אורנגאוטן סומטרי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף אורנגאוטן סומטרה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןאורנגאוטן סומטרי
נקבת אורנגאוטן סומטרי
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
סדרה: פרימטים
תת־סדרה: קופים צרי אף
משפחה: הומינידיים
תת־משפחה: פונגינאים
סוג: אורנגאוטן
מין: אורנגאוטן סומטרי
שם מדעי
Pongo abelii
תחום תפוצה

תפוצת האורנגאוטן הסומטרי (בירוק)

האורנגאוטן הסומטרי (שם מדעי: Pongo abelii) הוא אחד משלושה מיני האורנגאוטן החיים כיום. הוא חי רק בסומטרה שבאינדונזיה, ונדיר יותר מהזן השני של אורנגאוטן, האורנגאוטן הבורנאי.

מאפיינים פיזיולוגיים

נקבת אורנגאוטן מדגימה יכולות טיפוס מרשימות

האורנגאוטן הסומטרי מגיע לגובה של 1.4 מטר ומשקל של 90 קילוגרם. הנקבות קטנות יותר, ומגיעות לגובה של 90 סנטימטר ומשקל של 45 קילוגרם בלבד. לאורנגאוטן הסומטרי פנים ארוכות וצרות יותר מלאורנגאוטן הבורנאי, ופרוותם בגוון בהיר יותר של אדום. האורנגאוטנים הם טפסנים מעולים ומבנה גופם מותאם לבילוי זמן רב על עצים. ידיהם הארוכות, שמגבילות את תנועתם על הקרקע, מאפשרות להם לעבור בקלות מענף לענף. האורנגאוטנים אינם נמרצים כמו השימפנזים, והם איטיים יותר. לאורנגאוטנים זכרים יש כיסי שומן בלחיים, והם חזקים יותר מן הנקבות.

אורח חיים והתנהגות

זכר אורנגאוטן סומטרי

שימוש בכלים

כמו קופי אדם אחרים, גם האורנגאוטנים מסוגלים להשתמש בכלים. דוגמה אחת לכלי נפוץ בו האורנגאוטנים מדגימים שימוש הוא מקל ממנו הם מורידים את הענפים הקטנים והעלים, ומשתמשים בו כדי לחפור בורות באדמה בחיפוש אחר מזון, הפלת כוורות דבורים, חפירה בגזעי עצים, ועוד. אורנגאוטן שגדל במקלט אורנגאוטנים הצליח לדוג דגים בעזרת מקל, לאחר שראה דייגים מקומיים משתמשים במקלות דיג לשיפוד דגים. אורנגאוטנים משתמשים במקלות גם כדי לסלק קוצים ושערות דוקרניות מפירות וצמחים אחרים לפני שהם אוכלים אותם, ומסוגלים להשתמש במקלת קצרים וחדים כמו מזלג פרימיטיבי לאכילת פירות. האורנגאוטן הבורנאי, בניגוד לסומטרי, כמעט ולא מדגים שימוש במקל, למרות הימצאות תנאים דומים בבורנאו. אורנגאוטנים משתמשים גם בעלים רחבים כדי להכין מיטות מאולתרות לשינה, וכדי להכין סככות להגנה מפני הגשם.

תינוק אורנגאוטן סומטרי

חברתיות ואורח חיים

בניגוד לאורנגאוטן הבורנאי, האורנגאוטן הסומטרי מבלה את רוב זמנו על עצים (כנראה מאחר שבסומטרה יש טורפים גדולים כגון הטיגריס הסומטרי), והם הרבה יותר חברתיים מקרוביהם בבורנאו. בעוד האורנגאוטן הבורנאי נוטה להתבודד רוב הזמן, אורנגאוטנים סומטריים נוטים להתקבץ לקבוצות קטנות כדי לאכול. למרות זאת, זכרים מבוגרים מעדיפים להימנע ממפגשים אד עם השני. לזכרים צעירים מעמד נחות לעומת הבוגרים, והנקבות מגרשות את הזכרים הצעירים. לעיתים קרובות לזכרים יש עיכוב בהתפתחות המאפיינים הגופניים, כגון כיסי לחיים ושרירים מפותחים.

אורנגאוטנית ממוצעת תלד בדרך כלל פעם ב-9.3 שנים, פרק זמן ארוך יותר מכל קופי האדם האחרים. תינוקות אורנגאוטן נצמדים לאימם במשך 3-5 שנים, וגם לאחר שהם נפרדים מאמם הם ממשיכים להיפגש איתה לעיתים. אורנגאוטנים מסוגלים לחיות בין 50 ל 60 שנה. הם מגיעים לבגרות בערך בגיל 15, ולכל נקבה יש בדרך כלל שלושה צאצאים במהלך חייה.

תזונה

תזונתו של האורנגאוטן הסומטרי מבוססת על פירות וחרקים, בניגוד לקרובו הבורנאי שתזונתו מאופיינת בעיקר בעלים וקליפות עצים. הם לעיתים אוכלים גם ביצי ציפורים וחסרי חוליות קטנים, והם כמעט לא ניזונים מקליפות עצים בניגוד לקרובם הבורנאי.

שימור

האורנגאוטן הסומטרי אנדמי לצפון האי סומטרה. בעבר אוכלוסייתם הייתה נפוצה יותר וניתן היה למצוא אותם גם בדרום האי. האורנגאוטנים חיים ביערות גשם, ומעדיפים לחיות בקרבת מקורות מים. כיום יש בטבע בסביבות 10,000 אורנגאוטנים, והמספר ממשיך לעלות כתוצאה מתוכניות מוצלחות של השבה לטבע. האיום העיקרי על האורנגאוטנים הוא חברות מטעים שהורסות את יערות הגשם בהם האורנגאוטנים חיים. בנוסף לכך, באזורים בהם האורנגאוטנים לא מוגנים (ולעיתים גם באזורים בהם הם מוגנים) תינוקות האורנגאוטן נחטפים מאימהותיהם (שלעיתים קרובות נרצחות על ידי הציידים) כדי לשמש כחיות מחמד בלתי חוקיות בכל מיני מקומות בעולם, בייחוד דרום מזרח אסיה ואזורי פשע בדרום אמריקה ומקסיקו.

ישנה תוכנית עולמית להצלת האורנגאוטן הסומטרי בה מעורבים מספר ארגונים בינלאומיים, גני חיות רבים, ומקלטים לאורנגאוטנים בסומטרה עצמה. התוכנית כוללת חינוך מחדש, גיוס תרומות, הצלת אורנגאוטנים שנלקח כחיות מחמד, רביית אורנגאוטנים בגני חיות ושחרור לטבע של פרטים מגני חיות כדי לשקם את האוכלוסייה.

בישראל ישנם אורנגאוטנים סומטריים בספארי ברמת גן ואורנגאוטנים בורנאיים בחי פארק בקריית מוצקין.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אורנגאוטן סומטרי בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

אורנגאוטן סומטרי22742185