ביצה מקושקשת

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ביצים מקושקשות עם תוספות שונות

ביצה מקושקשת (הנקראת גם ביצה מבולבלת) היא ביצה המטוגנת במחבת משומנת חמה, אשר תוך כדי הטיגון בוחשים אותה במזלג או בכלי אחר. באופן הכנה זה החלבון והחלמון אינם מתערבבים באופן אחיד. צורת הכנה אחרת היא שבירת הביצה בכלי נפרד, ועירבובה היטב, כך שבמהלך הבחישה מתערבים החלבון והחלמון זה בזה, עד שנוצר נוזל עם מרקםצבע) אחיד, אותו בוחשים שוב במהלך הטיגון. בשני המקרים, הבחישה במהלך הטיגון מונעת היווצרות משטח אחיד (כמו צורת החביתה, למשל), ויוצרת מרקם פירורי או גושי. לעיתים מכינים ביצה מקושקשת ממספר ביצים. לרוב מתבלים במלח, לעיתים גם בפלפל שחור.

כמו מאכלי ביצים מטוגנות אחרים, ניתן לשמן את המחבת בשמן צמחי, בתרסיס שמן, בחמאה או במרגרינה, או להשתמש במחבת טפלון שאין צורך לשמנה.

במדינות המערב ביצה מקושקשת מוגשת בארוחת בוקר. בישראל היא עשויה להאכל גם בארוחת ערב.

למרקם אוורירי יותר, יש להכניס יותר אוויר לביצה על ידי בחישה נמרצת בשלב עירבוב החלמון והחלבון. היווצרות בועות מעידה על כמות אוויר מספקת. ניתן להוסיף לביצים חלב, שמנת, שמנת חמוצה, חלב סויה או מים. טיגון על אש נמוכה יצור מרקם רך יחסית, בעוד טיגון מהיר על אש גבוהה יצור מרקם מוצק יותר.

ניתן להוסיף תוספות רבות לגיוון הטעם - גבינות שונות (צהובות או מלוחות), נקניקים מסוגים שונים, למשל פיסות שינקן, וירקות כגון בצל, פלפל, עגבנייה.

בארוחת בוקר אנגלית ביצה מקושקשת מוגשת לצד קלי, "האש בראונס" (לביבת תפוחי אדמה), פנקייק, בייקון או נקניקיות. יש המתבלים אותה בפפריקה או מגישים אותה עם קטשופ.

בארצות הברית קיימות גרסאות של ביצה מקושקשת עם בייקון ובצל וביצה מקושקשת עם לקס ובצל.

בהכנת ביצה מקושקשת שמרקמה רך ולא התגבש לחלוטין קיימת סכנת סלמונלה. משרד הבריאות הישראלי מנחה מוסדות אשפוז לטגן ביצה כזו עד ש"המרקם קשה, יבש וקרוש"[1]. גם לתינוקות ולנשים הרות מומלץ לא לאכול ביצים במרקם נוזלי.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ביצה מקושקשת בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0