אלי שילר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אלי שילר מקבל אות הוקרה ממערכת 'עת-מול' (הוצאת יד בן-צבי), ל"ג בעומר תשע"ב

אלי שילר (1938 - 2 בדצמבר 2018) היה חוקר ירושלים וארץ ישראל, מורה דרך, עורך, מייסד ובעלים של הוצאת אריאל ומחברם של עשרות מאמרים.

קורות חייו ומעשיו

שילר נולד בהונגריה, ואיבד את אביו בשואה[1]. בגיל שבע[2] עלה לארץ ישראל עם אמו ואחיו. ב-1967 השתקע בירושלים, בשכונת בית הכרם.

שילר למד ארכאולוגיה ולימודי ארץ ישראל וסייר בארץ בין היתר עם מורו זאב וילנאי. כמורה דרך וכחוקר עצמאי איתר תצלומים עתיקים רבים בעיקר בירושלים. את התצלומים הוציא לאור בשנת 1975 בשני אלבומים: "צילומי ירושלים הראשונים: העיר החדשה" ו"צילומי ירושלים הראשונים: העיר העתיקה". באותה שנה ייסד את הוצאת אריאל לספרים בנושאי היסטוריה וגאוגרפיה של ארץ ישראל העתיקה ומדינת ישראל. בהמשך הוציא לאור עוד עשרה אלבומי צילומים היסטוריים של ארץ ישראל.

במסגרת ההוצאה ערך שילר עשרות ספרים וכתב עשרות מאמרים מקוריים בכל תחומי חקר ירושלים, הגליל (בעיקר צפת), דתות ועדות בארץ ישראל ועוד. פרסומיה העיקריים של ההוצאה הם כתבי העת "קרדום" (19781985) ו"אריאל" (מ-1985 ואילך), שניהם בעריכת שילר.

שילר פרסם במסגרת ההוצאה וכתב העת "אריאל" רק חומרים מקוריים, שלא פורסמו קודם, כתובים בנוסח שווה לכל נפש ב"תפר שבין אקדמי לפופולרי, מדויק, מעמיק, אבל לא אקדמי ומתרחק". כמו כן עסק שילר באיתור, תרגום ופרסום ספרות עולי רגל ותיירים לארץ ישראל. בין היתר ערך והוציא לאור את ספר היובל לזאב וילנאי, "ספר וילנאי".

בל"ג בעומר תשע"ב 10 במאי 2012, זכה באות הוקרה ממערכת כתב העת עתמול (מו"ל יד יצחק בן צבי) על תרומתו להפצת ידיעת ארץ ישראל בציבור הרחב.[3]

שילר נפטר ב-2 בדצמבר 2018. בשנות חייו האחרונות עסק בהבאה לדפוס של ספרים נדירים בעלי חשיבות בתולדות ארץ-ישראל.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ דף עד שמילא שילר על אביו
  2. ^ עופר אדרת במאמרו בהארץ
  3. ^ הנימוקים למתן אות ההוקרה מטעם מערכת 'עת-מול'
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

24576376אלי שילר