים ללא ניע למרות שהוא מסוגל לרוץ בזריזות. בשעת סכנה המבוגרים משמיעים קול אזעקה הנשמע כמו 'פהרונק' צרוד, וכן יש להם קולות שקטים יותר המשמשים כתקשורת עם מבוגרים או עופרים אחרים. הם גם מתקשרים ביניהם באמצעות הפרשת ריח, וזכרים טריטוריאליים ישאירו ערמות גללים בשטחם או יסמנו את הצמחייה באמצעות בלוטות הריח שבצידי העיניים. בדומה לאלקרן הגדות ההליכה והריצה של אנטילופה זאת היא קופצנית . את הארבע קרן ניתן לאלף בקלות כאשר הוא צעיר, אם כי הוא עדין למדי וזקוק לטיפול מיוחד.

איומים ושימור

מצבו של הארבע קרן מוגדר כ-"פגיע" (VU) על ידי IUCN, בשל בירוא יערות, ואובדן בתי גידול לצורך חקלאות. הוא גם מבוקש מאד על ידי ציידים בתור פוחלץ בשל קרניו המיוחדות, ובמקומות מסוימים בהודו הוא ניצוד גם לבשר. ההערכה היא שנותרו רק 10,000 בטבע, אולם רובם נמצאים באזורים מוגנים מציד. הארבע-קרן רשום בחוק ההגנה של חיות הבר ההודיות אם כי דרושה אכיפה רצינית יותר על הציד. אויביו בטבע הם בעיקר טיגריסים, נמרים הודים, דהולים, זאבים, וחתולי בר אחרים. בשבי תוחלת חייו של הארבע קרן היא עד 10 שנים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

סמל המכלול גמרא 2.PNG
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רישיון cc-by-sa 3.0