שקשוקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שקשוקה

שַׁקְשׁוּקָהערבית: شكشوكة) היא מאכל מן המטבח הצפון אפריקאי, העשוי מביצה המבושלת עם עגבניות, בצל ופלפלים.

פירוש השם בשפה הברברית הוא "תערובת". בלובית ובתוניסאית נקראת השקשוקה "צ'קצ'וקה", ובשפות אחרות "תוקתוקה". לא ידוע כיצד השתרשה בישראל המילה שקשוקה[1].

השקשוקה הובאה לישראל על ידי העולים החדשים מצפון אפריקה: מלוב, מתוניסיה, מאלג'יריה ומחצי האי ערב והפכה למאכל נפוץ.

בסיס המאכל קבוע: עגבניות, שמן זית וביצים, אך הוא משתנה מעט ממדינה למדינה. בגרסה המסורתית והמקובלת, המוגשת במסעדות פועלים רבות, חלמון הביצה נותר בשלמותו בתבשיל, בדומה לביצת עין. גרסה שונה היא זו בה החלמונים מעורבבים בחלבונים, כמו בביצה מקושקשת.

בישראל נפוצות שתי גרסאות עיקריות, הטריפוליטאית, בה הבסיס מורכב מעגבניות, שום ותבלינים, והתוניסאית שעל הבסיס מתווסף גם בצל. כיום, הפכה השקשוקה לשם גנרי לכל מנה שבה מככבות ביצים ברוטב, ובמסעדות רבות בישראל, ניתן למצוא גרסאות שונות של המנה, לדוגמה, שקשוקה בלקנית (עם גבינת פטה ועשבי תיבול), שקשוקת תרד וכדומה.

השקשוקה מוגשת בישראל לארוחת בוקר או ארוחת ערב. נהוג לאכול אותה עם הרבה לחם, אותו טובלים בביצה וברוטב. לרוב, השקשוקה מוגשת במחבת שבו בושלה.

הגרסה הטורקית למאכל נקראת מנמן (Menemen) וכוללת תבלינים כגון אורגנו ונענע. בגרסה המכונה ojja מוסיפים לשקשוקה נקניקיות כמו מרגז.

במקורה השקשוקה היא מאכל שאריות. הרוטב של אתמול, שבתוכו היה בשר, עוף ואפילו דגים, הופך לארוחה מזינה ומהירה, בהוספה של מספר ביצים.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
שקשוקה24916612