Clostridium acetobutylicum

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןClostridium acetobutylicum
Clostridium acetobutylicum.jpg
חיידקי Clostridium acetobutylicum מבעד למיקרוסקופ ניגוד מופעים
מיון מדעי
ממלכה: חיידקים אמיתיים
מערכה: Firmicutes
מחלקה: Clostridia
סדרה: Clostridiales
משפחה: Clostridiaceae
סוג: Clostridium
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Clostridium acetobutylicum

Clostridium acetobutylicumתעתיק לעברית: קלוסטרידיום אצטובוטיליקום) הוא מין של חיידק גראם-חיובי בעל צורת מתג שמכונה לעיתים גם אורגניזם ויצמן על שם פרופסור חיים ויצמן. בשנת 1916, בעת ששימש כמרצה בכיר באוניברסיטת מנצ'סטר שבאנגליה, השתמש ויצמן בחיידק זה בתור כלי ביוכימי על מנת לייצר אצטון, אתנול ובוטנול מעמילן בשיטה הקרויה Acetone–butanol–ethanol fermentation ‏(ABE process). בשיטה זו ניתן לייצר 3 מולקולות של אצטון, 6 של בוטנול ו-1 של אתנול מעמילן. השיטה אפשרה ייצור מהיר וקל יותר של Cordite שהוא אבק שרפה נטול עשן אשר החליף את אבק השרפה השחור בצבא הבריטי. שיטה זו סללה גם את הדרך להשגת דלקים לרכבים וכן לייצור של גומי סינתטי.

בשונה משמרים אשר מתסיסים סוכרים לכוהל ופחמן דו-חמצני, חיידקים בסוג Clostridium מסוגלים להתסיס חומרים שונים (מי גבינה, סוכר, עמילן, תאית וייתכן שגם ליגנינים) על מנת לייצר בוטנול, חומצה פרופאונית, אתר וגליצרין[דרוש מקור].

שימושים בהנדסה גנטית

בשנת 2008 הצליחו מדענים לייצר זן מהונדס גנטית של E. coli שמסוגל לייצר בוטנול. על מנת לייצר את הזן השתמשו המדענים בגנים של C. acetobutylicum[1]. בשנת 2013 הצליחו מדענים לייצר זן מהונדס גנטית של חיידקים המסוגל לייצר אלקאנים. לשם כך השתמשו החוקרים בגנים לאנזים fatty acyl-CoA reductase שמקורו ב-C. acetobutylicum[2].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Atsumi S, Hanai T, Liao JC. (2008). Non-fermentative pathways for synthesis of branched-chain higher alcohols as biofuels. Nature. Jan 3;451(7174):86-9. PMID 18172501.
  2. ^ Choi YJ, Lee SY. (2013). Microbial production of short-chain alkanes. Nature. Oct 24;502(7472):571-4. PMID 2407709.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0