אוניברסיטת טוקיו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אוניברסיטת טוקיו
東京大学
סמליל אוניברסיטת טוקיו
בניין אודיטוריום יאסודה - אוניברסיטת טוקיו
בניין אודיטוריום יאסודה - אוניברסיטת טוקיו

אוניברסיטת טוקיויפנית: 東京大学 או בקיצור 東大; באנגלית: UTokyo) היא אוניברסיטת מחקר לאומית המדורגת בכלליות כאוניברסיטה היוקרתית ביותר ביפן. לאוניברסיטה חמישה קמפוסים: בהונגו, קומאבה, קשיווה, שירוקן ונקנו וכן גם עשר פקולטות עם למעלה מ־29,000 סטודנטים, מהם כ־2,100 זרים (אחוז גבוה יחסית לסטנדרטים היפנים). למרות שכמעט כל המקצועות האקדמיים נלמדים באוניברסיטה, היא כנראה נודעת בעיקר בפקולטות למשפטים ולספרות שלה. אוניברסיטה זו הצמיחה פוליטיקאי צמרת יפנים רבים, אך שיעור זה הולך ויורד בהדרגה. לדוגמה, היחס של ראשי ממשלה יפניים שלמדו באוניברסיטה היה 2/3, 1/2, 1/4, 1/5, ו-1/6 בשנות ה־50, 60, 70, 80 ו־90 של המאה ה-20 בהתאמה.

אוניברסיטת טוקיו נחשבת ליוקרתית בתחומים רבים כאשר המתחרים שלה הם אוניברסיטת קיוטו כאוניברסיטה ציבורית, ואוניברסיטאות אוניברסיטת ואסדה ואוניברסיטת קיו כאוניברסיטאות פרטיות. בתחום המדע, אוניברסיטת קיוטו הצמיחה הכי הרבה מדענים וזוכי פרס נובל. אחד הנשיאים של אוניברסיטת טוקיו היה קיקוצ'י דאירוקו.

האקמון (השער האדום)

קמפוס הונגו הראשי ממוקם על שטחה-לשעבר של משפחת מאדה, בעלי אחוזה בריבונות קגה בתקופת אדו. ציון הדרך הידוע ביותר של האוניברסיטה, האקמון (בתרגום חופשי: השער האדום), הוא שריד של תקופה זו. סמל האוניברסיטה הוא עלה מעץ הגינקגו, אשר נפוץ באזור זה.

האוניברסיטה נוסדה בתקופת מייג'י בשנת 1877 תחת שמה הנוכחי באמצעות מיזוג בתי ספר ממשלתיים ישנים לרפואה וללימודי המערב (המוסד השני כונה בתחילת דרכו "המכון לתרגום ספרים ברבריים"). שמה שונה ל"האוניברסיטה הקיסרית" (帝國大學 ביפנית) בשנת 1886 ולאחר מכן ל"האוניברסיטה הקיסרית של טוקיו" (東京帝國大學 ביפנית) בשנת 1887 כאשר נוצרה מערכת האוניברסיטאות הקיסריות. בשנת 1947, לאחר תבוסת יפן במלחמת העולם השנייה, שונה שמה חזרה לשמה המקורי. עם תחילת המערכת האוניברסיטאית החדשה ביפן בשנת 1949, האוניברסיטה צירפה לעצמה את בתי הספר הישנים "פירסט הייר" (First Higher School, כיום קמפוס קומבה) ו"טוקיו הייר" (Tokyo Higher School), אשר מעתה ואילך לימדו סטודנטים בשנתם הראשונה והשנייה, בזמן שהפקולטות בהונגו דאגו לסטודנטים בשנתם השלישית והרביעית.

מאז שנת 2004, אוניברסיטת טוקיו הצטרפה לתאגיד אוניברסיטאי לאומי תחת חוק חדש אשר מתייחס לכל האוניברסיטאות הלאומיות. למרות איחוד זה, אשר הוביל לעלייה בעצמאות הכלכלית ובעצמאות בכלל, אוניברסיטת טוקיו עדיין נשלטת חלקית על ידי משרד החינוך היפני. האוניברסיטה חברה בברית הבינלאומית לאוניברסיטאות מחקר, בקונסורציום RU11, באיגוד אוניברסיטאות המחקר במזרח אסיה, בפורום מנהיגי האוניברסיטאות העולמי ובפרויקט האוניברסיטה העולמית המובילה.

פקולטות ובית ספר למוסמכים

אולם יסודה שבקמפוס הונגו באוניברסיטת טוקיו

פקולטות

בית ספר למוסמכים

מוסדות מחקר

דירוגים

דירוג בין-לאומי

דירוג אזורי - אסיה

  • Times Higher Education: מקום 5 (2024)
  • דירוג QS לאוניברסיטאות: מקום 6 (2024)

דירוג אזורי - יפן

  • דירוג שאנגחאי: מקום 1 (2023)
  • Times Higher Education: מקום 1 (2024)
  • דירוג QS לאוניברסיטאות: מקום 1 (2024)

בוגרים מפורסמים

ראשי ממשלה

מתמטיקאים

אחרים

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אוניברסיטת טוקיו בוויקישיתוף


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

39076085אוניברסיטת טוקיו