אסוציאליות
האסוציאליות (ידועה גם כ"א-סוציאליות" או "א-חברתיות", באנגלית: Asociality) מתייחסת לחוסר המוטיבציה לעסוק באינטראקציה חברתית או בפעילויות חברתיות, נטייה להתבודדות ארוכת טווח, העדפה חזקה לפעילויות בודדות, אדישות, נסיגה מהחברה, חוסר בכישורים חברתיים, ופחד משיפוטם של אחרים.[1] אנשים הסובלים מהתנהגות א-סוציאלית פעמים רבות סובלים מהפרעות נפשיות שונות, או שהם מופנמים מאוד.
א-סוציאליות לעומת אנטי-סוציאליות
האסוציאליות נבדלת מהתנהגות אנטי-סוציאלית או אנטי-חברתית, אך התנהגויות אלו אינן סותרות זו את זו.[1] בעוד שהתנהגות אנטי-סוציאלית היא פעולה הפוגעת או שלא מתחשבת ברווחתם של אחרים, התנהגות א-סוציאלית מתייחסת לחוסר מוטיבציה לעסוק באינטראקציה חברתית, בנטייה להתבודדות ארוכת טווח, ובחוסר בכישורים חברתיים. התנהגות אנטי-סוציאלית יכולה להיות קשורה להפרעת אישיות חמורה הנקראת הפרעת אישיות אנטי-סוציאלית, בעוד שהתנהגות א-סוציאלית מתקשרת פעמים רבות לבעיות נפשיות שונות, כמו חרדה חברתית או דיכאון.
בפסיכופתולוגיה
חרדה חברתית[2]
התנהגות אסוציאלית נצפית אצל אנשים עם הפרעת חרדה חברתית, שחווים חרדה ופחדים תמידיים ובלתי רציונליים ממגוון של מצבים חברתיים או מביצוע פעולות מסוימות בפומבי. לעיתים קרובות, יש להם התקפי חרדה או חרדה חמורה כתוצאה מכך, מה שעלול להוביל מדי פעם לאגורפוביה. כאשר אינם מטופלים, אנשים עם חרדה חברתית עלולים להפגין התנהגות אסוציאלית בבגרותם, הם נמנעים מאינטראקציות חברתיות ובחירות קריירה הדורשות מיומנויות בין-אישיות.
סכיזופרניה[3]
אנשים עם סכיזופרניה עלולים לחוות ליקויים חברתיים או חוסר תפקוד כתוצאה מההפרעה, מה שמוביל להתנהגות אסוציאלית. אשליות והזיות תכופות או מתמשכות עלולות להשפיע על מערכות יחסים וקשרים חברתיים אחרים, לבודד אנשים עם סכיזופרניה מהמציאות ובמקרים מסוימים להוביל את הסכיזופרן להיות חסר בית. גם כשהם מטופלים בתרופות להפרעה, הם עלולים לא להיות מסוגלים לעסוק בהתנהגויות חברתיות כמו ניהול שיחות, תפיסה מדויקת של רגשות אצל אחרים או תפקוד במסגרות צפופות.
הפרעות אישיות
הפרעת אישיות נמנעת[4]
אנטיסוציאליות שכיחה מאוד בקרב אנשים עם הפרעת אישיות נמנעת. הם חווים אי נוחות ומרגישים מעוכבים במצבים חברתיים, מוצפים בתחושות של חוסר התאמה. אנשים כאלה נשארים מפחדים באופן עקבי מדחייה חברתית, ובוחרים להימנע ממעורבות חברתית מכיוון שהם לא רוצים לתת לאנשים את ההזדמנות לדחות (או אולי לקבל) אותם.
הפרעת אישיות סכיזואידית
הפרעת אישיות סכיזואידית מאופיינת בחוסר עניין בקשרים חברתיים, נטייה לאורח חיים בודד, סודיות, קור רגשי ואדישות. אנשים אלו עשויים להפגין בו-זמנית עולם פנטזיה פנימי עשיר ומשוכלל.
הפרעת אישיות סכיזוטיפלית[5]
הפרעת אישיות סכיזוטיפלית מאופיינת בצורך בבידוד חברתי, חרדה במצבים חברתיים, התנהגות וחשיבה מוזרה ולעיתים קרובות אמונות לא שגרתיות. אנשים עם הפרעה זו חשים אי נוחות קיצונית עם שמירה על קשרים קרובים עם אנשים.
הפרעות על הספקטרום האוטיסטי[6]
התנהגות אנטיסוציאלית נצפתה אצל אנשים שאובחנו עם הפרעה על הספקטרום האוטיסטי. אנשים אלו עלולים להפגין נטיות אנטיסוציאליות עמוקות, עקב קשיים עם יחסים בין אישיים. סיבות נוספות להתנהגות אנטיסוציאלית כוללות יכולת הבעה חברתית מוגבלת ורגישות נמוכה לרמזים חברתיים ולרגשות.
דיכאון מג'ורי ודיסיתימיה[7]
אסוציאליות יכולה להופיע אצל אנשים עם דיכאון מג'ורי (קליני) או דיסתימיה, מכיוון שאנשים אלו מאבדים עניין בפעילויות יומיומיות ובתחביבים שהם נהנו מהם, מה שלעיתים קרובות כולל פעילויות חברתיות, וכתוצאה מכך מפתחים נטיות של נסיגה חברתית.
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 The Swaddle, Devrupa Rakshit, The Difference Between 'Asocial' and 'Antisocial', The Swaddle, 2020-07-25 (באנגלית אמריקאית)
- ^ Franchesca S Kuhney, Katherine S F Damme, Andrea Pelletier-Baldelli, Charlotte Chun, Prevalence and Functional Consequences of Social Anxiety in Individuals at Clinical High-Risk for Psychosis: Perspective From a Community Sample Comparison, Schizophrenia Bulletin Open 2, 2021-06-26, עמ' sgab025 doi: 10.1093/schizbullopen/sgab025
- ^ Stephen R. Marder, Silvana Galderisi, The current conceptualization of negative symptoms in schizophrenia, World Psychiatry 16, 2017-2, עמ' 14–24 doi: 10.1002/wps.20385
- ^ APA dictionary of psychology
- ^ Daniel L. Schacter, Psychology, New York, NY : Worth Publishers, 2011, מסת"ב 978-1-4292-3719-2
- ^ Autism, PDD-NOS & Asperger's fact sheets | Aspergers & interpersonal relationships, www.autism-help.org
- ^ Social skills training - children, effects, therapy, adults, person, people, used, medication, www.minddisorders.com
אסוציאליות34804492Q2426195