תרומבין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תרומבין

תרומבין הוא אנזים הנמצא במערכת קרישת דם אצל בני אדם ובעלי חיים. תרומבין שייך לאנזימים מקבוצת הידרולאזות (סרין פרוטאז), שהם אנזימים המפרקים חלבונים. התרומבין הופך את הפיברינוגן מחלבון מסיס לחלבון לא מסיס המכונה פיברין, בסוף השלב של קרישת דם.

התרומבין לא מצוי בדם באופן רגיל אלא נוצר מפרותרומבין לפי הצורך. פרותרומבין נוצר בכבד מוויטמין K. הפיכת פרותרומבין לתרומבין תלויה בנוכחות יוני סידן והאנזים תרומבופלסטין.

מבנה

אנזים התרומבין התגלה על ידי החוקר האמריקאי סיגראס בשיטת הקריסטלוגרפיה. בטבע תרומבין הוא גליקופרוטאיד, המסה המולרית שלו היא 36000 גרם/מול והוא מכיל כ-4% פחמימות. מולקולת התרומבין מורכבת משתי שרשראות פוליפפטידיות עם קשר גופרי ביניהן. שרשרת A מורכבת מ-49 שיירים של חומצות אמינו ושרשרת שנייה B מ-265 שיירים. בשרשרת B נמצא האתר הפעיל של האנזים ורצף של חומצות אמינו הומולוגי למבנה של טריפסין וכימוטריפסין. תרומבין קיים בטבע בכמה צורות פעילות שנבדלות ביניהן במבנה שרשרת B.

תפקיד

תרומבין עושה הידרוליזה על 4 קשרי ארגיניל-גליצין במולקולת פיברינוגן, אשר מתפרקת ל-4 פפטידים. לאחר מכן נוצר פיברין מונומר, שבמשך עושה פולימריזציה לגוש של פיברין הנמצא בטסית דם. בנוכחותו של התרומבין, מתרחשת הצטברות של טסיות דם והתקבצות של קריש דם. עודף יחסי של תרומבין מפעיל מערכת נוגדת קרישה על ידי כך שלמערכת הדם נכנס חומר הפרין ואקטיבטור פלזמוגן ששומר על דלילות הדם.

האתר הפעיל של תרומבין שמכיל קבוצה הידרוקסילית של סרין מעוכב על ידי דיזופרופילפטורפוספט ושאר המעכבים מאופיינים לקבוצות סרין פרוטאז, בנוסף הפרין או אנטיתרומבין III או מקרוגלובולין שנמצאים בפלזמה עושים אינאקטיבציה לתרומבין בדם.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא תרומבין בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0